Juris Krūmiņš strūklakaPiektdien, 6. novembrī, plkst. 15 Jūrmalas pilsētas domē (Jomas ielā 1/5) atklāj Jūrmalas pilsētas dibināšanas 50. gadadienai veltītu fotoizstādi "Oda manai pilsētai".

Izstāde tapusi saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes finansiāli atbalstītu Bulduru kultūras nama projektu, visciešākā sadarbībā ar Jūrmalas fotostudiju "Aspazija".

Bulduru kultūras namam ir jau pieredze vērienīgu fotoizstāžu organizēšanā: nupat no Latvijas vēstniecības Somijā ar diplomātisko pastu atsūtīta iepriekšējā kultūras nama organizētā fotoizstāde "Jūrmalas reportāža - 2008. Pilsēta. Cilvēki. Notikumi", kas bija apskatāma Tamperē, Somijā.

Foto ekspozīcijas "Oda manai pilsētai" veidošanā piedalās 25 autori vecumā no 17 līdz 74 gadiem - gan pazīstami mākslinieki, gan fotoamatieri - dažādu profesiju pārstāvji, gan jūrmalnieki, gan rīdzinieki. Visjaunākās fotoizstādes dalībnieces ir skolnieces Julita Peteropša (14 gadi) un Adele Tišina (17 gadi).

Uz fotoizstādi iesūtīto darbu bija četras reizes vairāk, nekā iespējas izstādīt, kompetentai žūrijai bija ļoti grūti izvēlēties tos 60 darbus, ko iekļaut ekspozīcijā, - un jāatzīst, ka daudzi tik tiešām labi darbi palika "aiz borta".

Ar saviem darbiem mūs priecēs tādi pazīstami fotomākslinieki, kā Eiženija Freimane - fotokluba "Rīga" vadītāja, Jūrmalā, Latvijā un tālu aiz tās robežām pazīstams fotomākslinieks Jānis Kreicbergs, Ojārs Griķis, Viesturs Jaucis, Ivars Krūmiņš, Ojārs Martinsons, Marģers Martinsons, Atis Meibergs, Jevgenijs Pugins, Andris Sīmanis, Valerijans Šaicāns. Izstādē piedalās gleznotājs Voldemārs Krutins, laikraksta "Jūrmalas Nedēļa" fotokorespondents Raivo Freimanis, laikraksta "Jūrmalas Ziņas" žurnāliste un fotokorespondente Ieva Zemīte, sporta darbinieks Boriss Graps un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Ekspozīcija "Oda manai pilsētai" veidota no dažādas tematikas foto darbiem: Jūrmalas unikālā daba visos gadalaikos, pilsētas arhitektūra, cilvēki, notikumi, bieži vien fotoetīdēs mākslinieka vērīgām acīm notverta laika, vietas vai cilvēka būtība. Darbi ir dažādi, bet visus tos apvieno lepnums par Jūrmalu, un visi tie iekļaujas un atbilst izstādes nosaukumam, jo, kā zināms, grieķu valodā oda nozīmē dziedāšana, lirisks dzejojums, bet mūsdienu mūzikā - skaņdarbs ar pacilājošu slavinājuma raksturu. Bet par izstādes simbolu, logo, kas izmantoti afišās un ielūgumos, ir izvēlēts Ivara Krūmiņa krāšņais fotoattēls ar strūklaku Turaidas ielā, kur redzamas ūdens, gaismas un krāsu rotaļas, romantiski apgaismots jūgendstila arhitektūras piemineklis, Jūrmalas lepnums - Dzintaru koncertzāle, no kuras vistiešākajā nozīmē skan oda mūsu pilsētai, kas nes Jūrmalas vārdu pasaulē.