Maung Maung Gyi cerību alaNikon Europe BV paziņo Nikon 2008./2009. gada starptautiskā fotokonkursa uzvarētājus - tas ir lielākais un prestižākais fotokonkurss pasaulē.

Konkurss sākās 1969. gadā, un kopš tā laika ir noticis katru otro gadu. Tas sniedz iespēju sazināties profesionāliem fotogrāfiem un amatieriem visā pasaulē, lai bagātinātu fotogrāfijas kultūru.

Jau 32. reizi 2008./2009. gada Nikon fotokonkurss notika ar Nikon Imaging Company zīmola saukli "Fotoattēla dvēseles dzīlēs", kas bija konkursa tēma. Konkursā tika iesniegts 51 000 fotogrāfiju no 153 valstīm un reģioniem - tas radīja interesi pārsteidzoši daudzās valstīs un kultūrās visā pasaulē. Iesniegto darbu vidū tika izvēlēti 54 balvu ieguvēji. Galvenā balva tika piešķirta fotogrāfam Maungam Maungam Gjī (Maung Maung Gyi) no Mjanmas par darbu ar nosaukumu "Cerību ala".

 

Kategorijas

Tēmas "Fotoattēla dvēseles dziļumos" ietvaros dalībniekiem bija jāiesniedz darbi dažādās kategorijās: "Brīvā tēma" un "Mana planēta". Kategorijā "Brīvā tēma" varēja iesniegt visus darbus, kuros fotogrāfa emocijas bija izteiktas bez ierobežojumiem, jebkādā veidā. Kategorijā "Mana planēta" varēja iesniegt darbus, kuros bija attēlotas fotogrāfa izjūtas par savu pasauli neatkarīgi no tā, vai tās saistītas ar vidi, ikdienas dzīves ainavām vai apkārt esošajiem cilvēkiem.

Pieteikumi

Vairāk nekā 18 000 dalībnieku iesniedza aptuveni 51 000 fotoattēlu, ieskaitot arī darbus, kas tika iesniegti, izmantojot internetu (šāda iespēja tika ieviesta 2003. gadā). Pateicoties interneta attīstībai, iesniegto darbu skaits gadu gaitā ir ievērojami palielinājies, tādēļ konkurss ir kļuvis par starptautisku notikumu.

Vērtēšana, apbalvojumi un balvas

Par tiesnešiem tika izvēlēti 10 plaši atzīti profesionāļi, kas darbojas dažādās fotogrāfijas nozarēs starptautiskā mērogā. Tiesnešu vidū bija Jositaka Nakataņi (Yoshitaka Nakatani), Kadzujosi Nomači (Kazuyoshi Nomachi), Kadzujosi Mijosi (Kazuyoshi Miyoshi), Masako Imaoka (Masako Imaoka), Manabu Mijadzaki (Manabu Miyazaki), Takasi Jamaguči (Takashi Yamaguchi) un Sajaka Ikemoto (Sayaka Ikemoto) no Japānas. Tiesnešu vidū no citām valstīm bija: Eimija Vitale (Ami Vitale) no ASV, Alptekins Baloglu (Alptekin Baloglu) no Turcijas un Klaudija Hinterzēra (Claudia Hinterseer) no Nīderlandes. Tiesneši izvēlējās 34 uzvarētājus: vienu galvenās balvas ieguvēju un vienu NIKKOR 75. gadadienas balvas ieguvēju, neskaitot 1., 2. un 3. vietas ieguvējus katrā kategorijā.

Papildus 34 iepriekš minētajām balvām tika izvēlēti četri uzvarētāji un 16 otrās vietas ieguvēji (vecumā līdz 30 gadiem), kuri saņēma jaunā talanta balvu par lieliskām fotogrāfijām, kas apliecina līdz šim nebijušu perspektīvu un izstaro jaunības enerģiju. Kopumā tika izvēlēti 54 uzvarētāji.

Galvenā balva

Šī prestižā balva tiek piešķirta fotogrāfijai, kas izvēlēta kā izcilākā pārējo iesniegto darbu vidū neatkarīgi no kategorijas. To saņēma fotogrāfs Maungs Maungs Gjī (Maung Maung Gyi) no Mjanmas par darbu ar nosaukumu "Cerību ala".

Fotogrāfija ir ļoti iespaidīga un dramatiska, un tā atgādina reliģisku gleznu. Tiesnešu komentāri: "Šajā fotogrāfijā ir dziļums, kas nenoveco. Ja kāds šo fotogrāfiju apskatīs pēc daudziem gadiem, viņu joprojām aizkustinās tās klusā, bet spēcīgā noskaņa."

NIKKOR 75. gadadienas balva

Šī balva tika izveidota, lai pieminētu NIKKOR zīmola objektīvu 75. gadadienu, un tā par izcilu darbu tiek piešķirta otrās vietas ieguvējam Kacperam Kovalskim (Kacper Kowalski) no Polijas par darbu ar nosaukumu "Kašubu meža dzīlēs".

Tiesnešu komentāri: "Šis attēls ir iedveš bijību tā unikālā leņķa un tēmas - neredzētas ainavas - dēļ."

1. vieta: kategorija "Brīvā tēma"

Šī balva tika piešķirta izcilai fotogrāfijai, kas iesniegta kategorijā "Brīva tēma", un to ieguva Žolts Kudičs (Zsolt Kudich) no Ungārijas par darbu ar nosaukumu "Strīds".

Šajā uzņēmumā notverta mirklīga divu putnu izpausme saspringtā kompozīcijā. Precīzais kadrējums skaisti attēlo spēku dzīvē, un šī fotoattēla paliekošais iespaids liecina par fotogrāfa pārliecinošo tehniku.

1. vieta: kategorija "Mana planēta"

Šī balva tika piešķirta izcilai fotogrāfijai, kas iesniegta kategorijā "Mana planēta", un to ieguva Pīters Elisons (Peter Allison) no ASV par darbu ar nosaukumu "Draugi".

Pateicoties attēla izcilajam leņķim, šķiet, ka valis smaida. Šī fotogrāfija rada jautājumus par vides apzināšanos, vienkārši parādot inscenētu dabas attēlu, nevis izmantojot komplicētus skaidrojumus. Tā parāda fotogrāfijas spēju nodot svarīgus ziņojumus, kurus saprot gan dažādās kultūrās, gan paaudzēs.

Balva "Jaunais talants"

Balva tiek pasniegta fotogrāfiem, kuri jaunāki par 30 gadiem un kuru fotogrāfijas sniedz jaunu perspektīvu, demonstrējot augsta līmeņa izpausmes spējas un izstarojot jaunības enerģiju.

Šādu balvu (kopā - četras balvas) saņēma: Jeļena Čerņišova (Elena Chernyshova) no Krievijas par darbu ar nosaukumu "Dzīves plūsma", Aidins Berks Bilgins (Aydin Berk Bilgin) no Turcijas par darbu ar nosaukumu "AMEN2", Denijs Gits (Danny Ghitis) no ASV par darbu ar nosaukumu "Pelde Gangā" un Jūta Kavai (Yuuta Kawai) no Japānas par darbu ar nosaukumu "Padomāsim visi".

Papildus tam, ka Nikon visā pasaulē atbalsta jaunus talantus fotogrāfijā, uzņēmums šo konkursu izmanto arī kā iespēju ziedot izvēlētajai labdarības organizācijai "Right To Play". Par katru darbu, kas iesūtīts Nikon starptautiskajam fotokonkursam Eiropā un Āfrikā, uzņēmums Nikon ziedoja labdarībai 2 eiro. Tādējādi ar 5584 iesniegtiem darbiem Nikon ir ziedojis 11 168 eiro. Mataijs Hauzings (Matthijs Huizing), organizācijas "Right To Play" direktors Nīderlandē, saka: "Organizācijas "Right To Play" mērķis ir uzlabot bērnu dzīvi visnelabvēlīgākajos pasaules reģionos, nodrošināt attīstību, veselību un mieru, izmantojot sportu un rotaļas. Izmantojot naudas līdzekļus, kas savākti šī aizraujošā projekta ietvaros, organizācija "Right To Play" un uzņēmums Nikon ar sporta un rotaļu palīdzību cenšas izveidot veselīgāku un drošāku pasauli."

Uzvarētājus un viņu darbus var apskatīt Nikon starptautiskā fotokonkursa vietnē http://www.nikon-npci.com, sākot no 2009. gada 2. jūlija.