Sony SWPA
2012.gada 4.decembris. Pasaules fotogrāfijas organizācija (PFO) paziņo, ka noslēgumam tuvojas pieteikšanās 2013.gada Sony World Photography Awards, vienam no pasaulē svarīgākajiem fotogrāfiju konkursiem. Pieteikšanās noslēgsies 2013.gada 4.janvārī, izņemot profesionāļu kategoriju, kur pieteikšanās noslēgsies 2013.gada 9.janvārī.
Fotogrāfiem amatieriem un profesionāļiem atlicis tikai mēnesis, lai izvēlētos un pieteiktu savas gada labākās fotogrāfijas. Profesionālie fotogrāfi sacentīsies par prestižo L'Iris d'Or/Sony World Photography Awards 2013.gada profesionālā fotogrāfa godalgu, kā arī 25 000 ASV dolāru naudas balvu. Amatierfotogrāfi sacentīsies par Open Photographer 2013.gada godalgu, kā arī 5 000 ASV dolāriem. Visu kategoriju uzvarētāji saņems jaunāko Sony fototehniku.

2011.gadā latviešu fotogrāfs Alnis Stakle uzvarēja arhitektūras kategorijā profesionāļiem. Balvu latviešu mākslinieks saņēma par sēriju Lost:Paris, kas tapusi Parīzē.

Gan dažādajās kategorijās nominētie, gan uzvarējušie fotogrāfi iegūst atpazīstamību visā pasaulē. Britu fotogrāfi Palmer + Pawel, vieni no šīgada uzvarētājiem, atzīst: "Godalgas jums ļauj sasniegt daudz plašāku auditoriju, tās atver durvis un ļauj jums gūt priekšrocību no iespējām, kas citādāk nebūtu pieejamas. Uzvara sporta kategorijā profesionāļiem mums ne tikai ļāva iegūt plašāku atpazīstamību, bet arī iegūt finansējumu mūsu Sao Paulo Nights projektam - uzņēmām pirmo daļu, kad mūs ielūdza Sony Brazil uz Sanpaulu, lai mēs pastāstītu par mūsu darbu."

Argentīnas fotogrāfe Irina Werning raksturo Pasaules fotogrāfijas organizācijas atbalstu uzvarētājiem kā "nenovērtējamu". Pēc uzvaras šogad viņa pavadīja 2012.gada novembri ceļojot pa piecām Dienvidamerikas valstīm, kas bija iespējams, pateicoties Sony Latin America un PFO atbalstam. Paralēli savām izstādēm viņa pasniedza meistarklases un rada iespēju fotografēt jaunu sēriju 'Atpakaļ nākotnē' (kas uzvarēja 2012.gada portretu kategorijā profesionāļiem) katrā no piecām valstīm.

Visi 2013.gada uzvarējušo fotogrāfu un finālisti darbi no 2013.gada aprīļa līdz maijam tiks izstādīti Somerset House, vienā no Londonas vēsturiski nozīmīgajiem objektiem. Darbi tāpat būs apskatāmi PFO tīmekļvietnē un visi uzvarētāji, kā arī atsevišķu nominēto fotogrāfu darbi tiks publicēti ikgadējā Sony World Photography Awards grāmatā.

Darbu iesniegšanas termiņš desmit brīvajās kategorijās (Open categories) amatieriem un entuziastiem ir 2013.gada 4.janvāris. Profesionāļu konkurss ar 15 kategorijām noslēgsies 2013.gada 9.janvārī. Pieteikšanās ir bez maksas www.worldphoto.org, un finālisti tiks paziņoti 2013.gada 5.februārī.

2013.gada goda žūriju, kas vērtēs profesionāļus, vada vadošās ASV aģentūras direktore un jaunā Magnum Foundation direktore Catherine Chermayeff. Žūrijā ir fotogrāfijas profesionāļi no Pasaules fotogrāfijas akadēmijas, viņu skaitā Macduff Everton; Guardian fotoredaktore Fiona Shields; Magnum fotogrāfs Chien-Chi Chang un Maskavas fotonama direktore Olga Sviblova.

Papildu informāciju par Sony World Photography Awards un PFO meklējiet: www.worldphoto.org.

• Pieteikšanās noslēgsies piektdien, 2013.gada 4.janvārī plkst. 23.59 GMT, izņemot profesionāļu konkursu, kas noslēgsies trešdien, 2013.gada 9.janvārī plkst.23.59 GMT. Ar konkursa nolikumu var iepazīties www.worldphoto.org.

• Sony atbalstīto World Photography Awards Pasaules fotogrāfijas organizācija (PFO) piešķir no 2007.gada. PFO atbalsta profesionālo, amatieru un studentu fotogrāfiju, radot vietu, kur izrādīt pašreizējās tendences foto žurnālistikā, mākslas un komerciālajā fotogrāfijā. Dažādas programmas iesaista fotogrāfus komerciālās, kultūras un izglītības aktivitātēs. Šobrīd PFO aktivitāšu skaitā ir World Photography Student Focus konkurss; World Photo starptautiskie festivāli un pasākumi un World Photography Focus programma.