© Portrets upē, Reinis Fjodorovs, finālists, Sony Pasaules fotogrāfijas balva 2021Pasaules Fotogrāfijas organizācija ir paziņojusi “Sony World Photography Awards” Brīvās kategorijas finālistus un uzvarētājus. Tā ir lielākā konkursa kategorija, kurā šogad panākumus guvuši 7 Baltijas fotogrāfi, tostarp Reinis Fjodorovs no Latvijas, kura fotogrāfija “Portrets upē” iekļuva finālā.
Reinis Fjodorovs ir latviešu fotogrāfs, kas specializējas portreta žanrā. Reinis studējis fotogrāfiju Londonas Komunikācijas koledžā un Rīgas Stradiņa universitātē. Kopš augstskolu absolvēšanas viņš ir arī pasniedzējs Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā un Kultūras koledžā. 2015. gadā Reinis saņēma Sony World Photography Awards Nacionālo apbalvojumu. Pašlaik viņš strādā pie ilgtermiņa dokumentāla projekta par vecvectēva dzīvesstāstu un Aronas upi.
“Manam vecvectēvam piederēja dzirnavas Aronā. Tā ir vieta, kas man un manai ģimenei ir ļoti tuva. Iepazīstot dažus apkārtnes cilvēkus, es sapratu, ka Arona kaut kādā veidā ietekmē visu viņu dzīvi, tāpēc nolēmu iemūžināt dažu upītes tuvumā dzīvojošu cilvēku portretus. Šīs fotogrāfijas varonis ir Andris, kurš nesen pārcēlies uz senču mājām netālu no Aronas,” stāsta Reinis Fjodorovs.
Konkursa Brīvajā kategorijā tika iesniegtas vairāk nekā 165 000 fotogrāfijas, no kurām 120 tika atlasītas finālam desmit apakškategorijās – Architecture, Creative, Landscape, Motion, Natural world & wildlife, Lifestyle, Portaiture, Street photography, Object, Travel.
Finālā iekļuva arī viens Lietuvas fotogrāfa darbs, taču visvairāk atzinības Baltijas fotogrāfu vidū guvuši igauņu fotogrāfi – četri finālisti un Natural world & wildlife kategorijas uzvarētājs Cristo Pihlamäe ar fotogrāfiju Little Kiss.
Uzvarētāju fotogrāfijas pieejamas šeit
EU finālistu fotogrāfijas pieejamas šeit
Visi apakškategoriju uzvarētāji saņems Sony jaunāko fototehniku, kā arī turpina sacensību par titulu Open Photographer of the Year un 5000 USD balvu. Titula ieguvējs tiks paziņots 15. aprīlī.
Visi konkursa uzvarētāju un finālistu darbi vienuviet būs apskatāmi virtuālā izstādē Pasaules Fotogrāfijas organizācijas vietnē www.worldphoto.org no 15. aprīļa.

Cristo Pihlamae Estonia Category Winner