STARPTAUTISKĀS FOTOGRĀFIJAS VASARAS SKOLAS (ISSP) 2010 VAKARA PROGRAMMA
Ezersalas internātskola, Franopole, Ludzas novads


Svētdiena, 1.augusts
20:30 - 22:00 Vakara programma: ISSP 2010 pasniedzēju prezentācijas: Veronika Burguēna (FR), Ville Lenkeri (FI)
Veronika Burguēna ir dzimusi Marseļā, Francijā. 1992.gadā viņa ieguva mākslas grādu Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts de Paris. Viņas radošie darbi raksturojami kā starpdisciplināri eksperimenti, kas ietver glezniecību, skulptūru, fotogrāfiju un eksperimentālo filmu. 1994.gadā ar savu partneri Juli Susin viņa dibina Atelier Rflexe - fotogrāfijas radošo darbnīcu un rezidenču centru, kur piedalās gan kā menedžere, kuratore, māksliniece un pedagoģe. Kopš 2004.gada viņa ir vadījusi vairākus starptautiskus projektus EX-IN (2004-2005), EU Women (2006 - 2008) un True or False? (2010 - 2011).
www.bourgoin.name
Ville Lenkeri ir dzimis 1972.gadā Oulu, Somijā, patreiz dzīvo Stokholmā, Zviedrijā. Ville Lenkeri ir viens no atpazīstamākajiem pārstāvjiem Helsinki School - jaunākās paaudzes Somijas fotogrāfi -, kuri ir veiksmīgi izvirzījuši Somijas mūsdienu fotogrāfiju pasaules mākslas arēnā. Raksturīgākā Helsinki School radošās darbības tēma ir daba un tās interakcija ar indivīdu. Villes darbi ir plaši starptautiski izstādīti - Gallery Taik, Berīnē, Kulturhuset, Stokholmā, Point of View Gallery, Ņujorkā u.c. Pēdējo piecu gadu laikā viņš ir publicējis divus albumus - Reality in the Making (Hatje Hantz, 2006), The Place of No Roads (Hatje Hantz, 2009)
www.villelenkkeri.com
Pirmdiena, 2.augusts
20:30 - 22:00 Vakara programma: ISSP 2010 pasniedzēju prezentācijas: Pēters Belobžeskis (DE), Rodžers Ballens
(SA)
Pēters Belobžeskis ir dzimis 1961.gadā Volfsburgā, Vācijā. Starptautisku atzinību viņš ir iemantojis ar savu ilgtermiņa urbānās ainavas izpētes projektu. Augsti ir novērtēts arī viņa fotogrāfijas pedagoga darbs, pasniedzot Esenes Universitātē un Brēmenes Mākslas Universitātē un regulāri vadot darbnīcas WORLD PRESS PHOTO izglītības programmas ietvaros. Runājot par saviem darbiem Pēters Belobžeskis izvairās tos definēt dokumentālās fotogrāfijas robežās, bet raksturo kā Cultural Practice. Kopumā viņa darbi ir publicēti četros albumos, izstādīti pasaules prestižākajās galerijās un muzejos. Viņš ir guvis atzinību ar tādiem apbalvojumiem kā World Press Photo 2002 u.c.
www.bialobrzeski.de
Rodžers Ballens ir dzimis 1950.gadā Ņujorkā, Amerikā, patreiz dzīvo un strādā Johanesburgā, Dienvidāfrikā. Ieguvis izglītību kā ģeologs, 1970.gados Ballens kalnrūpniecības izpētes ekspedīcijās Dienvidāfrikā sāka fotografēt nošķirtās izrakteņu ieguves kopienas un apdzīvotās platības. Rodžers Ballens pasaules slavu un apbrīnu ir iemantojis sava oriģinālā rokraksta dēļ, strādājot melnbaltās fotogrāfijas tehnikā. Viņu mākslas kritiķi vērtē kā mākslinieku, kurš ir radījis vispretrunīgākos attēlus šajā laikmetā un ar savu skaudro un patieso skatījumu iekarojis laikmetīgās mākslas panteona augstumus. Viņa darbi ir plaši izstādīti Amerikā - Gagosian Gallery, MOMA u.c. - un Eiropā - Victoria & Albert Museum, Londonā u.c.
www.rogerballen.com
Otrdiena, 3.augusts
20:30 - 22:00 Vakara programma: ISSP 2010 pasniedzēju prezentācijas: Andrejs Poļikanovs (RU), Džordžs Džordžio
(UK) + ISSP 2009 pasniedzēja Vanesa Vinšipa (UK)
Andrejs Poļikanovs ir dzimis 1961.gadā Maskavā, Krievijā. Pieredzējušais fotoreportieris un fotogrāfijas redaktors Andrejs Poļikanovs ir piedalījies starptautiskos projektos, to skaitā arī kara zonās - Čečenijā un Tadžikistānā. Laikā no 1997. līdz 2007.gadam Poļikanovs strādāja TIME Magazine Krievijas filiālē, kopš 2007.gada strādā par fotogrāfijas redaktoru Russian Reporter Magazine Maskavā.
www.rusrep.ru
Džordžs Džordžio dzimis Londonā, Lielbritānijā. Džordžam Džordžio ir vairāk kā 20. gadu ilga pieredze dokumentālās fotogrāfijas jomā. Džordža Džordžio ilgtermiņa projekti pēta identitāti, urbanizāciju un telpu, kurā cilvēks mīt, kad ir iesprostots starp konfliktējošām kopienām, kultūrām un ideoloģijām. Viņš ir intensīvi fotografējis Balkānos un citviet Austrumeiropā. Pavisam nesen - 2010.gada maijā - Džordžs izdeva albumu Fault Lines, kur ir publicēts viņa apjomīgā sērija - pētījums par Austrumu un Rietumu kultūru mijiedarbību. Viņu pārstāv sekojošas aģentūras Prospekt, Panos, Signature.
www.georgegeorgiou.net
Vanesa Vinšipa ir dzimusi 1960.gadā, Anglijā. Pēc kino un fotogrāfijas studijām Vestminsteres Universitātē, Vanesa pasniedza fotogrāfiju skolā, pēc tam vairākus gadu strādāja Londonas Nacionālajā zinātnes muzejā. Šajā laikā viņa sāka ceļot un realizēt savus fotogrāfijas ilgadējus projektus - Albānijas ainava, Bērni konkursos, Melnā jūra. 2008.gadā Vanesa saņēma prestižo SONY World Photography Awards balvu par sēriju Sweet Nothings. Kopš 2005.gada Vanesu Vinšipu pārstāv foto aģentūra VU', Parīzē.
www.vanessawinship.com
Trešdiena, 4.augusts
21:00 - 22:30 Vakara programma : ISSP 2010 dalībnieku portfolio prezentācija
Šajā vakarā ir iespējams iepazīties ar ISSP 2010 dalībnieku darbu skati. ISSP 2010 dalībnieku vidū ir pastāvīgi strādājoši fotogrāfi, kuriem jau ir uzkrāta pieredze un izveidots apjomīgs portfolio. Dalībnieki izrādīs un stāstīs par savu radošo projektu veidošanu.
Ceturtdiena, 5.augusts
20.30 - 22:30 Vakara programma: KINO par FOTO
Dokumentālā filma "Klucis - nepareizais latvietis" (2008). Režisors: Pēteris Krilovs. (85 min)

Filmu veidojuši Vides Filmu Studija sadarbībā ar Dd Studio, Vivement LUNDI (FR) un ERT (GR).
Dokumentālā filma Klucis - nepareizais latvietis, kuru veidojis režisors Pēteris Krilovs. Pusotras stundas garās filmas - pētījuma pamatā ir spilgtā un traģiskā latviešu mākslinieka Gustava Kluča biogrāfija. Būdams zemnieka dēls, Gustavs Klucis (1895-1938) bija īsts self made man - paša kaldināts talants. Dzimis netālu no Rūjienas, mācījies Rīgā, 1915.gadā nonācis krievu armijā, viņš 1918.gadā nokļuva Maskavā, kur studēja mākslu un aizrāvās ar komunisma ideāliem. Viņš bija utopiskas
realitātes konstruktors un fotokolāžas celmlauzis. Kluča dzīve ir saistīta ar Krieviju, tās XX gs. 20.gadu mākslas avangardistu spilgtajiem radošajiem meklējumiem. Gustavs Klucis, līdzīgi citiem krievu (padomju) mākslas avangardistiem un formas meistariem, kļuva par Staļina režīma upuri - viņš tika nošauts 1938.gadā.
Dokumentālā filma "Minox leģenda" (2007). Režisors: Kurt Vidmer. (52 min)
Filmu veidojuši EGO Media sadarbībā ar NZZ FORMAT (Šveice).
Dokumentāla filma par fotoaparātu MINOX. Neatkarīgās Latvijas uzņēmējdarbības vēsturē leģendas statusu ieguvis pasaulē pirmais miniatūrais fotoaparāts, ko 1937. gadā sāka ražot Valsts Elektrotehniskā fabrika. Filmā plaši atspoguļota MINOX tapšanas vēsture, jaunās iespējas fotografēšanā, kas nāca līdz ar šo miniatūro aparātu, tā izgudrošana un ražošana bija nozīmīgs notikums ne tikai Latvijā, bet apvērsums arī pasaules fotorūpniecībā.
Piektdiena, 6.augusts
20.30 - 22:00 Vakara programma: Diskusija: fotogrāfijas izglītība - formālā vs. neformālā. Dalībnieki: Turku Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas fakultātes vadītāja Renja Lenio (FI), Talinnas Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas fakultātes vadītāja Marge Monko (EE), Baiba Tetere (ISSP), ISSP 2010 lektori un dalībnieki. Diskusija tiek organizēta Ziemeļvalstu - Baltijas fotogrāfijas izglītības apmaiņas projekta ietvaros, ko atbalsta Nordic Culture Point.
21.gadsimtā fotogrāfijas medijs ir saskāries ar vairākiem izaicinājumiem - tehnoloģiskā attīstība, vizuālā materiāla pārprodukcija, vispārēja vizuālās izglītotības krīze, medija robežu paplašināšana mākslas kontekstā u.c. Ļoti aktuāls ir arī jautājums par fotogrāfijas izglītības pārstrukturizāciju un jaunu modeļu meklēšana. Šajā diskusijā pieaicinātie dalībnieki dalīsies ar savu pieredzi strādājot fotogrāfijas izglītības jomā un pārstāvot konkrētu institūciju.
Sestdien, 7.augusts
20:00 - 23:00 ISSP 2010 Gala izstādes atklāšana Ludzas tautas namā Stacijas ielā 41.
Atklāšanā ar īpašu muzikālu priekšnesumu piedalīsies Ludzas novada Ņukšu tautas nama folkloras kopa Rīkšova un DJ apvienību Värka Kru
Ikviena dalībnieka uzdevums skolas laikā ir sagatavot darbu sēriju ISSP 2010 Gala izstādei, kur atspoguļotos autora mākslinieciskais redzējums un individuāla interpretācija konkrētās darbnīcas tēmas ietvaros. Izstādes kolekcija iekļaus visu ISSP 2010 66 dalībnieku sērijas.

- ISSP 2010 vakara programma ir atvērta apmeklētājiem un viesiem un ir bez maksas
- Kā atrast ISSP 2010 norises vietu: skat. www.issp.lv/en/2010/location
- ISSP nenodrošina viesu uzturēšanos Ezersalā (izņemot telts vietas) - par palikšanas iespējām lūgums kontaktēties ar Ludzas novada tūrisma informācijas centru: t. 65707203, 29467925, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
- ISSP pasākumu oficiālā valoda - angļu
Vairāk info: www.issp.lv, kontakti: Baiba Tetere, tel.+ 371 2 9434935, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.