Bibi Aišas /Bibi Aisha/ portrets, ko uzņēmusi "Pasaules preses foto 2010" uzvarētāja: Džodija Bībere /Jodi Bieber/, DienvidāfrikaCanon sveic Džodiju Bīberi, Dienvidāfrikas fotogrāfi, kura par savu Bibi Aišas portretu ieguvusi prestižo "Pasaules preses foto 2010" balvu. Portrets ir uzņemts žurnālam Time un bija tā 1. augusta izdevuma vāka foto. Portrets šogad ieguvis pirmo vietu arī nominācijā "Portreti".
Pasaules preses foto konkurss noris jau 54. gadu un ir plaši pazīstams visā pasaulē kā prestižākais konkurss fotožurnālistikas jomā. Tā balvas ir kārota trofeja fotogrāfiem piecos pasaules kontinentos. Šogad 5847 profesionāli fotogrāfi, kuri pārstāv 125 dažādas tautības, iesniedza rekordlielu attēlu skaitu - 108 059 -, kas ir par pieciem procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Canon ir Pasaules preses foto sadarbības partneris kopš 1992. gada.

Kierans Magē /Kieran Magee/, Canon Europe profesionālās attēlveides mārketinga vadītājs, teica: "Iedarbīgi attēli sniedz informāciju par jaunumiem un notikumiem, liekot tiem uz mums, skatītājiem, iedarboties spēcīgāk. Mūsu attiecības ar Pasaules preses foto ir ārkārtīgi svarīgas, tās ir piedzīvojušas 19 notikumiem bagātus vēstures gadus, parādot Canon uzticību attēlu spēkam. Šī gada dalībnieku satriecošie attēli fotožurnālistikas latiņu paceļ vēl augstāk, un mēs gribētu sveikt ikvienu fotogrāfu par fantastisko ieguldījumu."
Savus labākos, ar ziņām saistītos iepriekšējā gada attēlus iesniedza fotogrāfi, foto aģentūras, laikraksti un žurnāli no visas pasaules. Starptautiska attēlu redaktoru, fotogrāfu un preses aģentūru pārstāvju žūrija, kuras vadītājs bija Deivids Bērnets /David Burnett/, fotožurnālists un "Contact Press Images" dibinātājs, divas nedēļas izvēlējās uzvarētājus deviņās kategorijās. Otro gadu pēc kārtas pirmajā konkursa daļā specializētas žūrijas vērtēja nominācijas savā kategorijā. Finālā vispārējai žūrijai pievienojās pa vienam pārstāvim no katras kategorijas.
Džodijas Bīberes fotoattēls, kas ieguva galveno balvu, ataino Bibi Aišu, 18 gadus jaunu meiteni no Orūzgānas provinces Afganistānā, kura meklējusi patvērumu vecāku mājā, sūdzoties par vīra vardarbīgo apiešanos. Kādu nakti ieradās Talibans, pieprasot Bibi izdošanu tiesai. Pēc tam, kad Talibana komandieris paziņoja savu spriedumu, Bibi svainis viņu turēja, kamēr viņas vīrs nogrieza meitenei ausis un degunu. Bibi tika pamesta, bet vēlāk viņu izglāba misionāri un amerikāņu karavīri.
Par šo attēlu Džodija Bībere saņems 10 000 eiro naudas balvu un Canon EOS kameras un objektīva komplektu. Balvas tiek piešķirtas arī visu kategoriju pirmās, otrās un trešās vietas ieguvējiem, iekļaujot arī Canon drukātu, personalizētu gadagrāmatas vāku ar attiecīgo attēlu. Katras kategorijas pirmās vietas ieguvēji saņem 1500 eiro naudas balvu.
Godalgoto attēlu izstāde būs apskatāma vairāk nekā 100 pilsētās 45 valstīs, sākot ar Amsterdamu aprīlī. Turklāt ieskatu godalgotajos attēlos piedāvā gadagrāmata, kas publicēta sešās valodās. Izstāžu grafiks: www.worldpressphoto.org/exhibitions.
Pasaules preses foto atbalsta Dutch Postcode Lottery un - visā pasaulē - Canon un TNT.
Vairāk informācijas par Pasaules preses foto: www.worldpressphoto.org.