Foto: John Stanmeyer World Press Photo 2013Canon Europe sveic Džonu Stenmaieru (John Stanmeyer) – World Press Photo 2013 Gada fotogrāfijas balvas ieguvēju. Apbalvotajā attēlā redzami afrikāņu migranti naktī Džiboti pilsētas piekrastē, kas paceltās rokās tur savus telefonus, mēģinot uztvert signālu no Somālijas, kas ir trausla saikne ar radiniekiem ārvalstīs. Izdevumam National Geographic uzņemtais attēls saņēma arī Contemporary Issues Singles galveno balvu.

World Press Photo, kas ir pazīstams kā pasaules prestižākais fotožurnālistu konkurss, jau kopš 1992. gada sponsorē Canon. Šogad konkurss notika 57. reizi pēc kārtas un tajā piedalījās 5 754 profesionāli fotogrāfi no 132 valstīm, iesniedzot 98 671 attēlus. Žūrija deviņās tematiskajās kategorijās piešķīra balvas 53 fotogrāfiem, kas pārstāv 25 tautības, un izvēlēja vienu fotogrāfiju kā World Press Photo 2013 Gada fotogrāfijas balvas ieguvēju.

"Mēs ļoti lepojamies, ka varam atbalstīt fotožurnālistus visā pasaulē, apbalvot viņu talantu uzņemt saistošus attēlus un iepazīstināt plašāku sabiedrību ar viņiem," saka Kīrans Magī (Kieran Magee), Canon Europe profesionālās attēlveidošanas nodaļas mārketinga direktors. "Džona Stenmaiera skaistajā fotogrāfijā parādīts, kāds spēks piemīt attēlam, kurā ar lielu meistarību un prasmi izgaismotas mūsdienu globālās problēmas."

Stenmaiers par savu apbalvoto attēlu uzņēma ar Canon EOS 5D Mark III kameru, kas aprīkota ar EF 35mm f/1.4L USM objektīvu. Attēlu viņš uzņēma ar f/1.4 atvērumu, 1/40 sekunžu ekspozīciju un ISO 10 000.

Canon vēstnieks Brents Stērtons (Brent Stirton) uzvarēja kategorijā People – Staged Portraits Singles. Stērtona attēlā redzami neredzīgi albīnu zēni Vivekanandas misijas internātskolā neredzīgajiem Rietumbengālē, Indijā. Arī Canon lietotājs Markuss Varsevuo (Markus Varesvuo) saņēma otro godalgu kategorijā Nature Singles par kairu bara attēlu Vardo, Norvēģijā.

Stenmaiers kā World Press Photo 2013 Gada fotogrāfijas balvas ieguvējs saņems 10 000 eiro lielu naudas balvu no World Press Photo. Turklāt Canon Europe viņam dāvinās profesionālu DSLR kameru un objektīvu komplektu. Apbalvošanas ceremonija notiks Amsterdamā aprīļa beigās vai maija sākumā.

Godalgotie attēli būs apskatāmi izstādē, kas viesosies vairāk nekā 100 pilsētās 45 valstīs, tai skaitā Rīgā. Pirmā World Press Photo 2014 izstāde tiks atklāta Amsterdamā 2014. gada 18. aprīlī. Šogad izstāžu materiāli tiks drukāti ar Canon Group partnera Océ ražoto Arizona UV plakanvirsmas printeri.

Lai uzzinātu vairāk par World Press Photo, lūdzu, apmeklējiet www.worldpressphoto.org.