Atis Ieviņš. Daina Melngaile. 1970. Papīrs, sudraba želatīna kopija, kodinājums, anilīna krāsojums. Autora īpašums.Svētdien, 18. septembrī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) aicina skatītājus uz "Sarunu muzejā" ar pazīstamo latviešu fotomākslinieku Ati Ieviņu un izstādes "Hibrīdu pārlidojumi. Mākslinieks kā fotogrāfs. 19. gs. vidus-2010" kuratori Irēnu Bužinsku.

Līdz ar fotografēšanas procesa atklāšanu 1839. gadā jau gandrīz divus gadsimtus tiek pētītas fotogrāfijas un vizuālās mākslas attiecības. Var likties paradoksāli, taču pat 21. gadsimta sākumā joprojām turpinās diskusijas par to, kur nospraužamas fotogrāfijas un mākslas robežas un pēc kādiem kritērijiem varam novērtēt to, kas radīts ar fotoaparāta palīdzību. Izstādes mērķis ir parādīt, cik nozīmīga ir bijusi fotogrāfijas loma mākslinieku radošajā darbā, sākot no realitātes daudzveidīgas dokumentācijas, kas iekļauj paša mākslas procesa fiksāciju un modeļu studijas, līdz pat ļoti dažādām manipulācijām, ar kuru palīdzību mākslinieki centās paplašināt izpratni par apkārtējo pasauli un cilvēka vizuālās uztveres iespējām.
Mākslinieks Atis Ieviņš mācījies Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolā dekoratoru nodaļā. Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1974). Fotogrāfijai pievērsies 20. gadsimta 60. gadu otrajā pusē. Veicis eksperimentus fotofilmu, papīra attīstīšanas un fiksāžas procesos, papildus izmantojot attēlu montāžu, kā arī kolorēšanu ar anilīna krāsām, flomasteri. 70. gados piedalījies mākslinieku performanču foto dokumentācijās. Šis materiāls kalpojis par pamatu daudziem mākslinieka estampiem un plakātiem fotosietspiedes tehnikā un joprojām tiek izmantots jaunākajos darbos.
Izstādē "Hibrīdu pārlidojumi" eksponēti Ata Ieviņa eksperimentālfoto paraugi un pirmo reizi publiski demonstrēta daļa no fotomontāžas kompozīcijām porcelāna šķīvju dekoratīvam noformējumam (2010).
Skatītājiem, kuri atnāks uz "Sarunu muzejā", tiek piedāvāta unikāla iespēja aplūkot ekspozīciju izstādes kuratores, mākslas zinātnieces Irēnas Bužinskas pavadībā un iepazīties ar mākslinieku Ati Ieviņu. Šī tikšanās ļaus uzzināt daudz jauna un interesanta par fotogrāfijas un mākslas attiecībām vēsturiskā, radošā un tehniskā aspektā, atklājot fotogrāfijas izcilu māksliniecisko un dokumentālo vērtību ārpus konkrēta laika robežām.
Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!
Izstāde skatāma tikai līdz 18. septembrim!