Foto: Eiženija Freimane, FlamenkoŠomēnes fotokluba "Rīga" divas fotogrāfes – Silvija Danelsone un Eiženija Anna Freimane -  ir saņēmušas starptautiskajā foto arēnā labi zināmu un augstu titulu, kas apliecina mākslinieču profesionalitāti un talantu.  

Starptautiskās Fotomākslas federācija (Fédération Internationale de l'Art Photographique - FIAP)  abām fotomeistarēm piešķīrusiAFIAP (Artist) titulu. Iepriekš šāds tituls Latvijā piešķirts pirms gandrīz desmit gadiem – 2003. gadā, kad to saņēma fotogrāfi Ieva Āķe un Jānis Kļaviņš. Starptautiskā Fotomākslas federācija apvieno 85 dalībvalstis, tā sadarbojas ar UNESCO un pārstāv gandrīz vienu miljonu individuālo fotogrāfu.

"AFIAP tituls fotogrāfam nozīmē viņa profesionālo spēju apliecinājumu, starptautisku atzinību un aicinājumu būt kopā ar citiem kolēģiem. Tas vienlaikus ir gan gods, gan arī pienākums – ir jāturpina savas fotogrāfa gaitas un jāstrādā, lai apliecinātu, ka tituls nav tikai nejaušība vai veiksme," saka titula ieguvēja un fotokluba "Rīga" vadītāja Eiženija Anna Freimane.

Abas fotogrāfes FIAP tituliem sāka gatavoties pirms vairākiem gadiem, mērķtiecīgi strādājot gan ar savu māksliniecisko prasmi, gan arī papildinot tehniskās zināšanas fotogrāfijas jomā. Eiženija Anna Freimane par savu galveno fotogrāfijas vadmotīvu izvēlējusies dejas tēmu, tverot kustību skaistumu, ekspresiju vai dejas kulminācijas mirkli, padarot to par vispārinājuma tēlu.       Silvija Danelsone ir eksperimentētāja fotogrāfijā, nereti ar savu savdabīgo skatījumu pat šokējot foto sfēras pārstāvjus. Māksliniece savu stilu vēl meklē, izmēģinot dažādu žanru fotogrāfiju. Abas mākslinieces ir piedalījušās daudzās Latvijas un starptautiskajās izstādēs, kā arī rīkojušas savu darbu personālizstādes.

FIAP rīkotajās izstādēs - konkursos var piedalīties gan profesionāli fotogrāfi, gan amatieri un  saņemt  graduētus fotomākslinieku titulus – AFIAP, EFIAP, Hon.FIAP un ESFIAP. Pirmie AFIAP titulu Latvijā 1975. gadā saņēma Ilmārs Apkalns, Gunārs Binde un Egons Spuris. Vēlākajos gados klāt pievienojās Aivars Āķis, Leons Balodis, Valdis Brauns, Jānis Gleizds, Jānis Kreicbergs, Viesturs Links, Vilhelms Mihailovskis, Leonīds Tugaļevsun vēl daudzi citi fotomākslinieki.

Ar vairāku šo autoru darbiem šobrīd (līdz 24. novembrim) var iepazīties Dzelzceļa muzejā, kur ir skatāma fotokluba "Rīga" senioru izstāde "Atkalredzēšanās", veltīta kluba 50 gadu jubilejai.

Svinīgā titula pasniegšana notiks 20. novembrī plkst. 18.00 Rīgā, VEF Kultūras pils balkonā, kur tiks atklāta S.Danelsones un E.A.Freimanes darbu izstāde.

Viesturs Links, AFIAP
LFMS viceprezidents

Sīkāka informācija:
Eiženija Anna Freimane
Fotokluba RĪGA vadītāja,
LFMS FIAP sadarbības menedžere Latvijā

Informācijai:

AFIAP - mākslinieks (Artist)

EFIAP – ekselence – izcils mākslinieks (Exelence)

(EFIAP/b – bronza, EFIAP/s – sudrabs, EFIAP/g – zelts, EFIAP/p – platīns)

MFIAP – meistars (Master)

Par piedalīšanos FIAP organizātoriskajā darbā:

EsFIAP par organizatorisko darbu (Exellence for services)

HonEFIAP – par ilggadējo darbību fotomākslas attīstībā (Honorary Exellence)