Otrdien, 13. augustā, plkst. 18.30 Splendid Palace Mazajā zālē notiks starptautiski atzītā laikmetīgā fotogrāfa Toda Haido atvērtā lekcija. Visiem fotogrāfijas un vizuālās kultūras interesentiem bez maksas būs iespējams noskatīties mākslinieka darbu prezentāciju, kā arī uzdot sev interesējošos jautājumus.

Ohaio štatā dzimušais un Sanfrancisko dzīvojošais Tods Haido (Todd Hido, 1968) šobrīd ir viens no atzītākajiem laikmetīgajiem fotogrāfiem ASV un pasaulē. Tods savā daiļradē pēta mūsdienu Ameriku, koncentrējoties uz pilsētu un priekšpilsētu ainavām, kas viņa darbos iegūst saldsērīgu spozmi. Haido darbi ir iekļauti Ņujorkas Gugenheima muzeja un Sanfrancisko Modernās mākslas muzeja, kā arī citu nozīmīgu muzeju pastāvīgajās kolekcijās, un līdz šim izdoti piecās grāmatās. Nesen viņš izraīsīja ažiotāžu fotogrāfijas mīļu vidū, sākot publicēt darbus arī populārajā sociālo tīklu aplikācijā Instagram (http://instagram.com/toddhido).

Lekcijā tiks demonstrētās Toda atzinību guvušās sērijas un atklāti runāts par viņa iedvesmas avotiem, darbu un ideju tapšanas procesu. Viņš pats uzsver personiskās pieredzes nozīmi mākslas darbu radīšanā: “Es uzskatu, ka katra cilvēka pagātnes ietekmes, sajūtas un atmiņas apvienojas, parasti zemapziņā, un izveido tādu kā fragmentētu stāstu. Bieži caur darbiem stāstām par sevi, pat varbūt paši to neapzinādamies.”

Vairāk par Todu Haido: http://toddhido.com

Haido kopā ar citiem pasaulē pazīstāmiem fotogrāfiem ieradies Latvijā, lai nedēļas garumā pasniegtu meistarklases Starptautiskās fotogrāfijas vasaras skolas (International Summer School of Photography, ISSP) studentiem – fotogrāfiem no visas pasaules. Profesionāļu aprindās par Eiropā labāko dēvētajā fotogrāfijas vasaras skolā, kas Latvijā norisinās jau astoto gadu, šogad piedalījās 71 fotogrāfs no 23 pasaules valstīm, kas atlases kārtībā ieguva iespēju piedalīties augsta līmeņa meistarklasēs.

Toda Haido lekcija ir viens no ievadpasākumiem starptautiskajam fotogrāfijas festivālam "Rīgas Fotomēnesis 2014", kas pirmo reizi norisināsies 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Toda Haido lekciju Rīgā atbalsta ASV vēstniecība Latvijā, informatīvais atbalstītājs - Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs. Uzstāšanās notiks angļu valodā.