Četrpadsmitā Starptautiskā Caurumkastes Fotogrāfijas Diena (WPPD) tiks svinēta visa pasaulē 2014.gada 27.aprīlī.

Ikviens tiek aicināts uzņemt attēlus ar Caurumkastes kameru, iesūtīt to http://www.pinholeday.org un kļūt par dalībnieku Caurumkastes Fotogrāfijas interneta galerijā.

Lai popularizētu šo senlaicīgo, bet pieaugošu popularitāti ieguvušo fotografēšanas metodi, visas pasaules malās tiks organizēti vairāki simti pasākumu. Entuziasti brīvprātīgie, daudzās valstīs organize simpozijus, tikšanās, darbnīcas un lekcijas, lai iedrošinātu šīs fotografēšanas metodes izmēģināšanu, iesaistītu jaunus dalībniekus un palīdzētu māksliniekiem parādīt savus darbus. Speciāla uzmanība tiks veltīta jauniešiem un skolām. Papildus palīdzība var tikt sniegta skolotājiem.

Caurumkastes kamerām nav objektīva, attēls tiek uzņemts caur mazu caurumiņu, adatas smailes lielumā. Šādu pašizgatavotu kameru lietošana un izgatavošana ir jautrs, radošs un izglītojošs pasākums. Kameras izgatavošanai pietiek ar jebkuru kasti, kurā var nodrošināt gaismas necaurlaidību, derēs tējas kastītes, kurpju kastes, vai kokas kastītes.

Caurumkastes izmantošanā iesaistās aizvien vairāk cilvēku. 2001.gadā Caurumkastes dienā piedalījās 291 fotogrāfs no 24 valstīm, pagājušajā gadā tie bija 3426 fotogrāfi no 75 valstīm.

Aizvien vairāk fotogrāfu atskārst, ka neskatoties uz Caurumkastes kameras veidu un uz viņu tehniskajam iemaņām, pasaule, ko redzam caur mazo adatas caurumiņu, ir bez laika rituma, klusa un apburta; un iegūtās fotogrāfijas ir maģiskas. Sastingusī un nepieredzētā atmosfēra, ko rada kamera bez objektīva, ir rezultāts ļoti īpašām attiecībām ar laiku: šī ir pacietīgo fotogrāfija, meditācija, nesatraukšanās par 'nesanākušu' kadru. Kustīgās pasaules neparedzamie traucējumi, izsmērēts attēls vai nejaušs gaismas stars, tie ir apstākļi ko Caurumkastes kameras lietotājs apsver, rēķinās ar tiem, pieņem un vēl vairāk – novērtē kā ieguldījumu savā radošajā darbībā. Slava kontrolētai neprecizitātei, filozofija par cieņu pret pasaules kārtību!

WPPD ir atkarīga no daudzu entuziastu brīvprātīgā darba visa pasaulē. Viņu darbību vada: Tom Miller - ASV, Nick Dvoracek – ASV, Chuck Flagg - ASV, Lena Källberg – Zveidrija, Paolo Aldi – Itālija, Patrizia Di Siro – Itālija.

Vairāk informācijas un pilna programma pieejama http://www.pinholeday.org