Kailfoto ziemāŠis raksts nebūs par to kā rūpēties par tehniku, uzstādījumiem un citiem knifiem, fotografējot ziemā, jo tādus rakstus internetā var atrast dažādās valodās. Varbūt ja būs interese, tad var arī atkārtoties un uzrakstīt kaut ko par šo tēmu. Raksts vairāk domāts tiem, kas vēlas nofotografēt kailas meitenes (kailfoto) ziemā vai arī meitenēm (iespējams puišiem), kas vēlas tikt pie sava kailfoto, bet nespēj tam saņemties, jo šķiet, ka uzreiz būs slims ar plaušu karsoni.

Mūsu platuma grādos cilvēki jau gadsimtiem dzīvojuši pat bez siltiem mājokļiem kā tas ir tagad. Tie, kas ziemā staigā plikāki vai peldas, tie parasti arī mazāk slimo vai vispār neslimo. Tādēļ no aukstuma nav jābaidās un reizēm tas var būt pat veselīgi. Tomēr, ja nav bijusi pieredze, tad vajadzētu šo to ņemt vērā gan fotografējot, gan fotografējoties. Neesmu profesionāls mediķis, tādēļ ja neesat pārliecināti un jums ir kāda nopietna kaite, tad labāk konsultēties ar savu ārstu vai nemaz nesāciet, jo šim procesam no modeļa puses nepieciešama vēlme (motivācija) un vajadzīga pārliecība par saviem spēkiem (mērķtiecība). No pieredzes varu teikt, ka līdz šim neviena meitene vai puisis nav nopietni saslimuši pēc šādām fotosesijām.

Daudzi fotogrāfi ziemā fotografē studijās, jo ārā ziemā ir sarežģīti apstākļi, lai fotografētu kailfoto - ne tikai aukstums modeļiem, bet arī spilgtais sniegs (vienveidīgais fons), kondensāts, kas bojā tehniku utt. Un ja uzdrošināsieties fotografēt kailfoto ziemā, tad daži ieteikumi jums varētu palīdzēt.

Sākumā vajadzētu saprast, kas ir organisma aklimatizācija. Iespējams daļēju priekšstatu dos šis skaidrojums.

Piemēram, ja veicat pārlidojumu uz citu laika joslu, tad organismam sajūk diena ar nakti un nepieciešamas pāris dienas aklimatizācija. Tieši tāpat arī ir kalnkāpējiem vai ūdenslīdējiem - viņi nevar ātri mainīt augstumu/dziļumu. Ar organismu un ziemu ir tieši tas pats - nepieciešamas kādas 2 nedēļas, lai pierastu pie "pirmās ziemas". Tādēļ nav ieteicams kailfoto fotografēt uzreiz pie pirmā sniega vai pirmā aukstuma, pat ja tas ir ļoti skaisti sasnidzis. Pēc šīm 2 nedēļām organismam ziemas temperatūra jau šķiet "pierasta" lieta. Pat karstā vasarā, ja pēkšņi kādu nedēļu uznāk aukstums, tad tas šķiet lielāks nekā tāda pati temperatūra rudenī vai ziemā. Ja arī atbraucat no atpūtas siltajās zemēs, tad šķiet, ka te ir ļoti auksts un pie šīm krasajām temperatūras svārstībām ir ļoti liela iespēja saslimt. Tieši tas pats arī ir ziemā - ja gadījumā uzspīd saulīte un temperatūra sasniedz nelielus plusus, tad jau sajūta, ka ir ļoti karsts kā vasarā. Tieši šādas dienas ir ļoti piemērotas kailfoto fotografēšanai un parasti tādas ir pavasarī.

Nevajadzētu domāt, ka ir kādi īpaši cilvēki, kas var fotografēties ziemā. Var gandrīz visi, tikai citi īsāku un citi ilgāku brīdi. Īslaicīgs aukstums organismam nāk tikai par labu - nostiprinās imūnsistēma, aktivizējas asinsrite un apmaiņas procesi. Tiesa nevajag pārsaldēt organismu, jo tad tas var būt bīstami veselībai. Tādēļ visu laiku vajag sekot līdzi procesam un modelim pašam ik pa laikam sev pajautāt vai jūties labi, bet ja modelis pārāk aizraujas ar fotografēšanos un sevi vairs nekontrolē, tad fotogrāfam vajadzētu sekot šim procesam līdzi. Reizēm modelis pat piemelo par savu stāvokli, lai tikai turpinātu fotografēties. Tādēļ iespējams vajadzētu uz brīdi pārtraukt fotografēšanos, sasildīties un tad atkal turpināt.

Fotografēšanās procesā ļoti labi palīdz baltais putuplasts vai kāds cits baltais siltumizolācijas materiāls, piemēram, to ko klāj zem lamināta vai tūristi izmato gulēšanai, kā arī vingrošanas paklājiņš. Šis materiāls neļaus kailajām ķermeņa daļām saskarties ar sniegu vai ledu, to izkausēt un radīt apsaldējumus. Mitrums ātrāk vada siltumu un konkrētās ķermeņa daļas ātrāk atdzisīs. Tādēļ uz šī baltā paklājiņa var pārģērbties un fotografēties. Piemēra bildē var redzēt, ka putuplastu pat nav speciāli jāapstrādā, lai to neredzētu fotogrāfijā.

Ziema nude

Kā sagatavoties pašai modelei? Pirmkārt, nevajadzētu uz šādu fotosesiju iet tāpat kā ikdienā pusplikai pa ielu - vajadzētu saģērbties nedaudz siltāk nekā parasti, jo tad organismam būs liekas siltuma rezerves, kā arī pēc fotografēšanās varēs ātrāk sasildīties. Ir gadījies, ka modelēm nemaz nav šādas siltākas drēbes, tādēļ labi ja pašam fotogrāfam ir kas lieks līdzi no siltākām drēbēm. Īpaši svarīgi tas būtu kājām, jo tās nosalst pirmās. Labi, ja ir otrs silto zeķu pāris, dūraiņi un vāļinki. Zeķes ātri paliek mitras, dūraiņus vieglāk uzvilkt un tie ir siltāki, bet vāļinki ir ļoti labi un silti pat mitrām kājām, lai aizbristu pa sniegu līdz fotografēšanās vietai un kā otrs labums ir tāds, ka tos var ātri un viegli novilkt/uzvilkt. Tieši tādām pašām vajadzētu būt arī siltajām drēbēm - ātri un viegli novelkamām, piemēram, kažoks, zem kura tad nekā vairs nav. Jāizvairās no drēbēm ar "smalkām" aizdarēm, jo ar nosalušiem pirkstiem tādās būs grūti apģērbties.

Alkohols. Joprojām valda uzskats, ka tikai šādi var sasildīties un sagatavoties ziemas fotosesijai. Varbūt kādam tas arī palīdz (visticamāk fotogrāfam), bet pats nekad neesmu to ieteicis lietot un uzskatu, ka tas nekādā veidā nepalīdz fotosesijā ne fotogrāfam ne fotomodelei (arī ne vasarā). Organisms no iekšas tiek sasildīts tikai pirmajā brīdī, kad iedzer šo stipri spirtoto dzērienu. Arī pirmajā brīdī organismam varētu būt silti, jo tiek paātrināta asinsrite un ir siltuma sajūta. Toties šādi organisms ātrāk izdala siltumu, kuru tik ātri neatgūst. Tieši tādēļ ļoti daudzi zaudē dzīvību, kas "sasildījušies" ar alkoholu. Tāpat alkohols negatīvi ietekmē modeles skatienu un uztveres spējas. Iespējams kādam fotogrāfam tieši šādas bildes būs nepieciešamas, bet pārējie lai rēķinās ar negaidītu rezultātu bildēs. Labāk līdzi paņemt termosā tēju lai sasildītos, vai arī pēc fotosesijas var iedzert tēju ar balzāmu.

Fotografēšanās process.

Fotografēšanai ir tikai 10-15 minūtes laika (atkarībā no laika apstākļiem) un šajās minūtēs īsti nevarēsiet eksperimentēt kā labāk sanāk - jāfotografē uzreiz būs pa īstam. Ziemā ļoti svarīgi ir tieši fotografēšanas vieta, jo visbiežāk balts sniega klajums būs garlaicīgs bildēs, tādēļ jādomā kā fotogrāfiju padarīt interesantāku. Skaisti sanāk egļu mežā, kad ir tikko svaigi uzkritis sniegs. Tāpat var izmantot kādus strautiņus, niedres, slēpes, sniega moci vai visu, kas nav balts un iedos bildei vēl kādu papildus struktūru. Ja jums ir mašīna, tad labi, ja fotografēšanās vieta ir tuvu mašīnai, kurā var sasildīties un pārģērbties.

Palīdz jau pieminētais putuplasts, ko var paklāt zem modeles. Bet tomēr pašai modelei iekšēji sevi jānoskaņo, ka ir silti un nedrīkst iekšēji saspringt, jo arī ārēji tas uzreiz ir redzams acīs, zobu klabināšanā, pirkstu locīšanā, kāju drebēšanā utt. Modelei vajadzētu atslābināties un skatīties uz savām sajūtām it kā no malas, jo tad bieži vien nejūt aukstumu, bet ir citas patīkamas sajūtas. Lai atslābinātos, tad palīdz dziļa ieelpošana caur muti un kādu brīdi aiztur elpu. Pēc tam lēni izelpo un pēc pauzītes atkal ievelkam gaisu.

Protams, pats galvenais ir laba un pozitīva atmosfēra, jo tas palīdz modelei atbrīvoties, noskaņoties un nedomāt pārāk par auksto laiku. Tādēļ lai veicas radošā procesā - skaistu ziemīgu kailfoto radīšanā.

Dažas ziemas kailfoto bildes nākošajā lapā. Bērniem līdz 18 nevērt vaļā.