samazināts programāNeliela foto pamācība par to kā saglabāt asumu Web izmēra bildēs. Man regulāri jautā ar ko fotografēts un kā dabūts tāds asums. Protams, lielākā nozīme tajā visā ir objektīvam, kā arī precīzi iestādīts asums un netrīcošas rokas. Tomēr arī publicējot internetā ir savas nianses.

Ja bildes izmēri Web lapā, kur publicējat savas bildes, ir ļoti mazi, piemēram, draugiem.lv, tad labāk uzreiz sagatavot mazu bildi ar maziem izmēriem, jo esošais Web lapu algoritms "noēd" gan asumu, gan krāsas. Tātad jo lielāku bildi ievietosiet, kas parasti nāk no profesionāliem fotoaparātiem ar lielu izšķirtspēju, jo sliktāk bilde izskatīsies. Attiecīgi bildes no mobiliem telefoniem un ziepju traukiem, lādējot pa taisno draugiem.lv albūmā, izskatīsies labāk nekā no profesionāliem foto aparātiem. Tiesa ir arī ļoti reti izņēmumi, kur ir ļoti labs Web lapu bilžu samazināšanas algoritms, piemēram, flickr.com. Tur var lādēt iekšā arī lielās bildes un serveris pats sagatavos mazās bildes ar pareizo asumu. Bet facebook.com, draugiem.lv un citi vienkārši bilžu ievietošanas portāli nav aprīkoti ar labu bilžu samazināšanas algoritmu, tādēļ jūsu bildes arī izskatīsies neasas. Pievienoju divas bildes salīdzināšanai, lai saprastu par ko rakstu. Viena bilde ir samazināta fotoprogrammā pirms ielādes un atgriezts asums (to var pēc gaumes pielikt cik vajadzīgs un man patīk šādi), bet otra bilde ir pa taisno no fotoaparāta un tikai melnbaltizēta (aptuveni 10MB) ielādēta draugiem.lv albumā.

Varat iedomāties, ka tik milzīga bilde tiek samazināta – viss saplūst vienā masā un nav vairs tās asās kontūras. Tādēļ, ja gribat asas un kvalitatīvas bildes, tad neievietojiet lielās bildes, bet sagatavojiet mazās. Tas pats attiecas arī uz attēlu drukāšanu – labāk sagatavot pareizo izmēru drukāšanai, nevis par mazu vai par lielu. Draugiem.lv ieteicams ir nepārsniegt 710pix pa garāko malu, bet citos portālos (tai skaitā specializētos foto portālos) pašiem jāskatās maksimāli pieļaujamo attēla izmēru.

Fotoprogrammā samazināta un asināta

Draugiem.lv algoritma samazinātā bilde