stolencamerafinderSen zināms, ka nozagtās vai pazaudētās mantas atgūt ir praktiski neiespējams, vai iespējams tikai par kādiem 20%. Tas pats attiecas uz fotoaparātiem. Var mēģināt iet uz lombardiem, ziņot policijai, ievietot sludinājumus, skatīties sludinājumos vai kāds pa lēto nepārdod līdzīgu modeli, ziņot kameras ražotājam (kameru servisos var izķert zagto preci pēc seriālā numura) un tamlīdzīgi. Toties digitālajiem fotoaparātiem ir viena cita lieta, kas palīdz izmeklēšanas darbos - tie ir EXIF dati. Kas ir EXIF? Par to diezgan saprotami rakstījām šajā rakstā: JPEG saturs. Tas gan nebūs tik ātri un būs jāpaiet kādam pus gadam vai gadam, kamēr bildes no jūsu fotoaparāta parādīsies internetā. Toties neliels procents atrast fotoaparātu saglabājas.

Kas tad būtu jādara? Sākumā jāuzzina jūsu fotoaparāta seriālais numurs, ja gadījumā to jau pie pirkšanas neesat pierakstījuši. To var apskatīties jūsu fotogrāfiju EXIF datos parasti zem nosaukuma "Camera Serial Number". Daži varbūt vairāk būs pacentušies un paši fotoaparātā ievadījuši īpašnieka vārdu un uzvārdu, pēc kura tad, lasot EXIF datos, varētu godprātīgais fotoaparāta atradējs ziņot īpašniekam par atradumu. Bet ja kamera ir zagta, tad neviens neko neziņos un nāksies vien meklēt pašam. Pārbaudīt visas bildes Internetā manuāli ir pārāk darbietilpīgs process, kaut gan noteikti mēģiniet vismaz pa Latvijas foto lapām, jo tālāk aprakstītie meklētāji visticamāk neindeksēs Latvijas foto lapas. Daži varbūt jau laicīgi būs reģistrējuši savu fotoaparātu/objektīvu seriālos numurus tādos fotoaparātu vai fototehniku reģistros kā Photo.net, registeryourcamera.com (iespējams vairs nestrādā) vai tamlīdzīgās Web lapās. Bet ja fotoaparāts jau nozagts, tad var piereģistrēt šo kameru jau kā nozagtu, piemēram, te: photo.net/neighbor/registry/, www.stolen-property.com/report-stolen-camera.php. Attiecīgi fotoaparāta jaunie pircēji varēs pārliecināties vai fotoaparāts nav zagts. Ja šādi tiktu izķerti negodīgie pārdevēji, tad fotoaparātu zagļi būtu daudz mazāk. Šīs metodes ir vienas no ātrdarbīgākajām. Bet tagad par ilgstošāku izmeklēšanu, jeb meklēšanu jau pēc ievietotām fotogrāfijām internetā.
Gandrīz visas digitālās fotokameras EXIF datos ieraksta seriālo numuru. Protams, ir izņēmumi, piemēram Sony fotoaparātos nav, bet Sony lietotāju ir ļoti maz, tādēļ par to pārāk nesatrauksimies. Attiecīgi ir izveidoti jau pāris servisi, kas piedāvā meklēt fotogrāfijas internetā pēc EXIF datiem. Jau rakstījām par TinEye un Google attēlu meklēšanas servisiem, bet tie īsti neizmanto ierakstīto EXIF informāciju. Nozaudētā/nozagtā fotoaparāta gadījumā radīsies jaunas bildes, kuras jūs vairs pēc šādas metodes neatradīsiet. Nāksies lietot citus servisus, piemēram, www.stolencamerafinder.com vai www.cameratrace.com. Tiesa šie servisi ir ar ierobežotu iespēju klāstu, ja lietojat bezmaksas versijas. Pēc pirmā atrastā fotoaparāta www.gadgettrak.com/photographer-recovers-9k-stolen-camera-equipment/ CameraTrace sākuši iekasēt 10 USD. Arī stolencamerafinder piedāvā ~5Ls/mēnesī par jau sakarīgāku servisu, kas ļauj atrast vairāk par vienu rezultātu: www.stolencamerafinder.com/plans. Toties, arī tur var reģistrēt savus zaudētos/nozagtos fotoaparātus www.stolencamerafinder.com/lostandfound.jsp. Žēl tikai, ka tur neparādās seriālie numuri, vai arī tos pašam tad jāieraksta pie Notes. Pagaidām Latvijas kartē parādās 3 zagtas un 2 pazaudētas fotokameras. Pirmais ieraksts ir no 2008.05.26 Venstpilī Canon EOS 40D fotoaparāts ar Sigma objektīvu. Laba lieta ir monitorings, ko iegūstat, abonējot servisu vai samaksājot 10USD par kameru (tas laikam sanāks lētāk). Sistēma pati sekos līdzi kad internetā parādīsies bildes ar jūsu seriālo numuru. Tātad arī pēc gada vai vairākiem varētu šo fotoaparātu "izķert". Pagaidām neviens no šiem abiem servisiem īsti pilnvērtīgi nestrādā, jo pārbaudot sistēmas uz saviem fotoaparātiem, neko neatradu, kaut gan internetā ir tūkstošiem bilžu no maniem fotoaparātiem. Tiesa lielākā daļa ir bez EXIF datiem, bet tomēr ir arī ar EXIF. Tādēļ ar laiku šie servisi uzlabosies un cerams arī Google iesaistīsies šajā biznesā.
Jebkurā gadījumā veiksme noderēs un lai veicas.