InstagramInstagram tika izveidots tikai 2010. gada oktobrī priekš iPhone telefoniem, jo ar App Store dažādi mazo programmu izstrādātāji varēja nopelnīt naudu. Tagad Instagram ir palicis ļoti populārs un sākot ar pagājušā gada aprīli to var lietot arī Android telefonu lietotāji. Popularitāti veicinājis arī tas apstāklis ka tajā pašā aprīlī Facebook par 715 miljoniem USD iegādājās Instagram savā īpašumā. Novembrī jau tika palaista jauna sociālā platforma, kad Instagram lietotāju bildes var apskatīt interneta lapā – ir iespēja sekot viņiem, publicēt savus foto publiskus vai tikai "draugiem", kurus esi apstiprinājis kā sekotājus.

Visa eiforija tika sagrauta tā paša gada decembrī, kad tika paziņots, ka jūsu Instagram fotogrāfijas tagad īpašnieki varēs arī pārdot, par to neinformējot fotogrāfijas īpašnieku. Nez kā tas varētu ietekmēt autortiesības un cerams prestižā "The New York Times" avīze par 31.martā uz vāka publicēto profesionālā fotogrāfa Nika Leiemsa (Nick Laham) Instagram fotogrāfiju ir samaksājusi arī tās autoram. Interesanti, ka šajā avīzē arī pirms tam bijušas fotogrāfijas, kas uzņemtas ar mobilo telefonu. Lielu popularitāti ieguva Afganistānas bildes no 2010.gada, kuras bija apstrādātas ar "Hipstamatic", un toreiz to programmu iegādājās ap 1,4 miljonu lietotāju. Šobrīd izskatās, ka konkurences cīņā uzvaru guvis Instagram, bet laiks rādīs kā veidosies tirgus. Laikam tas, ka lietotāju fotogrāfijas var tikt pārdotas bez viņu ziņas, nevienu nesatrauc un lietotāju skaits 2013.gada februārī jau pārsniedza 100 miljonus.

Profesionālie fotogrāfi ar vien vairāk sāk izmantot šīs mobilā telefona priekšrocības, jo reizēm nav nepieciešama plakāta kvalitāte un pilnīgi pietiek ar mobilo telefonu. Pie šāda secinājuma ir nonācis arī mūsu vietējais fotogrāfs Valts Kleins, kas pagājušā gada rudenī "Riga Photo Show" ietvaros stāstīja par savu pieredzi darbā ar iPhone. Viņš stāstīja, ka gan Instagram, gan Hipstamatic ir lieliski palīgi fotogrāfam radoši izpausties, bet viņam personīgi labāk patīkot Hipstamatic un ar to radītos darbus var redzēt arī Kleina mājas lapā. Vairāki fotogrāfi pārgājuši uz mobilajiem telefoniem, jo ar tiem pilnīgi pietiek, lai taptu radošas un mākslinieciskas fotogrāfijas. Arī izdruku lielums ir pietiekams, lai radītu kādu fotogrāmatu vai kalendāru. Tādēļ arī šādām fotogrāfijām būs nākotne un sava vieta foto nozarē.