Nikon D800 + Cal Zeiss Distagon T* 1,4/55Kādu laiku atpakaļ rakstīju par profesionāļu testiem, kuri skaidri parādīja, ka digitālie pilnā kadra fotoaparāti detalizācijā konkurē un pat izkonkurē vidējā formāta filmiņu fotoaparātus. Tagad kārta pienākusi arī vidējā formāta digitālajiem aparātiem. Protams, te netiek apskatīts telpiskums un citas "mistiskās" lietas, ko var iegūt ar vidējā formāta fotoaparātiem, bet vienkārši detalizācija.

Visu laiku labāko objektīvu ražošanas kompānija Calr Zeiss apgalvo, ka ar jauno objektīvu Distagon T* 1,4/55 var ar pilnā kadra (35mm) fotoaparātu iegūt vidējā formāta attēla kvalitāti. Septembrī norisinājās izstāde Photokina, kurā varēja apskatīties jau pirmo prototipu un lielu sajūsmu tas izraisa arī PhotoPlus izstādē. Pagaidām tur var pieiet un aptaustīt, kā arī uzdot jautājumus stendā #1127.

Jaunais objektīvs paredzēts pilnā kadra digitālajiem fotoaparātiem ar vairāk nekā 30 megapikseļiem, piemēram, Nikon D800. Ja fotografēsiet ar atvērtu diafragmu, tad būs priekšrocības arī fotoaparātiem ar mazāk megapikseļiem – esot daudz labāks attēla kontrasts un maza hromatiskā aberācija. Pagaidām izstrādāts tikai viens objektīvs, bet būšot vesela sērija neatkarīgi no ZE un ZF.2 objektīviem. Šobrīd tiek strādāts pie 3 fiksēta fokusa attāluma objektīviem. Tā kā šīs sērijas objektīvi ir konstruktīvi sarežģītāki un nepieciešami vairāk materiāli, tad attiecīgi arī maksās vairāk nekā ZE un ZF.2 objektīvi – domājams ap 3000 EUR. Objektīvi tiks izstrādāti Canon EF bajonetei (ZE) un Nikon F bajonetei (ZF.2). Objektīvi tiks izgatavoti Japānā un pirmie tiek solīti jau 2013.gada rudenī.

Vēl nesagaidot jauno objektīvu, kāds spāņu foto izdevums paspējis notestēt jauno Nikon D800, kuru saslavējām šajā ierakstā, pretstatot divus vidējā formāta fotoaparātus Hasselblad H4D-40 un Leica S2, kā arī vienu APS-C (kropotās) matricas fotoaparātu Sigma SD1. Variet saglabāt tās abas testa bildītes ar sarkanajiem taisnstūrīšiem un paši pārliecināties par Nikon D800 neticamo attēla kvalitāti, salīdzinājumā ar vidējā formāta digitālo fotoaparātu sniegumu. Ja testā tiktu izmantots jaunais Carl Zeiss objektīvs, tad diez vai kāds profesionālis varētu atšķirt testa attēlus. Vismaz Zeiss mums tā sola. Tīri teorētiski ar lielāku attēla sensoru vajadzēja sanākt labākai attēla izšķirtspējai, bet tā kā fotogrāfi pārsvarā lieto 35mm formātu, tad lielākā nauda apgrozās šajā sektorā un attiecīgi arī zinātnieki jaunākās tehnoloģijas ievieš vispirms tur, kur ir nauda. Visticamāk 35mm formātam tiks sasniegts kaut kāds tehnoloģiskais maksimums un tik un tā vidējais formāts paliks līderos.

Papildus info: http://blogs.zeiss.com/photo/en/?p=2860