LUMIX G1Šodien notika oficiālā Panasonic Lumix DMC-G1 Micro Four Thirds sistēmas fotoaparāta prezentācija Latvijā, kur īpaši aicinātie viesi tika iepazīstināti ar jaunā fotoaparāta iespējām. Tas ir fotoaparāts, kam tiešām nepieciešama speciāla prezentācija, jo tas principiāli maina fotoaparātu esošo tirgu un iespējams tā būs ļoti pieprasīta fotoaparātu paaudze. Ja kādreiz bija kompaktkameras un spoguļkameras, tad šī nav ne viena ne otra - tātad pavisam kas jauns. Šim fotoaparātam vairs nav spogulis un spoguļu pentaprizmas skatumeklētājas, kā arī žalūzijas, kas dod iespēju samazināt fotoaparāta izmērus, bet tajā pašā laikā iegūt spoguļkameras cienīgus fotoattēlus.
Testa rezultātus uzrakstīsim nedaudz vēlāk, jo esošā informācija jāapkopo, bet vēlējāmies informēt par to, ka šis fotoaparāts jau ir nopērkams Latvijā vismaz vienā tirdzniecības vietā - un tas ir lielveikala "Spice" otrā stāva "Lattelecom" veikalā. Jau esot nopirkti pirmie divi fotoaparāti un to ieteicamā mazumtirdzniecības cena ir 580Ls. Interneta veikalos iespējams atradīsiet lētākas cenas un varat jau sākt jautāt par piegādēm. Pēc nedēļas vai divām būs iespējams iegādāties daudz vairāk tirdzniecības vietās, jo tad uz Latviju būs atnākusi lielāka krava ar šiem lieliskajiem fotoaparātiem. Ja kāds šaubās par to vai pirkt universālo kompaktkameru vai tomēr spoguļkameru, tad šis būtu lielisks pirkums, jo parasti iesācēji nopērk padārgu spoguļkameru un nenopērk daudz dārgākos objektīvus kā rezultātā bieži kompaktkameru attēlu kvalitāte iespējams ir labāka. Šis būtu tāds kā vidusceļš. Arī objektīvi ir maināmi un varēs darboties visai universāli. Varēs ņemt objektīvus pat no Olympus un citu Micro Four Thirds sistēmas vai ar speciālu adapteri Four Thirds sistēmas fotoaparātiem un izmantot šim mazulītim. Ar konkrētu fotoattēlu paraugiem varēs iepazīties citā apskatā, ko uztaisīsim vēlāk.
Tomēr, ja šobrīd vēl neplānojat iegādāties jaunu fotoaparātu, tad uz Latviju atbraukušais Panasonic pārstāvis pačukstēja, ka pavasarī būšot jauns modelis, kurā būs integrēta arī video iespēja ar auto fokusēšanu. Šajā Panasonic G1 fotoaparātā vispār nav paredzēta video uzņemšanas iespēja, kāda tā ir kompaktkamerās FZ-28 un tamlīdzīgās, vai arī jaunākajās spoguļkamerās, piemēram, Nikon D90, kurā arī ir autofokusa iespējamība. Tehnoloģijas attīstās un jaunajā modelī jau būs paredzēta tāda iespēja. Tikai būs cenu starpība un par papildus iespējām arī jāpiemaksā.
Visnotaļ pozitīvs iespaids par šo fotoaparātu. Tikai nevajag uzskatīt to par profesionālo fotoaparātu, jo tas uz tādu statusu nepretendē. Vienkārši strādā salīdzinoši daudz ātrāk nekā parastās kompaktkameras, bet ne tik ātri kā dažas profesionālās spoguļkameras. Tātad visai universāls kompkats fotoaparāts ar labu attēla kvalitāti.