Nikon D4SNikon šodien iepazīstina ar D4S — jaunu 16,2 megapikseļu FX formāta augstākās klases kameru, kas izstrādāta tā, lai profesionāļi ar to varētu būt soli priekšā citiem.
Teicamā attēlveidošanas ierīce ir uzlabota: Nikon atzītās kameras D4 pēctece D4S nodrošina izcilus attēlus pārsteidzošā ātrumā. Paplašinātais ISO diapazons un attēlu apstrādes programma EXPEED 4 nodrošina jauna līmeņa fotografēšanu vājā apgaismojumā, padarot kameru D4S gan par tumsas, gan par gaismas pavēlnieci. AF veiktspējas uzlabojumi ietver uzlabotu objekta ieguvi un paredzēšanu ar ātrumu 11 kadri/s, kā arī daudz precīzāku AF apgabala vadību ar jauno grupas apgabala AF režīmu. Nikon RAW izmēra S faila formāts paātrina attēla pārsūtīšanu uz tīkliem, savukārt Gigabit 100/1000TX Ethernet ports nodrošina ļoti ātru savienojumu.

Dērks Džespers (Dirk Jasper), Nikon Europe profesionālo produktu nodaļas menedžeris, komentē:
“Kameras D4 lielo panākumu iedvesmoti, esam izstrādājuši D4S, kas nosaka jaunu veiktspējas standartu Ņemot vērā augsti vērtētās profesionālo lietotāju atsauksmes, Nikon inženieri ir īstenojuši ļoti daudzus uzlabojumus, kas nodrošinās priekšrocības profesionālajiem fotogrāfiem, kuri strādā sporta, preses un dabas fotografēšanas sfērās, kurās valda liela konkurence, kā arī tiem profesionālajiem fotogrāfiem, kuri meklē lielākas izteiksmes iespējas savos fotogrāfiju darbos. Piedāvājot lielākas priekšrocības vissarežģītākajos apstākļos, ar kādiem sastopas profesionāli fotogrāfi, kamera D4S ļauj būt soli priekšā citiem.”

Izstrādāta, iedvesmojoties no panākumiem
Pārspējot savulaik jaunās iespējas, ko piedāvāja tās priekštece, kamera D4S nodrošina jaunu liela ātruma profesionālu attēlu uzņemšanas līmeni. Kameras uzlabotais sensors nodrošina izcilu attēla kvalitāti, savukārt paplašināto ISO diapazonu 100–25 600 var palielināt līdz nozarē vadošajam rādītājam 409 600 (ekvivalenti). Nikon jaunā attēlu apstrādes programma EXPEED 4 nodrošina pavisam jauna līmeņa kameras vispārējo veiktspēju, īpaši uzlabojot attēlu atveidi un ISO veiktspēju. Piemērota kvalitatīvu attēlu uzņemšanai gan tumsā, gan gaismā, ar izcilas lokalizētas trokšņu samazināšanas, malu asuma palielināšanas un toņa kontroles iespējām kamera D4S nodrošina izcilus rezultātus “sliktos” vāja apgaismojuma apstākļos, ar kādiem sastopas daudzi sporta un ziņu fotogrāfi. Sērijveida uzņemšanas ātrumu 11 kadri/s neietekmē ISO iestatījumi vai objektīva izvēle, un detaļas tiek atveidotas asas un ļoti skaidras pat tad, ja tiek lietota trokšņu samazināšanas filtrēšana. Tāpat kā kamera D4, arī kamera D4S ir izstrādāta tā, lai saglabātu maksimālu veiktspēju pat vissarežģītākajos apstākļos, kādus var iztēloties. Kameru aizsargā izturīgs un hermētiski noslēgts vienlaidu metāla korpuss, un uzņēmums Nikon ir pielāgojis nelielas detaļas, kas padara kameru ērtāk lietojamu: ir mainīts pogu izkārtojums un vadības pogu forma, lai uzlabotu lietošanu mitros apstākļos, ir mainīta īkšķim un vidējam pirkstam paredzēto vietu forma, un kamera ir aprīkota arī ar ērtāku rokturi.

Pilna jauda bez apstājas
Kamera D4S ir izstrādāta ātruma uzlabošanas nepieciešamības dēļ. Pasaulē, kurā pārsūtīšanas un tīklošanas ātrums ir kļuvis par tikpat svarīgu rādītāju kā megapikseļi un ISO iestatījumi, uz kameru D4S var paļauties visos gadījumos. Sekundē uzņemamo kadru skaits ar autofokusa paredzēšanu ir palielināts no 10 kadriem/s līdz 11 kadriem/s, tādējādi kamera D4S ir visātrākā D-SLR kamera ar autofokusu Nikon vēsturē. Kamera ir aprīkota ar Gigabit 100/1000TX Ethernet portu, un tajā tiek piedāvāta jauna RAW izmēra S opcija, kas nodrošina ātrāku attēlu pārsūtīšanu. Kad nozīme ir pat milisekundēm, aizvara 42 ms aizkave var sniegt izšķirošo pārsvaru — attēli tiek uzņemti ļoti ātri. Pilnīgi jaunais aizvara un spoguļa mehānisms samazina spoguļa lēkāšanu, nodrošinot stabilu skatu meklētāja attēlu ar minimālu skatu meklētāja atteikuma laiku, fotografējot ar lielu ātrumu.

Labāko iespēju pilnveidošana: AF uzlabojumi
Kameras D4S izstrādē izmantota Nikon slavenās 51 punkta AF sistēmas precizitāte un lietojamība, kas ir vadošās savā klasē, un tās pilnveidotas vēl vairāk. Papildus uzlabotajai bloķēšanai, paplašinātajai “Saglabāt atbilstoši orientācijai” opcijai un jaunajām opcijām AF režīma ierobežojumiem kamerā D4S tiek piedāvāts pilnīgi jauns grupas apgabala AF režīms. Grupas apgabala AF režīms izstrādāts, lai nodrošinātu daudz precīzāku autofokusa apgabala izmēra kontroli, un tas nepārtraukti pārrauga piecus dažādus AF laukus, kurus var pārvietot 51 punkta ietvaros atbilstoši kompozīcijai. Fotografējot šajā režīmā, ar izcilu precizitāti var paredzēt ātri kustīgu objektu kustības no liela attāluma, kā arī tas lieliski uzlabo objekta ieguvi un fona izolēšanu, fotografējot salīdzinoši mazus objektus, kas pārāk līdzinās fonam ar izteiktu kontrastu vai arī fonam, kas novērš uzmanību. Tāpat kā kamerā D4, arī kameras D4S AF sistēmu var konfigurēt 9 punktu, 21 punkta un 51 punkta aptvēruma iestatījumos, un zemākais jutības līmenis ir –2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F).

Vairākapgabalu D-video attīstība
Lai nodrošinātu video uzņemšanu dažādās situācijās, kamerā D4S ir piedāvāta augstas kvalitātes video izveide vairākos kadra formātos, kā arī tajā veikti dažādi lietošanas uzlabojumi, kas nodrošina lielākas videoieraksta vadības iespējas filmēšanas laikā un uzlabo skaņas ierakstīšanu. D-video tagad var uzņemt ar ātrumu 50p/60p, un fotogrāfi var iestatīt jutību un atlasīt maksimālo ISO M režīmā, kā arī atlasīt sensora apcirpšanas formātu, kontrolēt elektriski pielāgojamo apertūras atvērumu un noteikt aizvara ātrumu. Turklāt Nikon 3D trokšņu samazināšanas funkcija samazina nejaušu trokšņu ierakstīšanu un trokšņu uzplaiksnījumu, filmējot ar augstas jutības iestatījumu. Tāpat kā kamerā D4, arī kamerā D4S ir piedāvāti trīs sensora apcirpšanas formāti — FX, DX un parastais apcirpšanas formāts (aptuveni 2,7x), kā arī datu izvade uz ārējām ierīcēm nesaspiestā pilnas izšķirtspējas HDMI formātā. Varat vienlaikus ierakstīt pilnas izšķirtspējas HD video kamerā un ar ārēju ieraksta aparatūru, izmantojot HDMI (kameras komplektācijā ir iekļauta HDMI vada saspraude drošam savienojumam). Ir uzlabota skaņas ierakstīšana, pateicoties lielākam audio kontroles opciju skaitam, tostarp opcijai, ar kuru var atlasīt skaņas diapazonu (vējš/balss) un samazināt vēja radīto troksni, ierakstot ar iebūvēto mikrofonu.

Galveno īpašību kopsavilkums
- Uzlabots 16,2 megapikseļu FX formāta sensors: nodrošina izcilu attēla kvalitāti un apcirpšanas elastību.
- Teicama gaismas jutība: ISO diapazonu 100–25 600 var palielināt līdz nozarē vadošajam rādītājam 409 600 (ekvivalenti).
- 11 kadri/s ar AF: 11 kadri/s FX formātā ar AE/AF, kas pārspēj kameras D4 parametrus.
- EXPEED 4: nodrošina pavisam jauna līmeņa kameras vispārējo veiktspēju.
- Multi-CAM3500FX 51 punkta AF sistēmu var konfigurēt 9 punktu, 21 punkta un 51 punkta aptvēruma iestatījumos, un zemākais jutības līmenis ir –2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F).
- AF uzlabojumi: uzlabota bloķēšana, jaunas AF režīma ierobežojumu opcijas, kā arī jaunais grupas apgabala AF režīms.
- Vairākapgabalu D-video: pilnas augstas izšķirtspējas (1080p) video FX un DX formātā ar kadru uzņemšanas ātrumu 60p/50p/30p/25p/24p. Tiek piedāvāti trīs sensora apcirpšanas formāti: FX, DX un parastā apcirpšana (aptuveni 2,7x), kā arī tīra HDMI izvade. Piekļuve ISO diapazonam, sākot no ISO 200, un iespēja kontrolēt aizvara ātrumu, apertūras atvērumu un audio līmeni filmēšanas. Nikon 3D trokšņu samazināšanas funkcija samazina nejaušu trokšņu ierakstīšanu, turklāt kamerā ir pieejamas lieliskas audio kontroles opcijas.
- Izturīga darbībā: hermētiski noslēgts vienlaidu metāla korpuss.
- Ātra pārraide: Gigabit 100/1000TX Ethernet ports un RAW izmēra S faila formāts attēlu ātrākai pārsūtīšanai. Saderība ar Nikon bezvadu raidītāju WT-5.
- Monitors ar pielāgojamām krāsām: 8 cm (3,2 collu), 921 tūkstoša punktu šķidro kristālu monitors ar pretatspīduma pārklājumu, kas ļauj pielāgot krāsu balansu un spilgtumu jebkurā virzienā.
- Ātrs un izturīgs aizvars: kevlara/oglekļa šķiedru kompozīta aizvars ar 42 ms aizvara aizkavi, kura standarta darbmūžs ir 400 000 atbrīvošanas reizes un aizvara ātrums ir 1/8000 uz 30 s, savukārt zibspuldzes sinhronizācija ir līdz pat 1/250 sek. Jauns aizvara un spoguļa mehānisms nodrošina stabilu skatu meklētāja attēlu ar minimālu skatu meklētāja atteikuma laiku, ļoti ātri fotografējot.
- Baltā balansa punkta mērīšana: ļauj viegli iegūt manuāla iepriekš iestatīta baltā balansa datus, pamatojoties uz kadrā atlasīto apgabalu, — iegūtā apgabala izmēru var saglabāt pat tad, ja attēls tiek palielināts, kā arī ir iespējama secīgu datu ieguve.
- Augstas kapacitātes akumulators EN-EL18a: ļoti kompakts un viegls litija jonu uzlādējams akumulators ar kapacitāti 2500 mAh (10,8 V).
- Datu nesējs: divi karšu sloti, no kuriem viens ir paredzēts ātras darbības CF (UDMA 7) kartēm un otrs — ātras darbības un lielas kapacitātes XQD kartēm.

Nikon D4S aizmugure