Sony RX1R IISony izziņojis jaunāko papildinājumu Cyber-shot RX kompakto fotokameru sērijai – pilna kadra RX1R II (modelis DSC-RX1RM2). Šī jaunākā Premium klases kompaktā fotokamera ir aprīkota ar aizmugures apgaismojuma pilna kadra sensoru, objektīvu ZEISS® Sonnar T* 35mm F2, ātrdarbīgu AF, izbīdāmu skatu meklētāju XGA OLED un pasaulē pirmo regulējamo zemfrekvenču optisko filtru ar braketēšanas iespēju
Kamera RX1R II pievienojas jau esošajiem aparātiem RX1 un RX1R pasaulē mazāko pilna kadra kameru saimē un nodrošina visaugstāko attēla kvalitāti, kāda jebkad bijusi iespējama ar Sony kompaktajām kamerām. Lielā mērā par to jāpateicas jaunās kameras augstas izšķirtspējas 42,4 MP sensora apvienojumam ar objektīvu ZEISS Sonnar T* 35mm F2 ar plašu apertūru un fiksētu fokālo garumu, kas ir precīzi salāgots, lai šādā komplektācijā nodrošinātu vislabāko sniegumu.
Salīdzinājumā ar pirmajiem godalgotajiem RX1 modeļiem šim jaunajam modelim ir par 30% procentiem uzlabots AF reakcijas ātrums, turklāt šī kamera ir aprīkota arī ar pasaulē pirmo regulējamo optisko zemfrekvenču filtru, kuru iespējams atslēgt (off) vai ieslēgt vēlamajā režīmā (standard vai high), iespējama arī braketēšanas funkcija.
Jaunajam modelim ir arī ērts izbīdāms XGA OLED skatu meklētājs bilžu uzņemšanai ar horizontu acu augstumā, turklāt tas būtiski nepalielina kameras izmēru salīdzinājumā ar priekštečiem.

Augstākā attēla kvalitāte plaukstas lieluma ierīcē
Jaunā kamera RX1R II darbojas ar aizmugures apgaismojuma 35mm pilna kadra sensoru Exmor R® CMOS ar aptuveni 42,4 efektīvo megapikseļu izšķirtspēju apvienojumā ar jaudīgo BIONZ X procesoru. Šī komplektācija nodrošina augstāko izšķirtspēju un gaismjutību (ISO 100-25600, iespējamais paplašinājums: ISO 50 – 102400) ar plašu dinamisko diapazonu. Sensora aizmugures apgaismojuma konstrukcija ar uzlabotām niansēm pieļauj vēl ātrāku datu pārnesi un apstrādi – 3,5 reizes ātrāku salīdzinājumā ar oriģinālo modeli –, nodrošinot superātru kameras darbību.
Plašās apertūras 35mm F2 ZEISS Sonnar T* objektīvs, kas speciāli piemeklēts attēlu sensoram, nodrošina iespaidīgu asumu visa attēla laukumā no centra līdz stūriem visām bildēm, kas uzņemtas ar šo kameru. Objektīvam ir arī unikāls makro pārslēgšanas gredzens fokusēšanai uz priekšmetiem 14 cm attālumā no objektīva un atveres regulēšana ar deviņām plāksnītēm, ar ko iespējams iegūt izlīdzinātu, vienmērīgu fona defokusāciju jeb bokē (bokeh) efektu pie visbiežāk lietotajiem uzstādījumiem.
Vēl viens unikāls ieguvums jaunajā kamerā ir fiksētā objektīva konstrukcija, kas ļauj precīzi pieskaņot sensora un objektīva pozicionējumu tā, lai maksimāli izmantotu sensora ārkārtīgi augstās izšķirtspējas priekšrocības. Jo tuvāk viens otram atrodas abi komponenti, jo plašāks ir leņķis, pa kuru caur objektīvu var iekļūt gaisma un sasniegt sensoru, kā rezultātā tiek iegūti bagātīgi detalizēti augstas izšķirtspējas attēli.
Atšķirībā no kamerām ar maināmiem objektīviem, kuriem ir fokālās plaknes aizvars, RX1R II gadījumā tiek izmantots objektīvā iebūvēts aizvars, kas nodrošina superātru zibspuldzes sinhronizāciju (1/2000 sek.) un ievērojami samazinātu korpusa izmēru.
Jaunā kamera RX1R II arī dod iespēju uzņemt attēlus neapstrādātā 14-bit RAW formātā, lai maksimāli izmantotu sensora dinamiskā diapazona iespējas, taču vienlaikus joprojām atbalsta esošo kompresēto formātu.

Ātrdarbības AF – neaizstājams izšķirīgos brīžos
Jaunais modelis RX1R II ir pirmais Sony atzinību ieguvušās RX kompakto kameru līnijas aparāts, kurš ir aprīkots ar Fast Hybrid AF un dod iespēju izbaudīt ātrdarbīga autofokusa iespējas. Kameras sensorā ir 399 fokālās plaknes fāzes noteikšanas AF punkti, kas nosedz apmēram 45% no kopējā attēla laukuma, un šis ir pasaulē plašākais AF segums pilna kadra sensoram.
Tas darbojas kopā ar AF 25 kontrasta punktiem, lai sasniegtu pat par 30% ātrāku fokusēšanas reakcijas ātrumu, nekā iespējams ar pirmo modeli. Papildus tam kamera ir aprīkota arī ar modernāko kustības uztveršanas algoritmu, ar kuru iespējams precīzi paredzēt objektu kustību un kas nodrošina arī AF-C režīmu, kurā iespējams sekot kustīgam objektam pēc nofokusēšanas.
Pie citiem fokusēšanas funkcijas uzlabojumiem jāpiemin arī daudzveidīgie AF zonas iestatījumi (Wide, Centre un Flexible Spot, kā arī Eye AF un „sekojošais" AF).

Pasaulē pirmais regulējamais zemfrekvenču optiskais filtrs
RX1R II ir arī pirmā digitālā kamera pasaulē, kura ir aprīkota ar regulējamu zemfrekvenču optisko filtru, kas ļauj fotografētājam, atkarībā no objekta, manuāli regulēt līdzsvaru starp attēla rezolūciju un muarē efektiem, kā arī krāsas artefaktu klātbūtni.
Šim zemfrekvenču filtram iespējami trīs režīmi: "off" – ar to iespējams uzņemt attēlu bez filtra, un tas ir piemērots gadījumā, kad par prioritāti ir izvēlēta izšķirtspēja; "standard" – šajā gadījumā tiek atrasts līdzsvars starp izšķirtspēju un muarē un krāsu artefaktu noņemšanu ; un "high" – šajā gadījumā lielākais uzsvars ir uz muarē un krāsu artefaktu likvidēšanu. Šis unikālais risinājums ļauj fotogrāfiem sasniegt kāroto attēla kvalitāti un izšķirtspēju un piedāvā izvēli uzņemt attēlu ar zemfrekvenču filtru, vai bez tā, turklāt šīs iespējas ir apvienotas vienā kameras korpusā. Iespējams arī uzņemt attēlus ar zemfrekvenču filtra breketēšanu, lai varētu salīdzināt attēlu kvalitāti dažādos režīmos.

Jauns izbīdāms skatu meklētājs XGA OLED, nolokāms ekrāns, HD Video un vēl vairāk
Jaunums RX1 sērijā ir modelī RX1R II iebūvētais skatu meklētājs XGA OLED Tru-Finder, kuru iespējams izbīdīt vai ievilkt atpakaļ ar vienu kustību. Skatu meklētājā izmantots ZEISS T* pārklājums un četri stikla elementi, tostarp divas asfēriskas lēcas, kas kopā nodrošina 0,74x palielinājumu un dzidru redzamību no viena stūra līdz otram ar minimāliem kropļojumiem. Šai jaunajai kamerai ir arī 3,0 tipa WhiteMagic™ 1,2 miljonu punktu LCD displejs, kuru iespējams locīt par 109 grādiem uz augšu un par 41 grādu uz leju, kas ļauj fotogrāfam izvēlēties labāko bildes uzņemšanas skatupunktu un pozīciju.
Runājot par video, šīs kameras modernais sensors un procesors nodrošina izcili detalizētu video izņemšanu ar zemu trokšņu līmeni. Spējīgs atbalstīt full HD formātu (1920x1080) ar ierakstīšanas ātrumu 60, 30 vai 24 kadri sekundē atkarībā no izvēlētā XAVC S video ierakstīšanas formāta.
Jaunā kamera RX1R II atbalsta Wi-Fi® un NFC, un tā pilnībā darbojas ar Sony PlayMemories Mobile™ lietotnēm, kas piemērotas androīdu™ un iOS platformām, kā arī dod iespēju izmantot Sony PlayMemories Camera Apps™ arvien pieaugošo klāstu.
Drīzumā tiek solīta arī "Smart Remote Control" lietotnes jaunā versija no PlayMemories Camera Apps. Tā dos iespēju uzņemt bildes no attāluma, izmantojot viedtālruni, kā arī tiks piedāvātas jaunas iespējas ilgām ekspozīcijām un secīgu kadru uzņemšanai, kas būs saderīgas ar jauno kameru.
Jaunā Sony pilna kadra kompaktā fotokamera RX1R II būs pārdošanā no 2015. gada decembra un maksās aptuveni 3500 €.

Sony RX1R II

Sony RX1R II augša