Internetā sākušās diskusijas par jauno izraēliešu izstrādāto JPEGMini programmu, kas sola samazināt bez redzamiem kvalitātes zudumiem jūsu JPEG failu līdz pat 5 reizēm. Izklausās kaut kas no zinātniskās fantastikas? Sākumā varbūt, bet ja papētām dziļāk, tad atklājas interesantas lietas.

Viss sākās no kādas tik pat mazpazīstamas izraēliešu foto lapas megapixel.co.il/21907, kas it kā veikusi pētījumu un izjautājusi šīs JPEGMini programmas izstrādātāju ICVT Ltd. Lielisks reklāmraksts, kas ļoti labi nostrādājis un radījis interesi gan par izstrādātājiem, gan par izjautātājiem. Iespējams programma atradīs kādu praktisku pielietojumu tur minētos gigantiskos uzņēmumos kā Google, Facebook, Flickr utt., bet kā tad ir ar fotogrāfiem?
Kā jau minējām, tad labi sarakstīta reklāma, jo nekas netiek melots - tiek solīta kompresija pat 5x no parasta JPEG attēla. Bet kas tad tas patiesībā ir? Patiesībā mēs nekompresētu JPEG failu varam praktiski ar jebkuru sakarīgu programmu sakompresēt līdz pat 5 reizēm. Tas nav nekas jauns. It kā jaunievedums šajā programmā būtu tas, ka viņa atpazīst JPEG attēlu, ko jūs viņam iedodat apstrādāt un vairs nav pašam jādomā cik liela papildus kompresija jāuzliek, lai iegūtu kvalitatīvu attēlu ar mazāku faila izmēru. Ne jau visi JPEG attēli internetā ir pa tiešo no fotoaparāta bez kompresijas. Tādēļ daudz nav jādomā un programma pati sakompresēs. Vispār laba tirgus niša atrasta. It kā nekā jauna, bet neviens līdz ērtībām nav aizdomājies. Kādēļ nekā jauna? Tādēļ, ka, neskatoties uz lielisko reklāmrakstu un izslavēto unikālo algoritmu, programma nav spējīga sakompresēt labāk par jau esošām programmām. Tā neizturēja vienkāršu testu - saglabājot JPEG attēlu ar bezmaksas IrfanView programmu pie kompresijas pakāpes 88, un šo attēlu ielādējot bezmaksas interneta testēšanas lapā www.jpegmini.com/main/shrink_photo, nācās secināt, ka 14kb failam varēja ietaupīt 1,1x un sanāca 13kb. Ja kompresijas pakāpi uzliktu lielāku, tad arī tos pašus 1,1x vairs neietaupītu. Bet lielākā vilšanās bija sakompresētais fails. Ja raibā bildē (kas parasti tiek demonstrētas kā paraugi) ir ļoti grūti saprast atšķirību, tad kā testa failu šoreiz ielādēju tekstu uz viendabīga fona un pāris krāsainas fotogrāfijas uz šī fona. Atšķirību uzreiz varēja redzēt, ka iegūtais 1kb ir pateicoties vēl lielākai kompresijas pakāpei, jo smalkais teksts bija vēl grūtāk salasāms un JPEG artefakti vēl izteiktāki. Un ja pie tik maza ieguvuma atšķirības var redzēt ar aci, tad visai slikts rezultāts.
Bet ja tiešām gribas izmantot programmu, kas reāli māk sakompresēt JPEG attēlus būtiskāk nekā to izdara citas programmas, tad labākais, kas līdz šim ir testēts šajā jomā, būtu JPEG Wizard www.accusoft.com/jpegwizard.htm no kompānijas Pegasus Imaging, jeb tagad saucas Accusoft Pegasus. Viņi gan sola no citu programmu attēliem vēl sakompresēt 20-70%, tai skaitā arī Photoshop veidotos JPEG attēlus. Nav noslēpums, ka viņi ir ne vienu vien pudu sāls apēduši, saistībā ar JPEG, piemēram: www.accusoft.com/jpegfeatures.htm
Vēl viņi strādājuši pie jaunā Microsoft JPEG XR en.wikipedia.org/wiki/JPEG_XR, jeb HD Photo http://blogs.msdn.com/2007/12/06/hd-photo-plug-ins-for-photoshop
kas tagad it kā ir Windows Vista un Windows 7 kā standarts attēliem. Jebkurā gadījumā jaunā JPEGMini atpaliek tehnoloģiju ziņā no citām alternatīvām.
Ieguvums no šīs diskusijas bija tāds, ka atklājās viens Photoshop trūkums. Ja saglabājat JPEG failu ar kompresijas pakāpi 7, tad tas būs nekvalitatīvāks nekā tad, ja saglabātu ar kompresijas pakāpi 6. Īsti laikam to tāpat neviens neizmanto, jo saglabā parasti robežās no 8-12, vai ja attēls nepieciešams Web, tad vienkārši Save for Web. Bet ja nu kādam dikti gribās smalki pieiet lietai līdz visiem sīkumiem, tad var paši veikt pētījumu un atsūtīt tad uz e-pastu korekcijas vai testa rezultātus. Visticamāk viss šis būtu svarīgi Web izstrādātājiem vai mobilo ierīču aplikāciju izstrādātājiem, kur ir svarīgs katrs kb, nevis fotogrāfiem.