Reinis Fjodorovs 1st Place Latvia National Award 2015 Sony World Photography Awards● Pasaules lielākais foto konkurss, kuru organizē Pasaules fotogrāfijas organizācija (World Photography Organisation)
● Jauni žanri Profesionālajā konkursa kategorijā – Mākslas un Dokumentālais foto
● Rekordliels apmeklētāju skaits 2015. gada apbalvošanas ceremonijā Londonā
● Britu fotogrāfijas žurnāls (British Journal of Photography) kļūst par partneri Studentu darbu kategorijā

Šobrīd, jau devītajā konkursa pastāvēšanas gadā, tas spēlē būtisku lomu fotogrāfijas pasaulē. Katru gadu tiek piesaistīti gan topošie talanti, gan jau zināmi mākslinieki, tādējādi prezentējot pasaules labākās mūsdienu fotogrāfijas, kuras tapušas pēdējo 12 mēnešu laikā.

Savus darbus fotogrāfi var iesniegt vietnē www.worldphoto.org piecās konkursa kategorijās: Profesionālā (Professional), Brīvā (Open), Jaunatnes (Youth), Nacionālā (National Awards) un Studentu (Student Focus). Vairāk par kategorijām lasīt zemāk, 2. lpp.

Nacionālās kategorijas ietvaros no katras valsts tiek izvēlēts vislabākā fotoattēla autors. 2015. gada Latvijas nacionālajā konkursā uzvaras laurus plūca Rīgā dzīvojošais fotomākslas students Reinis Fjodorovs: “Fotogrāfija vienmēr ir bijusi mana sirdslieta, bet uzvara Sony pasaules fotogrāfijas konkursā man deva pārliecību, lai savu aizraušanos pārvērstu par profesiju. Kā uzvarētājs es ieguvu publicitāti un atzinību, kas veicināja plašāku interesi par maniem darbiem.”

Būtiskākais no jaunumiem 2016. gada konkursā ir tas, ka 14 Profesionālās kategorijas ir iedalītas divos konkrētos žanros – mākslas un dokumentālā fotogrāfija. Tas darīts nolūkā iegūt skaidrāku struktūru, kādā atlasīt un atpazīt fotogrāfus.
Pieminēšanas vērta ir arī sadarbības uzsākšana ar British Journal of Photography (BJP), kas ir pasaulē lielākais foto žurnāls. Tā ir laba ziņa tieši Studentu kategorijas konkursantiem, jo šīs kategorijas uzvarētājs saņems iespēju publicēties BJP mājas lapā, kā arī administrēt BJP Instagram kontu.

Sony Pasaules fotogrāfijas balva (The Sony World Photography Awards) saviem konkursantiem piedāvā virkni ieguvumus. Pirmkārt, visus iesniegos darbus izvērtē žūrija, kuru pārstāv vadošie nozares eksperti. Bez tā, apbalvotie finālisti un uzvarētāji saņem globālu atpazīstamību un atzinību, kā arī iespēju izstādīt un pārdot savus darbus sadarbībā ar Pasaules fotogrāfijas organizāciju. Savukārt balvas uzvarētājiem ietver jaunāko Sony digitālā foto aprīkojumu, darbu izstādīšanu Somerseta namā (Somerset House) Londonā, darbu iekļaušanu konkursa grāmatā, kā arī 30 000 ASV dolāru.

2015. gada konkursā tika saņemti 173,444 pieteikumus no 171 valstīm un izstādi Somerseta namā apmeklēja 33,394 cilvēku, sasniedzot deviņu gadu apmeklējuma rekordu. Finālistu fotogrāfijas pieejamas vietnē press.worldphoto.org

Konkursa finālisti tiks paziņoti 2016. gada 23. februārī, bet uzvarētāji – 21. aprīlī, savukārt izstāde Somerseta namā norisināsies no 22. aprīļa līdz 8. maijam.

Notes to Editors
2016 COMPETITION CATEGORIES
● Professional - for serious photographers, 14 categories in two genres judged on a series of work
○ Art - Architecture, Conceptual, Landscape, Portraiture, Staged, Still Life, Candid
○ Documentary - Campaign, Current Affairs, Contemporary Issues, Daily Life, Environment, People, Sport
● Open - open to all, 10 categories judged on a single shot
○ Architecture, Arts & Culture, Enhanced, Low Light, Nature & Wildlife, Panoramic, People, Smile, Split Second, Travel
● Youth - for young photographers aged 12-19, three categories judged on a single image
○ Culture, Environment, Portraits
● National Awards - looking for the best single shot by a local photographer from over 50 countries
● Student Focus - for emerging photographic talent studying any degree level photography course
○ For full list of participating countries see www.worldphoto.org
● Student Focus - for emerging photographic talent studying any degree level photography course

KEY DATES
● 4 December 2015 – Student Focus competition closes
● 5 January 2016 – Open, Youth, National Awards competitions close
● 12 January 2016 – Professional competition closes
● 23 February 2016 – Shortlist for Professional, Open, National Award and Youth competitions revealed
● 1 March 2016 – Student focus shortlist revealed
● 15 March 2016 – National Award winners revealed
● 29 March 2016 – Open and Youth winners revealed
● 21 April 2016 – L’Iris d’Or/Photographer of the Year plus Professional category winners and Open, Youth and Student Focus Photographers of the Year revealed at gala ceremony held in London
● 22 April – 8 May – 2015 Sony World Photography Awards Exhibition at Somerset House, London

Latvia 2nd Sergejs Podolaks

Latvia 3rd Agnese Grinberga