QR code latfoto.lvAttīstoties jaunajām tehnoloģijām, tiek izmantotas ar vien jaunas sistēmas un cilvēki meklē arvien ērtāku komunikācijas veidu. Viens no straujāk attīstītajiem produktiem ir mobilais telefons, kurā fotokamera vairs nav nekāds brīnums. Toties telefonā tagad jau iestrādā tādas lietas, ka viņš sāk aizvietot vienkāršākās datora funkcijas - sērfošana internetā, e-pasti, GPS, fotoalbumu veidošana un ļoti daudz citu fotogrāfam noderīgu funkciju. Jau labu laiku ar telefonu var noskenēt preču svītrkodu un ar interneta pieslēgumu noteikt kas tā par preci. Latvijā īsti tas nav attīstījies, bet ir kas tāds, kas varētu būt interesanti arī fotogrāfam - tie ir QR kodi.

Kas tad ir QR kods? Īsumā sakot, tas ir divdimensiju svītrkods, kas satur visai plašu informāciju. To var nolasīt ar svītrkodu lasītāju, jeb ar to pašu mobilo telefonu (viedtālruni). Izmantojot šo tehnoloģiju, fotogrāfs var padalīties ar savu Web lapu, portfolio, kontaktiem, blogu, atrašanās vietu kartē un tamlīdzīgi. Šis QR kods sāk gūt visai lielu popularitāti daudzās pasaules valstīs un visticamāk arī līdz Latvijai tas atnāks. Lūk, kā izskatās tirgus attīstības tendences:
http://2d-code.co.uk/global-growth-mobile-barcode-usage/
http://2d-code.co.uk/growth-in-qr-code-usage/

Minēsim dažas Web lapas, kur var izveidot šo QR kodu:
1. QR stuff
2. qrcode.kaywa.com
3. Qurify
4. delivr.com/qr-code-generator
5. Appspot
6. zxing.appspot.com
Vairāk atradīsiet te.

Bet ja vēlēsities nolasīt šo QR kodu, tad attiecīgo programmatūru atradīsiet te.

Un kā tas viss strādā reāli? Iedomājaties, ka redzat kaut kur fotogrāfiju, piemēram, kādā birojā pie sienas, un vēlaties to iegādāties. Bet kas ir autors un kā atrast kontaktus utt.? Ja uz fotoattēla būs QR kods, tad to var ar viedtālruni ieskenēt un iegūt iekodēto informāciju - jūsu kontaktus vai precīzu Web adresi, kur konkrēto attēlu var iegādāties. Protams, var iekodēt arī cita veida informāciju - attēla rašanās vietu, laiku, nosaukumu, kaut ko par pašu fotogrāfu vai fototehniku un tamlīdzīgi.

QR kodu izdomāja Toyota meitas uzņēmums Denso-Wave 1994. gadā un tas ir ļoti populārs Āzijā. Vairāk par šo QR kodu var lasīt te. Šobrīd tas kļūst populārs reklāmās. Ja rūpīgi pavērosiet, tad sāksiet to pamanīt drukātajās reklāmās, plakātos, uz iepakojuma un tamlīdzīgi.

Ja godīgi, tad pašam nav īsti skaidrs kā tīri tehniski tas darbojas un vai tiešām iekodētā informācija nolasīsies visiem vienādi, jo pamēģinot nokodēt Web lapas adresi vajadzētu sanākt vienādas bildes, bet reāli katra Web lapa uzģenerēja savu bildi. Tad sanāk, ka no dažādām bildēm ar QR kodu var nolasīt vienu un to pašu informāciju.

QR code latfoto.lvQR code latfoto.lv QR code latfoto.lv

Redzamajās bildēs ir iekodēts viens un tas pats teksts: http://LatFoto.lv. Nekādas vizuālās līdzības. Tāda sajūta, ka katrs izmanto kaut kādu savu algoritmu, nevis vienotu standartu.

Un nobeigumā daži piemēri, kur fotogrāfi varētu pielietot šo QR kodu:
1. Uz izdrukātiem vai digitāliem attēliem stūrītī iekodēt savu kontaktinformāciju vai Web lapas adresi.
2. Var izveidot kodu, kas saturēs jūsu vCard
3. Uzdrukāt kodu uz jūsu fototehnikas un ja tehnika pazūd, tad atradējs var nolasīt īpašnieka informāciju vai arī ja tas būs zaglis, tad var arī nezināt kas tas ir un zinātāji varēs pieķert krāpnieku
4. Izveidot saites uz jūsu Darugiem, Facebook, LinkedIn, Twitter, MySpace vai tamlīdzīgiem profiliem.
5. Var iekodēt atrašanās vietu Google kartē šādi vai Bing.
6. Varat izveidot dāvanu kartes fotosesijām šāda QR koda veidā, kur iekodējat katram noteiktu informāciju
7. Var izveidot video, ievietojot to YouTube vai Vimeo un attiecīgi QR kodā saiti uz šo video prezentāciju
8. Tāpat var izveidot fotogaleriju Picasa, Smugmug, Photoshelter vai tamlīdzīgi un kodā ielikt saiti uz to, piemēram, klientam no kādas fotosesijas/pasākuma
9. Saite uz dienas fotogrāfiju
10. Saite uz pasākumu vai kādu notikumu
11. Saite uz jūsu kalendāru par aizņemtības grafiku
12. Uz attēla iekodējat informāciju par fototehniku, modeli, stilistu, atrašanās vietu un tamlīdzīgi
13. Drukājiet QR kodu uz reklāmas materiāliem - t-krekla, cepurītes, fotosomas utml.
14. Izveidojiet podcast ar QR kodu, kur būs vairāk informācijas par fotogrāfu
15. Kodu var pievienot jūsu e-pasta parakstam, jo tas saturēs paplašinātu informāciju
16. Var vienkārši kādu sveicienu iekodēt vai pārsteigumu tiem, kas noskenēs kodu
17. QR kodu var drukāt otrā pusē vizītkartei - tātad klientam vairs nebūs jāraksta Web adrese, e-pasts vai tamlīdzīgi
18. QR kodu var uzrukāt pie studijas ieejas, kur būtu paplašināta informācija - darba laiki, īpaši pasākumi, brīvie laiki utt.
19. Saite uz jūsu fotoveikalu vai kur konkrēto fotogrāfiju var nopirkt
20. Varat izmantot QR kodu logotipa vietā vai kā savādāk kā autortiesību zīmi
21. Varat izmantot QR kodu reklāmās - internetā, presē un tamlīdzīgi. Samaksājat par mazu laukumiņu, bet izvietotā informācija milzīga
22. Paypal Buy Now saite

Pārējos veidus, cerams, paši varēsiet izdomāt, kur šo kodu var pielietot. Radoša izdoma un QR kods strādās jūsu labā.