Šis jautājums pie fotogrāfiem atgriežas ik pa laikam, jo fotografēšana nav lēts prieks. Tādēļ daudzi jūt, ka viņu fotogrāfijas ir pietiekami labas, lai ar to pelnītu naudu un mēģina to realizēt dažādos veidos. Šoreiz apskatīsim tikai dažus variantus īsumā, lai būtu iespēja pašiem tālāk pētīt, analizēt un pieņemt sev vēlamos variantus. Jāatgādina, ka nekur nauda no gaisa nekrīt un jebkurā variantā ir cītīgi jāstrādā. Nav noslēpums, ka mūsdienās gandrīz katram jau ir fotoaparāts, bet ar fotogrāfijām un savu fotografēšanas prasmi nopelna tikai nedaudzi. Varbūt ir laiks padomāt kā pievienoties šiem nedaudzajiem?

Fotografē reklāmas bildes un pārdod internetā
Fotografēt mūsdienās ir kļuvis pavisam vienkārši un to var izdarīt pat bērns. Tomēr reklāmas bildes ir īpašākas nekā parastas mājas fotoalbuma bildes, tādēļ sākumā daudz laika jāvelta reklāmas fotogrāfiju analīzei. Ir jāsaprot ko tad pērk un kam to visu vajag. Tad jūs sapratīsiet, ka sunīši un kaķīši nav īpaši augstu novērtēti reklāmas jomā, bet reizēm pavisam banālas lietas ir ļoti pieprasītas, piemēram, dažādi foni, faktūras, struktūras, biznesa cilvēki un tamlīdzīgi. Varbūt šķitīs jocīgi, bet arī saulrietus un mākoņus jums būs grūti pārdot, kas it kā jums pašam šķiet skaisti, bet tomēr jābūt kaut kam īpašam, lai tas saulriets atšķirtos no pārējiem un pie tam vēl kādam iepatiktos, lai tērētu savu naudu par to. Īsu pamācību ko var pārdot un ko nē, var atrast kaut vai šeit.
Tad mēģiniet saprast ko jums vislabāk padodas nofotografēt un pie viena stila arī pieturaties. Ja klients skatīsies jūsu portfolio, tad viņš nopirks vienu, bet pēc tam meklēs varbūt ko līdzīgu vai arī atcerēsies jūs ar attiecīgo žanru un atgriezīsies kādreiz vēl. Tādēļ jau sākumā labi būtu specializēties uz kaut ko vienu, ja gribat strādāt pasaules globālajā tīmeklī. Konkurence ir milzīga, tādēļ jābūt labākajam kādā konkrētā jomā, lai izkonkurētu pārējos.
Tātad viens no labākajiem variantiem ir pelnīt naudu, pārdodot savas fotogrāfijas klientiem un viens no ērtākajiem veidiem būtu fotobankas. Par to jau rakstījām iepriekš un tādēļ tagad par to vairāk neatkārtosimies.

Pārdodam savas fotogrāfijas kā izdrukas
Šis variants arī ir samērā vienkāršs, ja izmantojat speciāli tam paredzētās Web lapas. Jebkurā gadījumā varat veidot savu Web lapu un visu šo aprakstīto piedāvāt savā lapā (gan digitālās bildes, gan izdrukas), bet tur noteikti nebūs tik daudz pircēju, cik to ir atzītos pasaules vadošajos portālos. Tāpat kā iepriekšējā variantā, te nav problēma izvietot savas bildes pārdošanai, bet atrast savu nišu un pārdot klientiem noderīgas bildes. Ievietojot bildes speciālos portālos (digitālās), jūs pārdodat kā gala produktu jau gatavas izdrukas un portāls jums atskaitīs daļu no peļņas. Varbūt tāds variants derētu arī kādām kāzu bildēm vai kādām mākslinieciskām bildēm, kur tad klienti paši nopērk izdrukas cik viņiem nepieciešams. Peļņa visai minimāla, bet varbūt var atrast labākus variantus kā uz šo metodi nopelnīt, jo iedodam tikai dažas vadlīnijas, kurā virzienā meklēt. Tātad dažas Web lapas:

  • Red Bubble - samērā atraktīva ar pieaugošu popularitāti
  • Imagekind.com - viena no lielākajām šāda tipa kompānijām
  • Picasso Mio - neierobežota augšupielāde un liels apmeklētāju skaits.

Tāpat ir iespēja pašiem drukāt bildes un tās pārdot kādām galerijām, firmām, vai citiem ieinteresētajiem pa tiešo. Bet tāds princips būs ļoti darbietilpīgs un visticamāk paliks tikai ērtākais variants - internets (kaut vai jūsu paša mājas lapa).

Pārdodam sevi
Mēģiniet pārdot savus pakalpojumus, bet šis būs visgrūtākais variants, jo nebūs iespējas strādāt tā kā jums patīk - būs jāstrādā tā kā vēlēsies pasūtītājs. Plus vēl jums maksās ļoti maz, kamēr sevi nepierādīsiet un neuzrāpsities virsotnē. Sākumā iespējams pat bez maksas būs jāfotografē (vai pat vēl piemaksājot par transportu utt.) pie šīs milzīgās konkurences. Tad ja labi strādāsiet reklāma aizies no mutes mutē un būs jau vieglāk atrast pasūtītājus. Bet atceraties vienu noteikumu - neuzņematies izpildīt darbu, ko nevariet nemaz izdarīt. Vairāk par šiem variantiem un arī jau iepriekšminētajām metodēm, aprakstījām te.

Pērkam un pārdodam fototehniku/zināšanas
Šis varbūt izklausīsies jocīgi un iepriekš neaprakstīta metode, bet ticiet, ka tas strādā. Mūsdienās daudzi uzsāk fotografēšanas procesu apgūšanu un viņiem nepieciešama konsultācija. Jūs esiet jau eksperts fototehnikā un pārziniet aktuālos piedāvājumus, aktuālās tehnoloģijas, parametrus, kā arī to, kam tehnika paredzēta un ko ar to var izdarīt. Latvijā lielākā daļa no labākajiem fototehnikas pārdevējiem, paši ir fotogrāfi. Neticiet? Pajautājiet viņiem pašiem, vai arī tad viņi nav visai lieli eksperti fototehnikā.
Varbūt sākumā jums uzreiz nav nepieciešams liels fotoveikals, bet varat palīdzēt ar kādas fototehnikas iegādi - fotoaparāti, filtri, statīvi, zibspuldzes utt. Vai nu paši iepērkat šo tehniku no ārzemēm (internetā visu var nopirkt) un par starpniecību paņemat komisijas maksu, vai arī tepat Latvijā var sadarboties ar kādu kompāniju, kas jums piegādās preces, lai ir arī Latvijas garantijas. Tiesa varbūt Rīgā jums būs ļoti liela konkurence, bet tas nenozīmē, ka Valmierā, Venstpilī vai kādā citā attālā pilsētā šis mazais bizness nestrādās. Var arī darboties globālāk pa Latviju. Atrodat kādu labu fotopreci internetā un pasūtat vairumā, ietaupot uz piegādes izmaksām. Attiecīgi te uz vietas pārdodot, varēsiet šo starpību paturēt sev. Vienīgi reklamēšanās un komunikācija arī aizņems padaudz laika.
Vēl daudzi savas zināšanas izmanto kā pelnīšanas avotu - pasniedzot kādus kursus, meistarklases, praktiskās apmācības un tamlīdzīgi. Tiesa daudzi nesasniedz pietiekami augstu līmeni, kā arī ar savām fotogrāfijām neko nopelnīt īsti nevar, bet cenšas nopelnīt ar zināšanu nodošanu citiem, kas nav visai pilnīgas. Arī šeit būtu vēlama kāda specializācija konkrētā žanrā, ko pieprotat vislabāk un ko labprāt nāks cilvēki un mācīsies. Nav obligāti jābūt fotokursiem telpās, bet var būt studijā, kaut kur interesantās vietās dabā un tamlīdzīgi. Galvenais, lai apmācāmais iemācītos ko jaunu un būtu apmierināts. Tad atkal darbosies "klusie telefoni" un uz apmācībām pieteikties gribētāju netrūks.

Lai veicas nopelnīt ar fotogrāfiju arī ilgākā laika periodā.