Šoreiz būs raksts kādu vēlējās anonīmie neapmierinātie amatierfotogrāfi - vienkārši publicēta saite uz oriģinālo vienu autoru un paši varat burtot citā mēlē. Šoreiz netiks apkopoti, izanalizēti un galu galā sarakstīti ieteikumi, kas piemēroti tieši Latvijas foto nozarei. Netiks pētīts kāda situācija ir pasaulē, bet atstāts konkrēti Krievijas variants, kur ir minēti viņu likumi un tiesības. Tad cerams sapratīsiet kāda ir atšķirība starp normāli sagatavotu informāciju un kāda tā ir izejmateriālā. Latvijā it kā esot speciālisti, kas par lielu naudu ir ar mieru stāstīt par šo tēmu, bet tās ir tikai baumas un diez vai informācija būs no prakses - tātad reāla un nevis tikai teorētiska.
http://dooge.livejournal.com/94061.html
Saitē ir apskatītas šādas tēmas:
1. Attēls ar autortiesību zīmi ir aizsargāts, bet bez tā nē.
2. Ja es fotografēju jpeg un ir nozagta pilnizmēra fotogrāfija, tad to vairs aizsargāt nav iespējams.
3. Ja es fotografēju pēc kādas kompānijas pasūtījuma, tad pēc līguma viņiem tiek nodotas visas tiesības.
4. Lietas būtība par tiesībām uz fotogrāfiju.
5. Situācija: kāda Web lapa nozagusi man fotogrāfiju un pēc tam kad uzrakstīju viņiem vēstuli, viņi atteicās maksāt un norādīt autoru.
6. Jautājums: kad pilsonim ir tiesības prasīt atbildību par viņa attēla publikāciju un kad nav tiesības?
7. Situācija: Fotografēšana uz TFP nosacījumiem - iztaisījām, šķīrāmies un pazaudējāmies (gan fotogrāfs, gan modelis), bet pēc tam attēls ieinteresēja kādu žurnālu, kas piedāvājis to iegādāties. Kam ir tiesības saņemt naudu par attēlu (izskatam variantu, kad tiek piedāvāts pārdot: a) fotogrāfam, b) modelim).