Ēriks Božis - baranka no mākslas projekta "Dienišķā maize"15. maijā Muzeju nakts ietvaros Muzeju salā (Alksnāju iela - Mazā Peitavas iela - Vecpilsētas iela) ar Rīgas domes Kultūras pārvaldes atbalstu norisināsies pasākums "Muzeju sala mežā un ūdenī". Apmeklētāji tiek aicināti apskatīt gan izstādes Latvijas Fotogrāfijas un Latvijas Sporta muzejos, gan filmu un fotogrāfiju projekcijas pie Rīgas Kinomuzeja un Latvijas Tautas frontes muzeja Vecpilsētas laukumā.

Kluso Vecrīgas nostūri, caur kuru vijas senā un romantiskā Alksnāju iela, Muzeju nakts laikā izgaismos un piepildīs ekrāni. No plkst. 20.00 līdz 01.00 Vecpilsētas laukumā pie Latvijas Tautas frontes muzeja tiks demonstrēti fragmenti no kinohronikām par 80. gados notikušajām manifestācijām "Lūgšana par jūru", "Daugava - mūsu tautas likteņupe" un "Par tīru Lielupi un Baltijas jūru". Uz ekrāna būs skatāmi arī Latvijas Sporta muzeja sagatavotie attēli, kas atklāj skaisto ūdeņu pasauli upēs, ezeros un jūrās, cilvēkam burājot, airējot un peldot.

Otrs ekrāns paredzēts pagalmā pie Rīgas Kinomuzeja. No plkst. 21.30 līdz 01.00 te tiks demonstrēts videi draudzīgs un citus brīdinošs dokumentālu filmu pāris. "Dabas koncertzāle: Graphis scripta" (Rakstu ķērpis) fiksē dabas draugu un mūziķu organizēto norisi "Dabas koncertzāle", kuras tēma 2009. gadā bija rakstu ķērpis un meži. Daugmales un Strenču mežus pieskandināja koncerti, kas tika ierakstīti brīvdabas ierakstu studijā. Šī režisora Roberta Rubīna filma Graphis scripta (ilgums 50') tiks demonstrēta 21:30 un 00:10. Tikai vienā seansā 22:30 turpat būs skatāma britu režisores Frenijas Armstrongas filma "Muļķu laikmets" (The Age of Stupid; ilgums: 92'). Tā ieņem sociāli aktīvu pozīciju, brīdinot par klimata pārmaiņām. Filmas darbība notiek 2055. gadā, kad klimata izraisīto pārmaiņu rezultātā pasaule pārdzīvo milzīgu postu: ledāju kušanas rezultātā radušos plūdus un sausuma izraisītus postošus ugunsgrēkus. Dokumentālas liecības mijas ar inscenētām un animācijas tehnikām veidotām epizodēm, kuras savieno filmas stāstnieks, Oskaram nominētais aktieris Pīts Postletvaits (Pete Postlethwaite). Pasākumu atbalsta Britu Padome un apvienība "Dabas koncertzāle".

Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks izstādīta Ērika Boža fotogrāfijas "Dienišķā maize". Mākslinieks caur elektronu mikroskopu fotografējis dažāda veida maizes (rupjmaizes, baltmaizes, graudu maizes un citu) drupačas, tādejādi iegūstot to milzu palielinājumus. Fotogrāfiju lielformāta izdrukās iespējams novērtēt mīklas unikālo struktūru un to veidojošo sīkdaļiņu mākslinieciski izteiksmīgās formas, kas kopā atgādina fantastisku, vēl neiepazītu un svešādu pasauli. Mākslas projekts tiek eksponēts muzejā, lai dažādotu apmeklētāju skatu uz lietām un materiāliem sev apkārt, šoreiz pievēršot uzmanību ēdienam, ko cilvēks patērē tiešā veidā. Laikā no 19.00 līdz 19. 30 un 20.30 līdz 21.00 muzeja trešajā stāvā dziedās un spēlēs mūzikas grupa "Nadi Mala". Koncertā "Plūstot pretī gaismai: upju dziesmas" skanēs Šri Činmoja dziesmas, kas veltītas Indijas upju skaistumam, sitāras, vijoles, zvaniņu un noskaņas instrumentu pavadījumā.

No plkst. 19.00 līdz 01.00 Latvijas Sporta muzejā bērniem un jauniešiem īpašu prieku un asas sportiskas izjūtas radīs kāpšana pa alpīnistu sienu, lai sasniegtu Oliņkalna klinšu augstāko virsotni (20 metru augstumā) virs Daugavas ūdeņiem. Papildus speciāli organizētajām norisēm Latvijas Sporta muzejā būs aplūkojamas izstādes "Latvijas sports laiku lokos" un "Latvija Baltajās olimpiādēs".

Muzeju adreses:

Latvijas Fotogrāfijas muzejs: Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas) www.fotomuzejs.lv

Latvijas Sporta muzejs: Alksnāju iela 9 www.sportamuzejs.lv

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja pagalms (ekrāns): Peitavas iela 10/12 www.filmas.lv

Latvijas Tautas frontes muzejs Vecpilsētas laukumā (ekrāns)