Raiņa muzejs "Jasmuiža" ir vieta, kur 19. gadsimta astoņdesmitajos gados dzīvoja un saimniekoja Jāņa Pliekšāna ģimene, vieta, kur topošais dzejnieks pavadīja savas skolas brīvdienas. "Jasmuižu" mēdz dēvēt par Raiņa jaunu dienu zemi - tā viņam saistījās ar jaunības romantiku, iemīlēšanos, radošo iedvesmu, arī skumjām pārdomām un, protams, ar bezgala skaisto dabu un apkārtni.

Dzīvojot Šveicē un atceroties savu jaunības zemi, Rainis dzejas rindās jautā: "Manu jauno skumju zeme, vai tu vēl tik skaista esi?"... Un arī pēc 100 gadiem gribas atbildēt - jā, joprojām skaista. Mēs cenšamies to kopt un uzturēt pievilcīgu.
Tomēr ikdienā apkārt redzot piesārņotās ceļmalas, ūdenstilpnes, izcirstus kokus, jādomā, vai ikviens no mums dara visu, lai šo skaistumu saglabātu?
Lai mudinātu jūs meklēt, saskatīt gan savas zemes skaistumu, gan pievērst uzmanību vides problēmām un cilvēku apzināti vai neapzināti nodarītajam ļaunumam, Raiņa muzejs "Jasmuiža" izsludina fotokonkursu "Neraud', mana zaļā zeme...", kas sasaucas ar šī gada Muzeju nakts moto "Par tīru pasauli!".
Darbu iesniegšana līdz 2010. gada 30. aprīlim.
Godalgotajām vietām balvās: burvīgi Latgales keramiķu darinātie priekšmeti, izdevniecību "Pils" un "Madris" grāmatas. Paredzētas arī veicināšanas balvas.
Apbalvošanas sarīkojums notiks Muzeju nakts ietvaros 2010. gada 15. maijā Raiņa muzejā "Jasmuiža" (Preiļu novads, Aizkalne).
Atbalstītāji:
Keramiķi Vladislavs un Edvīns Vinceviči, Viktors Ušpelis
Izdevniecība "Madris"
Izdevniecība "Pils"
FOTOKONKURSA "NERAUD', MANA ZAĻĀ ZEME" NOLIKUMS

Mērķis
1. veicināt sabiedrības radošās izpausmes, saskatot un fiksējot Latvijas dabas skaistumu un īpatnības;
2. rosināt interesi par vides problēmām, pievēršot sabiedrības uzmanību dabas piesārņojumam un vides sakopšanas nepieciešamībai;
3. aktualizēt 2010. gada Muzeju nakts devīzi "Par tīru pasauli!" Raiņa muzeja "Jasmuiža" piedāvājumā.
Organizatori
Konkursu rīko Raiņa muzejs "Jasmuiža" (VA Memoriālo muzeju apvienība, Raiņa un Aspazijas muzejs).
Dalībnieki
Fotokonkursā piedalās personas no 12 gadu vecuma, kas iesniegušas fotogrāfijas atbilstoši konkursa nolikumam.
Norise
Katrs dalībnieks iesniedz ne vairāk kā 3 fotogrāfijas par tēmu "Neraud', mana zaļā zeme...". Vienam dalībniekam visas fotogrāfijas jāiesniedz vienā reizē.
Fotogrāfijas jāiesniedz JPG formātā, sūtot tās elektroniski.
Minimālā fotogrāfijas izšķirtspēja 2048 x 1536 pikseļi.
Maksimālais faila izmērs 10 Mb (10 Mb < 3000 x 2000 pikseļi).
Fotoattēls nedrīkst būt plaģiāts. Iesniedzējam pašam jābūt fotogrāfijas autoram.
Iesniedzot fotoattēlu, obligāti jāpievieno informācija par darba autoru (vārds, uzvārds, dzimšanas gads, tālruņa numurs, e-pasta adrese), kā arī darba nosaukums vai moto (līdz 200 zīmēm).
Vērtēšanas kritēriji
Iesniegtie darbi tiks vērtēti pēc šādiem kritērijiem:
1. atbilstība konkursa mērķim un idejai;
2. darba mākslinieciskais izpildījums un kvalitāte;
3. fotogrāfijai un tēmai atbilstošs nosaukums vai moto.
Laiks un vieta
Fotogrāfiju iesniegšana līdz 2010. gada 30. aprīlim.
Fotogrāfijas jāiesniedz elektroniski, sūtot tās uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. ar norādi: Fotokonkursam.