Jurijs Žitluhins tādi mēs bijāmNo 8. jūlija līdz 1. augustam Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatāma Jurija Žitluhina fotogrāfiju izstāde "Tādi mēs bijām...".
Jurija Žitluhina fotoizstādē "Tādi mēs bijām..." apskatāmas vairāk kā piecdesmit fotogrāfijas, kas tapušas galvenokārt laikā no 60. gadu beigām līdz 80. gadu sākumam . "Jurijs Žitluhins ir preses fotogrāfs jau piecdesmit gadu, un, neskatoties uz savu jau cienījamo vecumu, ir ideju pilns. Jurija kā preses fotogrāfa aktīvākie gadi bija tieši padomju laikā. Viņš fotografēja Sociālistiskā darba varoņus, sacensību uzvarētājus, kolhozniekus, sportistus, parādot tā laika dzīvi un ideoloģiju. Tomēr viņa fotogrāfijas ir saistošas, jo stāsts ir interesanti vizuāli risināts, portretos atklāta kāda personas rakstura iezīme, kas uzrunā skatītāju," žurnāla "Foto Kvartāls" 23. numurā raksta Maira Dudareva, Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja.

Jurijs Žitluhins dzimis 1931. gadā Iževskā Udmurtijā. Profesionāli tehniskajā skolā Nr.2 Rīgā apguvis radio mehāniķa arodu un ticis norīkots darbā rūpnīcā VEF. 1957. gadā ieguvis PSRS Sporta meistara titulu. Sagatavojis VEF vingrotāju komandu PSRS Tautas spartakiādei. Pievērsies foto žurnālistikai un strādājis aģentūrā Latinform no 1972. līdz 1976. gadam kā ārštata fotokorespondents. No 1976. līdz 1985. gadam strādājis avīzē Sovetskaja Molodjož (par fotogrāfijām laikraksta redakcija autoram piešķīra četras "Zelta spalvas"), pēc tam - Sovetskaja Latvija. 1981. gadā Latvijas Vēstures muzejā bija skatāma apjomīga Jurija Žitluhina darbu izstāde "Laiks, notikumi, cilvēki".

Izstādes atklāšana: ceturtdien, 8. jūlijā plkst. 17.00.

Latvijas Fotogrāfijas muzejs
Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas)
Tālr. 67222713
www.fotomuzejs.lv
Sekojiet mums twitter.com/fotomuzejs

Foto: Jurijs Žitluhins. "Māris Jākobsons, Viesturs Zeltiņš, Uldis Sīlis - Zinātņu akadēmijas Koksnes ķīmijas institūta jaunie zinātnieki", 1972.