Valmierā, mākslas "Galerijā Laipa", piektdien, 14. maijā plkst. 21:00 atklās Vidzemes fotogrāfu izstādi "Nakts un emocijas". Izstāde galerijā būs apskatāma līdz 2010.gada 8. jūnijam.

Mākslas "Galerija Laipa" jau otro gadu piedalās Vidzemes uzņēmēju naktī. Iepriekšējā gadā apmeklētāji tika pārsteigti ar mīmu klātbūtni, šogad - Vidzemes fotogrāfu izstādi.

Jau vairāk kā simt septiņdesmit gadu fotogrāfija fiksē realitāti. Gaismas pieraksta tehnoloģiju straujais izrāviens šeit un tagad - laikā un telpā - pasaulē, kur fotokameru objektīvi ir tik visuresoši un subjektīvi kā vēl nekad, kur tikpat kā nepastāv nedz kanoni, nedz tabu, kur beidzot var rādīt to, kas līdz šim bijis nepieprasīts vai liegts. Tas ir paplašinājis fotogrāfu pulku un iedvesmojis tos liecināt par mūsu laikā un telpā notiekošo, savukārt skatītāju - alkt to visu aplūkot.

Fotoizstādes tēma - nakts un emocijas. Gaisma, kas nāk no mēness un elektriskā ielu apgaismojuma pilnīgi pārveido ainavu, savukārt fotogrāfs, kurš uztver un fiksē emocijas, piesaista notikumus. Krāsu kolorīts un piesātinātie krāsu toņi mīsies ar emociju dziļumu un vēstījuma patiesumu.

Vidzemes fotogrāfi satiekas reizi mēnesī Galerijas "Laipa" telpās, kur tie kopīgi aplūko un analizē savas fotogrāfijas, lai ne tikai paši mācītos no savām un citu kļūdām, bet arī, lai attīstītu fotogrāfijas mākslu Latvijā. Ne pirmo reizi Galerijas "Laipa" telpās būs aplūkojama Vidzemes fotogrāfu izstāde. Galerijas apmeklētājiem jau ir bijusi iespēja iepazīties ar fotogrāfu "rokrakstiem" izstādēs "Īsākās nakts sapņi", "Līcim otrā krastā", "Gaisma" un "Ainava".

Katru gadu Vidzemes fotogrāfu kopas biedru skaits aug. Pagājušā gada vasarā, izcīnot godpilno pirmo vietu mākslas "Galerijas Laipa" organizētajā izstādē "Gaisa baloni Valmierā", sevi pierādīja arī Emīls Vanags, kļūstot par vienu no jaunākajiem Vidzemes fotogrāfu kopas dalībniekiem. Emīls par saviem sasniegumiem: "Pirmo izstādi man izveidoja jauniešu centrs "Vinda" 2009. gada janvārī. Liels paldies viņiem par to. Vēlāk septembrī piedalījos mākslas Galerijas "Laipa" veidotajā konkursa izstādē "Gaisa baloni Valmierā". Tajā saņēmu godalgoto 1. vietu. 2010. gada janvārī piedalījos fotokonkursā, kuru rīkoja Valmieras pašvaldība. Konkursa žūrija atzinīgi novērtēja trīs manas fotogrāfijas, kuras tika nodotas Valmieras Novadpētniecības Muzejam. Piedaloties izstādēs, varu prezentēt savus darbus, parādīt citiem savu skatu uz pasauli, kā es to redzu caur fotoobjektīvu. Ir gandarījums, ja mani darbi tiek novērtēti, tad ir stimuls tiekties vēl tālāk. Mani, kā topošo fotogrāfu, var raksturot L. Moholy teiktie vārdi : "Fotoaparāts ir zāles kā redzēt objektīvi pasauli pirms mēs nonākam pie subjektīva slēdziena"."

Vidzemes fotogrāfu kopas vadītājs un idejas autors Alekses Koziņecs uzsver, ka galvenais ir strādāt ar sevi, veicināt izaugsmi sevī - skatīties un meklēt apkārtnē un fiksēt to fotogrāfijā, neaizmirstot par kvalitāti. Viens no nosacījumiem, veidojot izstādi "Nakts un emocijas" bija ekspozīciju veidot no svaigiem, tikko tvertiem foto mirkļiem.

Izstādes apmeklētājus atklāšanā priecēs Imanta Toča vokālā grupa "Pozitīvs" un Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas kvartets.