Ojārs Martinsons "Vērojumi"Sākot ar 27. janvāri un līdz 9. februārim Jūrmalas pilsētas muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā apskatīt fotomākslinieka Ojāra Martinsona jubilejas izstādi "VĒROJUMI... ".

Ojārs Martinsons noteikti ir labi pazīstams daudziem jūrmalniekiem, jo ar savu neiztrūkstošo darba rīku - fotokameru ir klāt ikvienā pilsētas pasākumā. Vai tas ir rīts vai vakars, vai diena vai nakts. Viņš ir tas, kurš jau kopš 1997. gada caur fotoaparātu iepazīst Jūrmalu un ne tikai tās saullēktus, saulrietus, dabu, priedes un cilvēkus, bet arī mūsu pilsētas sabiedrisko dzīvi, politiskās, sporta un kultūras aktivitātes. Viņš ir tas, kurš kopš 2003.gada iemūžina pilnīgi visus aktuālos notikumus Jūrmalas pilsētā un ir atbildīgs par Jūrmalas pilsētas domes digitālo fotoarhīvu - tā papildināšanu, kārtošanu un sistematizēšanu, par to, lai nākamās paaudzes redzētu šodienas Jūrmalu. Ja nepieciešamas fotogrāfijas no kāda pasākuma vai notikuma pilsētā, tad zināms tikai viens cilvēks, kuram tās noteikti būs.

Šoreiz šī ir jubilejas izstāde - māksliniekam aprit 70 gadi. Šajā izstādē nebūs ne fotoreportāžu, ne aktuālu vai amizantu notikumu atspoguļojumi. Šoreiz tie būs Vērojumi - Vērojumi no malas - Jūrmalas Vērojumi. Viss tas, kas ir iepaticies un ir piefiksēts tieši šajā pilsētā.

Ojārs Martinsons dzimis 1941.gada 2.februārī Valkā. 1960.gadā beidzis Ērgļu vidusskolu, 1965.gadā - Jelgavas Lauksaimniecības akadēmiju. "Fotografēju jau no vidusskolas, visu savu aktīvo mūžu. Par to man jāpateicas manam brālim Marģerim Martinsonam, kurš mani "ievilka" šajā brīnumainajā pasaulē. Pat mācoties akadēmijā, savu diplomdarbu izstrādāju par lauksaimniecības dzīvnieku fotografēšanu" - stāsta mākslinieks.

No 1965.-1969. gadam Ojārs Martinsons strādājis Siguldas Lopkopības un veterinārijas zinātniski pētnieciskā institūtā, galvenokārt fotografējot dzīvniekus lauksaimniecības izstādēm. No 1969.gada darbojies žurnālā "Liesma", publicējies arī žurnālos "Karogs", "Zvaigzne", "Māksla", "Skola un Ģimene". Tā, no 1969. gada līdz 1996.gadam ir uzkrājies apjomīgs personīgais arhīvs par tā laika kultūru un sabiedriski politisko dzīvi, kas tagad prasa lielu darbu lai to sakārtotu un sistematizētu. Strādājot žurnālā "Liesma" par fotokorespondentu, komandējumos apbraukāta ne tikai visa Latvija, bet arī plašā Padomju Savienība. Iemūžināta gan Orenburgas gāzes vada būvniecība, Baikāla - Amūras dzelzceļa maģistrāle, PSRS Tautu Spartakiāde sportā, Maskavas kinofestivāls u.c.. No 1997.gada 3. februāra sācis strādāt laikrakstā "Jūrmala".

Ojārs Martinsons ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs (2002.g.) Latvijas Fotomākslinieku savienības biedrs (1963.g.), Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas mākslinieku grupas biedrs, daudzu grāmatu foto ilustrāciju autors. 2008.gada 3.februārī kopā ar domubiedriem piedalījies fotostudijas "Aspazija" dibināšanā.

Ojārs Martinsons akcentē: "Mana bagātība ir mani septiņi bērni, septiņi mazbērni un mazmazmeitiņa Amanda. Tie dod man spēku, enerģiju un prieku darboties tālāk. To es noteikti gribētu pateikt savā jubilejā".

Visi, kuri vēlas satikt pašu jubilāru, laipni aicināti uz fotomākslinieka Ojāra Martinsona sumināšanu 2. februārī plkst. 17.30 Jūrmalas pilsētas muzejā.

Vieta: Jūrmalas pilsētas muzeja Kamīnzāle, Tirgoņu iela 29