Pēteris Jaunzems. Darbs no izstādes "Gaisma pret tumsu".Piektdien, 14.janvārī, plkst. 17 Liepājas muzejā K.Ukstiņa ielā 7/9 atklāja fotomākslinieka Pētera Jaunzema (EFIAP) fotodarbu izstādi "Gaisma pret tumsu", kas ir veltīta 1991. gada janvāra barikāžu atceres divdesmitgadei.

Ekspozīcijā aplūkojamas 40 melnbaltās fotogrāfijas, kas skatītājiem atgādina par Latvijas valstiskās neatkarības vēsturē neizdzēšami ierakstītajiem janvāra dienu notikumiem Rīgā un Liepājā.

"Uz barikādēm braucu vairākkārt un vienmēr ar fotoaparātu. Lai gan laika apstākļi nelutināja un gaismas stundas bija īsas, fotouzņēmumu no tām dienām manā negatīvu arhīvā sakrājies daudz. Domāju, ka tie nav tikai dokumentālas vēstures liecības, bet gan kaut kas ietilpīgāks, jo atspoguļo tautas Atmodas laika skarbākos, taču reizē izteiksmīgākos brīžus," stāsta fotogrāfiju autors, kuru pārsteigusi neatkarības cīnītāju sirsnība un laipnība.

Bildēs ļaudis sēž pie ugunskuriem, sarunājoties par nākotnes brīvo Latviju, ceļ aizsprostus omona bruņmašīnām, redzami vienkāršās drēbēs tērpušies cilvēki, pilsētnieki un lauku ļaudis, Skatītājus piesaista vīru un sievu apņēmīgās sejas, akmens bluķi un milzīgi dzeloņstiepļu kamoli, kas aizšķērso ceļu pretspēkiem.

"Vai tiešām tā bija?" vaicās jaunieši, kas šo laiku nav piedzīvojuši. Jā, patiešām tā bija. Daudzos no attēliem atainoti liepājnieki un rajona pagastu iedzīvotāji, kas bija devušies aizstāvēt pret reakcijas spēkiem galvaspilsētu un Liepāju. "Toreiz bijām visi kā viens," apgalvo medzenieks Ojārs Pinsters. Viņa sacītais izmantots kā paraksts vienam no izstādes "Gaisma pret tumsu" darbiem, kurā redzami cilvēki, kas ciešā un nesaraujamā lokā sastājušies ap Brīvības pieminekli.
Fotodarbu kolekcija "Gaisma pret tumsu" jau apceļojusi pasauli, jo bijusi izstādīta vairākās pilsētās pie tautiešiem Austrālijā, Jaunzēlandē, Kanādā un ASV. Tagad tā atkal atgriezusies Liepājā.