Madaras Eglītes izstādes fotogrāfijaNo 2011. gada 6. līdz 20. janvārim kinoteātrī "Rīga" būs apskatāma jaunās fotogrāfes Madaras Eglītes izstāde "Veltītā elēģija". Autore ar saviem melnbaltās fotogrāfijas darbiem aicina atcerēties amerikāņu fotogrāfes Imodženas Kaningemas nozīmīgo devumu pasaules fotogrāfijas vēsturē.

Madaras Eglītes iedvesmas avots šīs izstādes tapšanā ir amerikāņu fotogrāfe Imodžena Kaningema (Imogen Cunningham, 1883-1976). Madaras izstāde un tajā redzamie darbi ir viņas sajūtu veltījums fotogrāfei.


Ziedi vienmēr tikuši dāsni dāvāti dažādos dzīves gadījumos. Nav noslēpums, ka ziedu gaume katram var būt ļoti atšķirīga, bet, zinot konkrētu ziedu simbolisko nozīmi, iespējams nodot otram arī savu vēstījumu un attieksmi. Katram cilvēkam ziedi saistās arī ar ļoti personiskām un viņam vien zināmām atmiņām, notikumiem vai asociācijām.
Cilvēka ķermenis ir mūsu katra ārējais veidols. Pateicoties ķermenim, cilvēks ir pasaules daļa, bet, pateicoties apziņai, viņš ir tāda daļa, kas var izzināt pasauli kopumā. Tātad mēs - es, tu, viņi- esam daļa no pasaules. Mums katram ir savs ķermenis - neatkārtojams. Ķermenis ir tas, kas pirmais stāsta par mums otram cilvēkam, jo tikai pēc tam mēs sevi paužam ar savām domām, runu, intelektu. Kā mūsu ķermenis ziņo par mums citiem, arī mēs ārējo pasauli vispirms uztveram ar ķermeni - jūtam aukstumu, karstumu, mitrumu, sāpes un citas sajūtas. Ar ķermeņa palīdzību mēs orientējamies apkārtējā pasaulē.
Izstādē "Veltītā elēģija" aplūkojamie darbi ir Madaras redzējums par Imodženu Kaningemu un viņas fotogrāfijām, viņas sajūta par mieru un klusumu. Madaras sajūta par formām, ziediem, ķermeni, intimitāti, maigumu un klusumu. Privāts, intīms, kluss.
Imodžena Kaningema (Imogen Cunningham, 1983-1976) dzimusi Portlandā, Oregonā. 1910. gadā viņa guva atzinību par saviem uzņemtajiem portretiem un par darbu ar attēliem, drīz pēc tam kļuva par pieprasītu fotogrāfi. Vēlāk fotogrāfe arvien vairāk ieinteresējās par botānisko fotogrāfiju, īpaši ziedu fotogrāfiju, un no 1923.gada līdz 1925.gadam veica padziļinātus pētījumus par magnolijas ziedu. Imodžena aktīvi fotografēja augus, portretus, aktus un industriālās ainavas līdz pat savai nāves dienai 1976.gada 24.jūnijā. Papildu informāciju par fotogrāfi Imodženu Kaningemu un viņas darbiem var iegūt mājaslapā www.imogencunningham.com.
Fotogrāfiju izstāde "Veltītā elēģija" ir autores Madaras Eglītes kultūras menedžmenta un fotogrāfijas studiju noslēguma darbs Latvijas Kultūras koledžā.

Izstādes "Veltītā elēģija" atklāšana 2011. gada 6. janvārī plkst. 18:00.

Izstādi organizē Madara Eglīte sadarbībā ar SIA "Rīgas nami", kinoteātri "Rīga", Latvijas Kultūras koledžu un biedrību "Aika".
Kinoteātris "Rīga" apmeklētājiem atvērts katru dienu no 12:30 (rīta seansu dienās - stundu pirms pirmā seansa) līdz pēdējā seansa sākumam Elizabetes ielā 61, Rīgā.

Papildu informācija:
Projekta kuratore/vadītāja Madara Eglīte
Tel. 28243108
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Web: www.madaraeglite.weebly.com