Foto: Gunārs Janaitis3. decembrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 19 notiks Jetes Užānes cimdu izstādes "Laiks iet pāri..." atklāšana. Izstāde ir unikāla iespēja atkal sastapties ar tautā mīlētu un apbrīnotu mākslinieci Jeti Užāni gan viņas cimdos un stāstos, gan Gunāra Janaiša fotogrāfijās fiksētos dzīves mirkļos.

Jetes Užānes, tautā sauktas par Cimdu Jetiņu, adītie cimdi ir īpaši - viņa tos darinājusi kā mazus gobelēnus, ieadot etnogrāfiskos rakstus, latviešu tautasdziesmas, Imanta Ziedoņa pasakas, Vilhelma Purvīša, Ritas Valneres, Džemmas Skulmes, Laimdota Mūrnieka, Nikolaja Rēriha gleznas, pazīstamas un tautā iemīlētas dziesmas, dzeju, portretus un notikumus mums apkārt.

Jetiņu un viņas cimdus mīlēja, pie viņas ciemojās. Neskaitāmas izstādes notikušas gan Latvijā, gan ASV, Kanādā, Vācijā, Somijā, Norvēģijā, Zviedrijā.

Jete Užāne bija īpašs cilvēks. Dzīvodama ar kustību un telpas ierobežojumu, viņa mums mācīja dzīves spēku un mīlestību. Viņa pamanīja sīko, ikdienišķo un necilo lietu skaistumu un, ieadīdama to savos cimdos, lika piestāt un kļūt redzīgākiem. Tas bija kā magnēts, kas aizvien aicināja pie viņas ciemoties, jo šķita, ka tieši tur glabājas Lielais pasaules Noslēpums.

Izstāde tiek atklāta Ziemas saulgriežu gaidīšanas laikā, kad visvairāk domājam un ceram uz gaismas atgriešanos. Un tādi cilvēki kā Cimdu Jetiņa ir vienkāršs un drošs apliecinājums cilvēkā mītošai gaismai, garīgam spēkam, garīgai brīvībai un spējai uzdrošināties.

Izstādes atklāšanā piedalīsies folkloras kopa "Skandinieki", biedrības "Cimdu ceļš" dibinātāja Elīna Apsīte, mākslas zinātnieks Māris Brancis un fotogrāfs Gunārs Janaitis.

Tuvāka informācija pa tālruni 67619905, 67614015vai e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., kā arī www.vaciesamuzejs.lv un www.memorialiemuzeji.lv