Foto: režisors Oļģerts Kroders un Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs. Foto (c) Jurs KminsNo 10. septembra līdz 30. novembrim Valmieras Drāmas teātrī uz izstāžu Laipas apskatāma fotomākslinieku Gunāra Bindes un Jura Kmina fotogrāfiju izstāde "Krodera teātris".

Oļģertam Kroderam (1921) veltītajā jubilejas izstādē Latvijā pazīstamais fotogrāfs Gunārs Binde (1933) un viņa skolnieks fotogrāfs Juris Kmins (1961) ir portretējuši jubilāru kopā ar režisora aktieriem, kas mākslas bildēs iejūtas dažādos tēlos. Fotogrāfijās iemūžināti ir aktieri ar kuriem kopā režisors ir strādājis daudzus gadus Liepājas teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī un Valmieras Drāmas teātrī.

Izstādes fotogrāfijās aktieri ievieš klātbūtni ne tikai no savām izrādēm, bet arī pauž savu attieksmi pret savu režisoru. Fotogrāfijas ir amizants, ironisks atskats uz Krodera harizmātisko personību un līdzās pastāvošajiem māksliniekiem. Izstādes tapšanas procesā piedalījās - Ivars Puga, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Ivo Martinsons, Ieva Puķe, Elīna Vāne, Agris Māsēns, Rihards Rudāks un daudzi citi teātra aktieri.

Gunārs Binde par darbu teātrī saka: "Mēs strādājam pie foto inscenējuma, kurā ir kleita, kostīms no izrādes un veicam savu foto grafisko teātri, kurā galvenā persona ir režisors. Kas ir primārais? Attēlā nav informācija par teātri. Tas nav arī reklāmas foto. Mēs pievienojam savu fotogrāfisko vērtību, kurā iekļaujam aktierus un režisoru kā savus tēlus savā fotogrāfiskā teātrī. Olis (Oļģerts Kroders), kā jau teātra cilvēks, ir gandarīts, kad ieiet tēlā radīšanas procesā, un mans gandarījums ir tad, kad attīstu filmu un ieraugu - tēls ir izdevies."

Fotogrāfam Jurim Kminam bija interesanti piedzīvot to, kā aktieri dievina režisoru, jo viņš nevis ierobežo ar savu uzdevumu, bet atraisa aktierus. Juris atzīst: "Sastrādāšanās ritēja brīnišķīgi tās atmosfēras dēļ, kas valda teātrī. Cilvēki strādā garīgu darbu un fotografējot aktieri iejūtas izrāžu tēlos, inscenējot, parodējot, un jokojot. Nenoliegšu, ka sākotnēji Kroders bija ļoti rezervēts, taču pēc trīs reizēm viņš atraisījās tādā mērā, ka jau nedēļu iepriekš kaltēja rozi Pļuškina tēlam, un gatavojoties dubultportretam ar aktieri Ivaru Pugu."

Režisors Oļģerts Kroders secina: "Binde ir no tiem latviešu fotogrāfiem, kas reizē ir mākslinieks, ne tikai fotogrāfs un tas ir svarīgākais, jo viņš piešķir māksliniecisko elementu fotogrāfijai. Būtiski, ka Kminam ir humora sajūta, jo ar viņu ir ļoti viegli sastrādāties".

Izstādē apskatāmas aptuveni četrdesmit portretu un dubultportretu fotogrāfijas, kas radītas inscenētās foto sesijās un izrāžu mēģinājumos šovasar un uzņemtas ar Hasselblad foto tehniku analogajā foto procesā uz bromsudraba emulsijas filmas negatīviem, kas ir visjūtīgākās un saglabā nelielu graudainības pakāpi.

Izstādi atbalsta Kultūras Ministrija, Valmieras Drāmas Teātris un Biedrība Foto.lv.

Izstāde apskatāma teātra kases darba laikā un stundu pirms izrādes no 2011.gada 11.septembra līdz 30.novembrim.

www.vdt.lv

Foto: režisors Oļģerts Kroders un Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs. Foto (c) Jurs Kmins