Līdz 28.martam Valkas novadpētniecības muzeja Izstāžu zālē (Valkā, Rīgas ielā 64) aplūkojama Cēsu fotogrāfa Jāņa Godiņa darbu izstāde "Sibīrijā". Izstādē eksponēti darbi, kas atspoguļo cilvēka vietu Sibīrijas skarbajā ainavā.

Jānis Godiņš dzimis 1934.gada 25.aprīlī Gatartas pagastā Drustu novadā. 1949.gadā kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju - Tomskas apgabala Molčanovas rajonu. Ģimene atgriezās Latvijā 1958.gadā. No 1961.gada līdz 1981.gadam J.Godiņš kā fotogrāfs strādāja Sadzīves pakalpojumu kombinātā Cēsīs, regulāri gūstot atzinību kombinātu sistēmas foto konkursos Latvijas mērogā. Ārpus darba pienākumiem fiksējis un foto sērijās apkopojis dabas ainavas, Cēsu pilsētu un tās apkārtni.

Esot Sibīrijā, Jānis Godiņš sekmīgi pabeidza Grišinas pamatskolu un Molčanovas vidusskolu, vēlāk mācījās Tomskas meža tehniskajā skolā. Lai gan mācības tika apvienotas ar dažādiem dienas un nakts darbiem, laiks tika atrasts arī fotografēšanas iemaņu apgūšanai. Fotografējot ar mērķtiecīgi iegādāto pirmo aparātu "Smena" (lai savāktu nepieciešamo naudas summu, tika pārdots pat vienīgais ziemas mētelis!), J.Godiņš fiksēja sādžas iedzīvotāju ikdienas gaitas - māti Mariju un tēvu Kārli kartupeļu laukā, ciema puišus ap velosipēdu uz smilšainā ceļa vai pie kāpurķēžu traktora kolhozā. Fotogrāfijās redzamas ne tikai ģimenes no Latvijas, piemēram, Pēteris Olte ar pirmdzimto dēlu vai Marija un Jānis Rikmaņi pie pašu uzceltās mājas, bet arī izsūtītie igauņi un moldāvi.

Šobrīd šo dokumentālo fotogrāfiju sērija vērtējama kā unikāls vēstures izziņas materiāls, kas sniedz iespēju nepastarpināti vērot izsūtīto dzīves norises svešumā.

Jāņa Godiņa fotogrāfijas ir Latvijas Fotogrāfijas muzeja īpašums. Izstāde papildināta ar Valkas novadpētniecības muzeja krājuma priekšmetiem.

Muzeja darba laiks: pirmdienās - piektdienās no plkst.10:00 - 17:00, sestdienās no plkst.10:00 - 16:00. Ieejas maksa Ls 0,50 (pensionāriem, studentiem un skolēniem Ls 0,20).