Romualda Požerska fotoNo 3. marta līdz 3. aprīlim Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos iekārtota lietuviešu ievērojamā fotogrāfa Romualda Požerska sieviešu aktu izstāde. Ekspozīcijā ietvertas vairāk kā četrdesmit fotogrāfijas, kas uzņemtas galvenokārt laikā no 80. gadu vidus līdz gadsimtu mijai. Melnbaltie attēli ir fiksēti uz fotofilmas un pavairoti kā sudraba želatīna kopijas. Fotogrāfijās sieviete bieži redzama brīvā dabā, pamestu ēku tuvumā vai mākslinieku darbnīcās, kur modeles kailais augums tiek atveidots mākslas darbos. Ķermeni autors mēdz fotografēt arī pludmales smiltīs vai ūdenī, parādot ūdens pilienu vai smilšu graudu dažādo faktūru. Autora radošo rokrakstu raksturo klasiska izteiksme, kad siluetam tiek piešķirta estētiska vērtība.
Romualdas Požerskis dzimis 1951. gadā Viļņā. Pēc Kauņas Politehniskā institūta absolvēšanas, kur studējis inženieriju, sācis darboties Lietuvas Mākslas fotogrāfijas biedrībā. Kā neatkarīgs fotogrāfs strādā kopš 1980. gadiem, sadarbojoties ar vairāku žurnālu redakcijām, kā arī veidojot savas autorkolekcijas. Starp pazīstamākajām ir dokumentālās fotosērijas "Bērnu slimnīcā", "Svētceļojums", "Pēdējais patvērums" par veco ļaužu pansionātiem un daudzas citas. 1990. gadā Romualdam Požerskim tika piešķirta Lietuvas Nacionālā prēmija, augstākā valsts atzinība par sasniegumiem kultūrā. Romualda Požerska un latviešu fotogrāfa Andreja Granta kopīgi realizētā fotoprojekta "LV/LT" darbi tika eksponēti Mencendorfa namā Rīgā 2005. gadā. Autora darbi bijuši skatāmi arī personālizstādē "Cilvēks un laiks" Latvijas Fotogrāfijas muzejā 2007. gadā.
2010. gadā Lietuvas Mākslas fotogrāfu savienības Kauņas departaments laida klajā apjomīgu albumu "Mirāžas dosjē", kura vairāk kā divsimts lappusēs apkopoti fotogrāfa daudzu gadu garumā uzņemtie sieviešu akti. Albumu sastādīt palīdzējuši viņa kolēģi - gan pazīstamie lietuviešu fotogrāfi Aleksandras Macijauskas un Romualdas Rakauskas, gan latviešu fotogrāfs Gunārs Binde, kuru ar Romualdu Požerski vieno sena draudzība.
Romualda Požerska foto
Romualda Požerska foto
Romualda Požerska foto