150 gadu aktu fotogrāfijas nude visionsGandrīz pēc 25 gadiem notikušās leģendārās izstādes "Aktu fotogrāfija" (Das Aktfoto), Minhenes pilsētas muzejs no savas foto kolekcijas demonstrēja aptuveni 200 oriģinālattēlus, kas tapuši laika posmā no 1855 līdz 2005. gadam. Fotoizstādes sākumā tiek rādītas "Akadēmijas" no Louis Igout, Auguste Belloc, Gaudenzio Marconi, Eadweard Muybridge, Vincenzo Galdi vai Guglielmo Plüschow, kas 19. gadsimtā zīmējuši, gleznojuši un darbojošies kā tēlnieki (veidojuši skulptūras), tādejādi ieliekot pamatus aktu fotogrāfijai. Simboliskajā mākslā Fin-de-Siècle atklāj Alfred Stieglitz, Germaine Krull un Wilhelm von Gloeden bildēs dvēseles noskaņojumu. Atbrīvošanos no civilizācijas morāles normām un industrializācijas, skatāma Gerhard Riebicke un Fritz Henle nūdistu attēlos. Orientālais sapnis izdzīvojams Lehnert & Landrock fototattēlos.

Lehnert and Landrock 1910Avangardu sadaļā apskatāmi abstraktie eksperimenti 20. gadsimta fotogrāfijās, piemēram, Francis Bruguière, Ruth Bernhardt, Josef Breitenbach, Heinz Hajek-Halke, Marta Hoepffner, André Kertesz, Helmut Lederer, Floris M. Neusüss, Dennis Oppenheim, Franz Roh, Otto Steinert, Sasha Stone, Karel Teige un Edward Weston.
"Glamour" sadaļā skatāmi dažādi sižeti ar neapģērbtiem ķermeņiem modē un sadzīves fotogrāfijās no Ateliers Manassé un André Gelpke, Bert Stern, Guy Bourdin, Hans Feurer, Cheyco Laidman, Serge Nazarieff, Helmut Newton, Hermann Stamm, Juergen Teller un Gerhard Vormwald.
Bez tam izstādē apskatāmi amatierfotogrāfu darbi un vīriešu akti kā ieskats no tādiem fotogrāfiem kā Frank Eugene, Will McBride, Pierre Molinier, Herbert List un Helmut Roettgen.
Lehnert Landrock Fathma de la tribu des Ouled Nail 1904-1914Vēl paralēli izstādei apskatāmas 50 oriģinālgrāmatas un avīzes no Uwe Scheid plašās aktu bibliotēkas, kā arī darbi no jaunās lietu un sirreālisma stila darbiem no Man Ray līdz William Mortensen.
Par godu šai izstādei ir izdots arī izstādes katalogs ar 250 attēliem un aprakstiem divās valodās - vācu un angļu. Iegādāties šo katalogu var arī atsevišķi Amazon.com.
Vairāk par izstādi: www.stadtmuseum-online.de
violondingres Man Ray
Wilhelm von Gloeden da Amore e arte
Wilhelm von Gloeden trīs grācijas