Pēteris Vanags Bez nosaukuma 70tie gadiNo 12. maija līdz 5. jūnijam Latvijas Fotogrāfijas muzeja abos stāvos iekārtota latviešu fotogrāfa Pētera Vanaga personālizstāde. Ekspozīcijā ietverti vairāk kā sešdesmit darbi, kas radīti galvenokārt laikā no 60. gadu vidus līdz 80. gadu sākumam. Apmeklētāji varēs apskatīt fotosērijas "Kāpēc man tikties ar tevi?", "Dārzā", "Senatne" un citus autora darbus.

Pētera Vanaga fotoattēlos vērojami gan dabas motīvi, piemēram, zāle vai akmeņi, kuru attēlojumā uzsvērtas gaismēnas un dažādo virsmu faktūras, gan abstrakti formas risinājumi. Fotogrāfa radošo rokrakstu raksturojusi mākslas zinātniece Alise Tīfentāle žurnāla "Fotokvartāls" 25. numurā (2010. oktobris): "Ar objektīvo tradīciju saistītais racionālais, analītiskais skatījums sastopams Pētera Vanaga fotogrāfijās ar akmeņu formu un faktūru motīviem. Savukārt emocionālais, neracionālais, ekspresīvais skatījums, kas saistāms ar subjektīvo tradīciju 20. gadsimta fotogrāfijā, sastopams Pētera Vanaga portretos, aktos, darbos ar dzīvās dabas motīviem (koku zaru raksti). Šai tradīcijai arī raksturīgi dažādi fotogrāfiskā attēla apstrādes paņēmieni - solarizācija, tonēšana, kopēšana no diviem un vairākiem negatīviem u.c. -, jo cilvēka iekšējās pasaules un pārdzīvojuma paušanai izmantota autora izveidota tēlu sistēma, kas reizēm tālu pārsniedz redzamās realitātes robežas." Pats Pēteris Vanags atzinis: "Koki, koku zari - tas ir vesels mūžs. Tajos ir savs vēstījums. Savā ziņā it kā formālisms. Tur veidojas asociācijas - šie darbi nav jāsaprot burtiski."

Pēteris Vanags dzimis 1941. gadā. Izglītību ieguvis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļā. Sācis fotografēt 1963. gadā. No 60. gadu vidus līdz 70. gadiem aktīvi darbojies Rīgas Fotoklubā. Strādājis par fotogrāfu Rīgas Kinostudijā, Rundāles pils muzejā, Zinātniskās restaurēšanas pārvaldē, Projektēšanas un konstruēšanas biroja fotonodaļā un citur. Veicis fotolaboranta pienākumus ziņu aģentūrā Latinform, uzņēmumā "Fotocentrs" un citur. Šī ir Pētera Vanaga pirmā personālizstāde, kurā skatītājiem tiek piedāvāts izvērsts ieskats autora daiļradē.

Izstādes atklāšana: ceturtdien, 12. maijā plkst. 17.00! Esiet laipni aicināti!