Aivis Šmulders "Ekspromts" 1977.Aivja Šmuldera personālizstādē "Līdzības un komentāri" apskatāmas vairāk kā četrdesmit melnbaltas fotogrāfijas. Ekspozīcijā ietverti 70. un 80. gados tapušie darbi no autora personālizstādes "Caurvējš", kas notika fotokluba "Rīga" telpās 1986. gadā, kā arī pēdējos gados radītās digitālās fotogrāfijas. "Autors rāda izsmalcinātus noskaņu darbus, kas iegūti, izmantojot dažādus fotoattēla apstrādes paņēmienus - montāžu, retušu un citus. Ainavas ir autora iztēles radītas un realitātē tās nepastāv. Dabas tēli viņa fotogrāfijās ir sakombinēti, vienotā kompozīcijā sasaistot dažādu kadru fragmentus, lai attēlam piešķirtu asociatīvu un metaforisku vēstījumu," saka muzeja direktore Maira Dudareva.

"Fotogrāfijā esmu romantiķis ar noslieci uz dekoratīvismu un melanholiju.. Mehānisma radīta fotogrāfija man nav nekāds dokuments un nav arī neaizskarama vai pati par sevi nozīmīga. Tas ir tikai materiāls manam darbam. Taču, ja vārdu "dokuments" traktē plašāk, tad arī mana darba galarezultāts ir pastarpināts dokuments par laiku un arī par mani," žurnāla "Foto Kvartāls" 2008. gada aprīļa numurā intervijā Eiženijai Annai Freimanei atskārš Aivis Šmulders.

Autora iecere ir fotogrāfijas apkopot triptihos - diviem senāk radītiem darbiem pievienot vienu dokumentālu fotogrāfiju, liekot skatītājiem meklēt līdzības un komentārus, lai paskatītos uz lietām citādāk.

Aivis Šmulders dzimis 1940. gadā Rīgā. 1941. gada jūnijā ģimeni izsūtīja uz Sibīriju, kur Aivis Šmulders agri zaudēja vecākus. Trīs gadu vecumā viņš tika nosūtīts uz bērnu namu Tomskas apgabala Kargasokas rajonā pašos ziemeļos pie Obas pietekas. Aivi adoptēja ukraiņu ģimene, kas tikusi izsūtīta no dzimtenes. Viņam tika dots vārds Viktors un viņš runāja tikai krieviski, līdz māsas atrada brāli un 1947. gada aprīlī viņš atgriezās Latvijā. Aivis Šmulders sāka interesēties par fotogrāfiju laikā, kad mācījās Rīgas Industriālajā politehnikumā. Strādājot VEF, viņš iepazinās ar domubiedriem Viktoru Spuņģi un Oļģertu Melgalvi un sāka darboties fotostudijā VEF. Kopš 1978. gada viņš ir fotokluba "Rīga" biedrs. Aivis Šmulders piedalījies vairāk nekā simts grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, ieguvis AFIAP (1988) titulu, kā arī sarīkojis divdesmit personālizstādes un 2007. gadā ieguvis trešo vietu autorfotogrāfijas kategorijā "Latio" rīkotās Latvijas Fotogrāfijas gada balvas konkursā.

Izstādes atklāšana: ceturtdien, 5. augustā plkst. 17.00 un apskatāma tā būs līdz 2010. gada 3. oktobrim.

 


Latvijas Fotogrāfijas muzejs
Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas)
Tālr. 67222713
www.fotomuzejs.lv
Sekojiet mums twitter.com/fotomuzejs