Andris Zēgners. Fotogrāfijas no cikla "Signum florentis". 2010. Autora īpašums.Mākslinieka Andra Zēgnera radošo rokrakstu raksturo vērienīgi fotogrāfiju cikli, kuros autors pēta un tuvplānā iemūžina dažādus dabas elementus un objektus uguns plastiku, ūdens, zemes un akmens virsmas. Apkārtējā pasaulē iedvesmo fotogrāfu uz neparastu formu meklējumiem, kuru mērķis ir materialitātes vizuālā atklāsme.

Pēdējos četros gados Andra Zēgnera uzmanību piesaistījuši ziedi. Mākslinieks ir intensīvi sadarbojies ar pazīstamākajiem Latvijas puķu selekcionāriem, īpaši tulpju selekcionāru Ēvaldu Pauperu. Kopdarbība izveidojās radoša, jo fotografējot ziedus radās iespēja atklāt aizvien neparastākas formu un krāsu kombinācijas, kas "iešifrētas" tulpēs, magonēs, rozēs un īrisos, cenšoties gan pietuvoties zieda kā trauslas, neizpētītas matērijas iespējām, gan fiksēt dažādas, mazāk ierastas ziedu formu un krāsu vizuālas interpretācijas, kas nereti līdzinās abstrahētiem mākslas darbiem. Andris Zēgners atzīst, ka viņam "zieds ir dievišķā skaistuma zīme. Trauslajās ziedlapu līnijās iešifrētajām zīmēm mēs bieži paejam garām, bet ir vērts tajās ieskatīties", ko autors sekmīgi arī demonstrē fotogrāfiju ciklā.
Pirmoreiz jauno fotogrāfiju sērija "Signum florentis" (lat. ziedošā zīme) tika parādīta 2009. gada vasarā Rundāles pils muzejā, kur māksliniekam vienlaicīgi bija iespēja fotografēt senu un retu rožu šķirņu ziedus. Andra Zēgnera personālizstādē "Signum florentis II" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva vestibilā tiek eksponētas 40 krāsu fotogrāfijas, kas aicina skatītāju iepazīt ziedu kā zīmi, kā izteiktu harmonijas simbolu. Lielākā daļa no tām tiks rādīta pirmo reizi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja 2. stāva vestibils (K. Valdemāra iela 10a)

Izstādes atklāšana 2011. gada 27. maijā plkst. 17.00.

Andris Zēgners. Fotogrāfijas no cikla "Signum florentis". 2010. Autora īpašums.