Andra Eglīša fotogrāfiju izstāde galerijā ZAZĪFotomākslas galerijā "Zazī" trešdien, 27. aprīlī, plkst. 18.00 tiks atklāta Andra Eglīša fotogrāfiju izstāde "Portreti. Dzīvnieki".
Andris Eglītis (1959.g.) ir viens no ievērojamākajiem dabas fotogrāfiem Latvijā. Fotogrāfē gandrīz tikai dabu: ainavas, tuvplānus, noskaņas. Autora īpaša mīlestība - zvēri un putni. Šobrīd fotogrāfē žurnālam "Medības. Makšerēšana. Daba." un bērnu dabas žurnālam "Zīlīte".

Autors izstādes tēmu komentē šādi: "Ko man nozīmē jēdziens - "fotogrāfēt dabu"?... Tā jēga, manuprāt, ir ļoti plaša. Tās ir ainavas. Tie ir tuvplāni. Tie ir dzīvnieki - putni, zvēri, kukaiņi. Tās ir noskaņas ap visu to. Kā nokļūt līdz fotogrāfijai?... Pavisam vienkārši: ir jādodas dabā. Un jāskatās. Un ieraudzītais jāvērtē atbilstoši gaismas apstākļiem. Un tad, kad tas - objekts un gaisma - kādā brīdī kļūst par vienotu īpašu veselumu, tad arī rodas bilde, kas pašam patīk un ko ir vērts citiem rādīt. Ainava. Tuvplāns. Dzīvnieki - putni, zvēri, kukaiņi. Noskaņas. Un, nenoliegt, - veiksme. Atrašanās īstajā brīdī īstajā vietā. Manu fotogrāfiju dzīvie varoņi neierodas uz sesijām, viņi negaida vīru ar kameru, viņiem nav vēlmes izrādīt sevi spožos žurnālos. Drīzāk pilnīgi pretēji. Tādēļ - jā, veiksmei un mākai gaidīt, un pacietībai dabas fotogrāfa darbā tiešām ir liela nozīme. Un skaidrs, ka veiksmes iespēja savukārt ļoti atkarīga no tā, cik bieži tu esi tur, kur šo veiksmi jāmeklē, - dabā. Tāds nu ir dabas fotogrāfa liktenis - 50 procenti darba un 50 procenti veiksmes..."
Galerija "Zazī" ir pirmā galerija Latvijā, kura pilnībā veltīta fotogrāfijas mākslai. Galerijas mērķis ir iepazīstināt ar mūsdienu Latvijas un ārzemju fotogrāfu darbiem, veicināt interesi par fotogrāfiju un akcentēt tās īpašo lomu mūsdienu mākslā. Uzskatot, ka darbu nozīme un mākslinieciskā vērtība nav saistīta ar autora atpazīstamību, galerija piedāvā gan atzītu, gan arī vēl nepazīstamu fotogrāfu darbus. Galerijas mākslinieciskais konsultants ir pasaulē pazīstamais turku fotogrāfs Mehmets Kismets (Mehmet Kısmet), Stambulas Fotogrāfijas centra direktors.

Izstāde "Portreti. Dzīvnieki" tiks atklāta trešdien, 27. aprīlī, plkst. 18:00 fotomākslas galerijā Zazī, Dzirnavu ielā 20 (FotoAkadēmijas telpās). Galerijas apmeklējums ir bezmaksas. Darba laiks - darba dienās no 11:00 līdz 20:00. Izstāde būs aplūkojama līdz 19. maijam.