Japāna FudziNo 6. līdz 11. septembrim Japānas vēstniecība Latvijā un Mākslas muzejs "Rīgas Biža" aicina apmeklēt mākslinieces Hiroko Ikedas fotoizstādi "Japānas skati".

Hiroko Ikeda studējusi literatūru Keio Universitātē Tokijā un fotogrāfiju apguvusi pašmācības ceļā. Hiroko Ikedas interese par fotogrāfiju aizsākās 1968. gadā, kad viņa kā profesionālā tenisiste piedalījās Kanādas atklātajās meistarsacīkstēs. 1944. gadā Eiropas ceļojuma laikā viņas aizraušanās ar fotogrāfiju pārtapa par nopietnu nodarbošanos visas dzīves garumā.
Savos darbos autore, tverot mirkli, atteikusies no attēla apgriešanas, tādējādi īpašu nozīmi piešķirot fotografēšanas momenta kompozīcijai. Fiksējot ēkas un ainavas, māksliniece vēlas panākt klātbūtnes efektu, aicinot skatītājus sajust tās zemes tradīcijas un vēsturi. Hiroko Ikeda vienā vietā uzturas īsu brīdi - tieši tik, cik nepieciešams, lai raksturotu iepatikušos ainavu vienā vienīgā uzņēmumā.
Tā kā šogad tiek atzīmēta Japānas un Latvijas diplomātisko attiecību 20. gadadiena, autore ar saviem darbiem, kuros attēlotas Japānas vēsturiskās ainavas un savdabīgās krāsas, vēlas uzrunāt Latvijas skatītājus, rosinot viņos vēlmi iepazīt Japānu un, iespējams, kādu dienu to skatīt savām acīm.
Hiroko Ikedas fotogrāfijas eksponētas daudzās personālizstādēs Japānā un ārpus tās, tai skaitā Francijā, Krievijā un Kanādā, kā arī publicētas drukātos izdevumos.