No 10.jūnija līdz 10.jūlijam tirdzniecības centrā Spice, Lielirbes ielā 29, apmeklētāji fotoizstādē "Sieviete. Vara. Mode" varēs iepazīties ar Latvijā un pasaulē pazīstamām, ietekmīgām un šarmantām sievietēm.
Arvien vairāk daiļā dzimuma pārstāvju ieņem ietekmīgus amatus, vada uzņēmumus, veido politiku un ietekmē sabiedriskos procesus. Dāmu īpašie ieroči – intuīcija, empātija un spēja iedvesmot citus lieliem darbiem. Turklāt ir vēl viens slepenais ierocis – dāmu garderobe. Tērps, aksesuāri un tā valkātāja noteiktā situācijā un kontekstā... tas ir fotoizstādes uzmanības centrā.
Sociālantropologam Robertam Ķīlim ir pārliecība par Latvijas sieviešu unikalitāti: "Latvija zināmā mērā izceļas ar lielo sieviešu īpatsvaru vadības amatos. Eurostat dati liecina, ka 2006.gadā Latvijā bija vislielākais sieviešu īpatsvars vadības amatos (44%) visu ES dalībvalstu vidū (salīdzinājumam – 34.5% Lielbritānijā). Trīs piektdaļas no visiem studentiem ir sievietes – arī augstākais rādītājs ES. 52% no visiem pētniecībā iesaistītajiem Latvijā ir sievietes – augstākais rādītājs Centrālajā un Austrumeiropā. Tādējādi lielā mērā var teikt, ka Latvijā, salīdzinājumā ar daudzām citām pasaules valstīm, sievietes dominē. Šī pārākuma pamatā ir vairāki vēsturiski un sociāli iemesli, taču es vēlētos uzsvērt sieviešu spēju līdzsvarotāk un pārdomātāk reaģēt uz dažādiem riskiem dzīvē. Konkurējot sabiedrībā un biznesā, sievietes spēj elastīgāk risināt konfliktus, meklēt kompromisus un izmantot to izturību, kas izstrādājusies, savienojot vairākas dzīves jomas – darbs, bērni, rūpes par vecākiem utt. Latvijas varenās sievietes ir viedas, neatkarīgas un pieredzējušas."
Tirdzniecības centra Spice direktore Iveta Lāce: "Spices modes alejā ir pārstāvēti daudz modes un aksesuāru veikali – tā ir vide, kas vieno visas sievietes. Izstādes iecere ir parādīt Latvijas un pasaules ietekmīgās dāmas, pievēršot uzmanību individualitātei un temperamentam, garderobes sievišķīgajiem akcentiem – kostīmiem, somiņām un aksesuāriem, kas raksturo sievietes unikālo stilu. Šīs dāmas ir sasniegušas daudz, tās ir personības ar dzelzs tvērienu, taču tajā pašā laikā tās ir sievietes, no kurām var smelties iedvesmu un ticību saviem spēkiem."
Divdesmit fotogrāfijās varēs aplūkot tādas Latvijā un pasaulē pazīstamas un ietekmīgas sievietes kā Vaira Vīķe Freiberga, Sarmīte Ēlerte, Baiba Rubess, Ieva Plaude, Alla Moroza, Lolita Bemhena, Hilarija Klintone, Kondolīza Raisa, karaliene Elizabete II, Angela Merkele, Tarja Halonena, Katrīna Denēva u.c. Fotogrāfs, izstādes līdzautors Ilmārs Znotiņš atzīst: "Visas šīs dāmas vieno tas, ka viņas spēj būt gan sievišķīgas personības, gan aktīvi un veiksmīgi darboties publiskajā sfērā. Viņas vieno arī vēlme labi izskatīties, šīs sievietes vienmēr ir gaumīgi ģērbušās, tāpēc fotogrāfam ir aizraujoši strādāt, cenšoties veidot fotogrāfijas vizuālo risinājumu. Turklāt ietekmīgās un varenās sievietes ir emocionālākas un atbrīvotākas, tāpēc fotogrāfijas sanāk dzīvākas un patiesākas. Savukārt atšķirīgi ir dāmu ģērbšanās stili, ko lielā mērā nosaka nacionālās īpatnības, kā arī katras dāmas atšķirīgais temperaments un personība."
Fotogrāfiju autori ir pazīstami fotogrāfi: Aivars Liepiņš, Raitis Puriņš, Uldis Briedis, Ilmārs Znotiņš, Jānis Saliņš, Rūta Kalmuka, Igors Timofejevs, Vitālijs Stīpnieks, Oļegs Zernovs, Karlīna Vītoliņa un Aksels Šmits.