Zigismunds ZālmanisNo 10. marta Melngalvju namā būs apskatāma sporta fotogrāfa Zigismunda Zālmaņa izstāde "Ātrums. Emocijas. Uzvaras."
Izstādē apkopotas 42 fotogrāfijas, kurās iemūžinātas emocijas, kādas valda hokejā, basketbolā, rallijā, autokrosā, spīdvejā, regbijā un citos sporta veidos. Fotogrāfijās redzami arī olimpieši - skeletonists Martins Dukurs, biatlonists Ilmārs Bricis un kamaniņu braucēja Maija Tīruma.
"Izstādē fotogrāfs var atļauties parādīt tās fotogrāfijas, kas neiederas publicēšanai avīzēs. Avīzēs galvenais ir NOTIKUMS, bet šajās bildēs dominē mirklī notvertās EMOCIJAS", stāsta izstādes autors Zigismunds Zālmanis.

Zigismunds Zālmanis fotografē sportu jau vairāk nekā 30 gadus. Foto meistars strādājis četrās Olimpiskajās spēlēs un vairākos Pasaules un Eiropas čempionātos; vairākkārt atzīts par labāko savā nozarē (1997. un 1998. gadā - labākā sporta fotogrāfa tituls, 2000. gadā - atzīts labāko sporta un preses fotogrāfu Latvijā, 2007. un 2009. gadā - par Latvijas labāko futbola fotogrāfu).
"Sportu fotografēt ir jāmāk, tur ir daudz noteikumu - gan rakstītu, gan nerakstītu. Ir arī profesionāli noslēpumi, un, protams, fotogrāfam ir perfekti jāpārzina sporta veids", saka Z. Zālmanis. "Sportā ir tik daudz un dažādu emociju! Tās nav tikai asinis un ciešanas, ko lielākoties visaugstāk novērtē dažādos foto konkursos. Sports, pirmkārt, ir paši sportisti, un viņu emocijas esmu centies parādīt šajā izstādē".
Par sasniegto Z. Zālmanis ir pateicīgs saviem Skolotājiem - pirmajam skolotājam Ansim Čivkulim, kurš Valles pamatskolā Zigismundam ielika pamatus fotogrāfijā, fotomeistariem Leonam Balodim, Ilgvaram Gradovskim un Valdim Braunam, kā arī savai kamerai Nikon, kurai ir uzticīgs jau vairāk nekā 25 gadus.
Meistara fotogrāfijas publicētas gandrīz visos lielākajos Latvijas preses izdevumos, kā arī apkopotas vairākos foto albumos par Olimpiskajām spēlēm un dažādiem sporta veidiem.
Šobrīd Z.Zālmanis strādā interneta portālā parsportu.lv un ir Nikon kompānijas testa fotogrāfs Latvijā. Šī fotogrāfam ir 11. fotoizstāde.
Izstādes autors savus draugus un tuviniekus, fotogrāfijās attēlotos sportistus, kā arī žurnālistus un fotogrāfus aicina uz izstādes atklāšanu 9.martā plkst.13.00.