Anda Bankovska Dārzs - Signija, Dzintari, 200617. septembrī plkst. 19.30 "Rīgas mākslas telpas" INTRO zālē tiks atklāta fotogrāfes Andas Bankovskas personālizstāde "Dārzs". Darbs pie melnbaltās fotogrāfiju sērijas "Dārzs" ir uzsākts 2002. gadā, un izstāde ir atskaite par sešos gados paveikto. Šo sēriju vieno kopīga tematika - dārza kā simbola apspēle mūsdienu dzīves ietvaros.

Izstādi papildina bagātīgs katalogs, kurā iekļautas visas sērijas "Dārzs" fotogrāfijas, kas skatāmas "Rīgas Mākslas telpā", kā arī atsevišķi uzņēmumi no citām sērijām un projekta tapšanas laikā tapušie Andas pieraksti un pārdomas.

Katalogā savus komentārus par "Dārzu" līdztekus kuratorei Līgai Lindenbaumai, ir izteikuši arī fotogrāfs Andrejs Grants, mākslas zinātniece un Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas kritiķe Anda Kļaviņa.

"Andas skatījums ir antropocentrisks - viņu interesē, pirmkārt, cilvēks, tā apdzīvotā vide un ikdienišķas situācijas. Lai gan Andas darbi centrējas ap pašas privāto dzīvi, to mērķis nav konfrontēt skatītāju ar intīmām fiksācijām, bet gan veids, kā tās aizsegā stāstīt par ko citu. Viņas fotogrāfijās daudz lielāka nozīme ir atsevišķu sēriju centrālajam naratīvam jeb tēmai, vadmotīvam, kas tajā tiek risināta. Andas "Dārzs" nestāsta par dramatiskiem notikumiem vai sociālām, aktuālām problēmām, bet ataino dažādas ierastas situācijas, kas saistās ar šo tēmu.

Tomēr "Dārzs" nav konkrētas vietas un tajā norisošo notikumu atspoguļojums, bet gan plaša un daudzšķautņaina cilvēka dzīves labirinta metafora un eksistences noslēpuma mistika", par fotogrāfiju sēriju saka kuratore Līga Lindenbauma.

Izstāde "Rīgas mākslas telpā" būs apskatāma līdz 12. oktobrim.

Anda Bankovska (dz. 1971. g.) fotogrāfiju mācījusies pie Andreja Granta, beigusi Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti (1995. g.) un Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu (1991. g.). Viņa ir viena no pazīstamākajām jaunās paaudzes fotogrāfēm, kas piedalījusies gan Latvijas, gan ārzemju izstādēs. Lai gan māksliniece ir piedalījusies virknē grupu izstāžu, pēdējā autores personālizstāde "Es domāju par sevi" norisinājās 2005. gadā. Sērijas "Dārzs" pilnā kolekcijā vēl nav tikusi eksponēta.