Anda Krauze2008.gada 14.novembrī plkst. 16.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8, notiks foto izstādes "Skatienu krustpunkti. Latgales priekšpilsēta" no cikla "Hronikas piesavināšanās" atklāšana.
Pirms četriem gadiem uzsāktā Rīgas Latgales priekšpilsētas foto akcija "Skatienu krustpunkti" ir piedzīvojusi dažas nosaukuma izmaiņas, tēmu sakārtošanu, diskusijas par koncepciju, vairākas izstādes un piesaistīto fotogrāfu pārtapšanu radošā komandā.
Kultūras fona vērotāji paši ir kļuvuši par procesa dalībniekiem. Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas iniciatīva pārtapusi par ilgtermiņa kultūras projektu un nodibinājums "FotoForma" ir piesaistījis šo aktivitāti vienai no savām projektu līnijām "Hronikas piesavināšanās". Tas nozīmē tikai to, ka līdzšinējais attēlu krājums ir gana godprātīgs pret realitāti, cenšas ieraudzīt tipisko un atrast vispārinājuma tēlu.
Ir tikuši īstenoti divi fotogrāfu desanti un kā tas Eiropas valstij piedienas arī ar citu valstu fotogrāfu piedalīšanos, kas vairāk fiksēja priekšpilsētas vidi. Šie darbi atstāti eksponēšanai kādā plašākā izstādē, Toties mūsu pašu fotogrāfi „citas teritorijas" sindromu ir pārvarējuši un ar sajūsmu ieniruši vienā no daudzveidīgākajiem, daudzkrāsainākajiem un dinamiskākajiem Rīgas pilsētas rajoniem. Izpilddirekcijas mērķa uzstādījums ir saglabājis pašvaldības funkcijām piedienošo kultūrvēsturiskā mantojuma un labiekārtošanas fiksācijas uzdevumu. Varbūt iniciatīva tā arī paliktu birokrātiskas rutīnas līmeni un nez vai kādreiz izpelnītos uzmanību vizuālās mākslas notikuma kontekstā, ja vien izpilddirekcijas radošajai komandai nepiemistu spītība censties savienot to, kas retam līdz šim Latvijā izdevies. Tā ir šķietami vienkārša, bet bieži nepārvarama barjera, ja fotogrāfiju cenšas iegūt tāda priekšstata ilustrācijas vajadzībām, kurš aizvieto īstenības pārsteidzošos negludumus ar svaiga krāsojuma reklāmu.
Projekta mērķis līdztekus laikmeta hronikas veidošanai ir arī kopīgi apgūt vizuālo valodu. Muzeja izvēli ietekmēja tieši foto projektā iesaistīto spēja pacietīgi uzturēt savstarpējās izpratnes balansu tādā kultūras norisē, ar kuras rezultātu nevar gūt ātrus un skaļus panākumus. Mēs saskatījām līdzību ar muzeja misiju.
Izstāde pirms Latvijas Republikas 90.gadadienas ir arī kā Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas un fotogrāfu komandas kopīgs aicinājums būt vērīgiem pret ikdienišķo un tvert tā pārtapšanu laikmeta daudzveidības izteicējā.
Paralēli skatītājiem būs iespēja aplūkot darbus, kas radušies foto akcijas "Tirgus blūzs" laikā, kad Latvijas Mākslinieku savienība aicināja fotogrāfus satvert krāsaināko un izteiksmīgāko Rīgas Centrāltirgus ikdienā.
Aktīvākā akcijas dalībnieku daļa ir saistīta ar Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas projektu, kas šajā gadījumā motivēja Latvijas Fotogrāfijas muzeju un nodibinājumu "Foto Forma" savienot šo divu tēmu vienlaicīgu parādīšanu muzejā. Izstāde Foto muzejā būs apskatāma līdz š.g. 8. decembrim.