Kristas Burānes Rīgas raganasLiepājā galerijā "Krāsu aplis" no 13. februāra līdz 13. martam būs apskatāma Kristas Burānes personālizstāde "Rīgas Raganas". Tikšanās ar mākslinieci Kristu Burāni galerijā "Krāsu aplis" 13. februārī 18.00.

"Rīgas Raganas" ir niansētu fotoportretu cikls un dokumentālu fotogrāfiju sērija, ko radījusi literāte un radošu projektu autore Krista Burāne. Izstāde "Rīgas Raganas" aprīļa beigās un maija sākumā bija skatāma Rīgā, Mencendorfa namā, gandrīz visu vasaru izstāde bija apskatāma Ventspils Livonijas ordeņa pilī, bet no oktobra līdz pat janvārim Cēsu Jaunajā pilī.

Līdzīgi, kā savos iepriekšējos projektos "Sniegavīru rendezvous" (2006.g.), "Pasakas par bezmiegu" (2007.g.), "Varbūt dienas grāmatas" (2007.g.) arī šajā izstādē Krista Burāne stāsta par cilvēku pilsētā, par viņa spēku un maigumu, vientulību un mīlestību, izmantojot divus izteiksmes līdzekļus - fotogrāfiju un literatūru. Šo izstādi varētu saukt arī par izrādi fotogrāfijās.

"Izstāde / izrāde ir par Rīgas Raganām. Protams, - labajām. Tām, kas katru rītu uzbur pilsētu tīru. Par tām, kas sargā Rīgu no ikdienas iebrucējiem - vienaldzīgajiem mēslotājiem. Par piecām sētniecēm ir šis stāsts un par pilsētas glābšanu."

Māksliniece ir izveidojusi septiņdesmit dokumentālu fotogrāfiju sēriju, kuras sakārtotas, balstoties uz Raiņa lugas "Rīgas Ragana" fragmentiem. Šajā Raiņa darbā Lāčplēša un Spīdolas meita Dedze cīnās pret Rīgas iekarotājiem. Tieši Dedzes vārdi un domas piešķir piecu Rīgas sētnieču ikdienas darba atspoguļojumam īpašu noskaņu. Ikviens apmeklētājs, šķirstot albumus, kļūst par savdabīgas izrādes dalībnieku, kurā galvenās lomas spēlē piecas sētnieces.

Savukārt, Rīgas sētnieču lielformāta portretējumi veidoti Mencendorfa nama 17. - 18. gs. vidē, sekojot tā laika glezniecības principiem un ir papildināti ar īsiem dokumentāliem tekstiem par katras izstādes varones darbu.

Ja tevi interesē, kādas izskatās Kristas Burānes iemūžinātās Rīgas raganas un kas tad īsti notika ar Lāčplēša un Spīdolas meitu, tad jānāk uz izstādi! Galerija «Krāsu aplis» gaidīs no pirmdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00, sestdienās no plkst. 11.00 līdz 17.00, svētdienās galerija ir slēgta.