Bēgļu nedēļas Latvijā ietvaros otrdien, 16.jūnijā plkst.10.00 Latvijas Okupācijas muzejā (LO tiks atklāta ANO Komisariāta bēgļu jautājumos (UNHCR) fotoattēlu izstāde par bēgļu skarbajiem likteņiem pasaules karstajos punktos.

Atklāšanas preses konferencē piedalīsies PMLP Bēgļu lietu departamenta direktora vietniece Dace Žvarte, biedrības "Dialogi.lv" valdes priekšsēdētāja Margarita Laicane un LOM Ārlietu nodaļas vadītājs Valters Nollendorfs.

Izstādē apkopoti fotogrāfu Zalmai (Zalmai) un Kristiāna Alsa (Christian Als) tvertie bēgļu likteņu mirkļi trīs pasaules karstajos punktos - Afganistānā, Čadā un Kongo Demokrātiskajā Republikā. Šajās un daudzās citās valstīs UNHCR sniedz palīdzību cilvēkiem, ko karš piespiedis pamest mājas vai kuriem nepieciešams atbalsts, lai atgrieztos dzimtenē un sāktu veidot dzīvi no jauna.

Fotogrāfijas rāda satriecošas un aizkustinošas ainas no bēgļu ikdienas dzīves - rindu pēc ūdens, sagrauta nama atjaunošanu, pajumtes būvi, malkas sagādi, bērnu rotaļas bēgļu nometnē. Taču visus šos cilvēkus vieno kopējs sapnis - sapnis par mieru, drošību un atgriešanos mājās.

Izstāde būs apskatāma līdz 26.jūnijam un tās apmeklējums ir bezmaksas.
Ar izstādes atklāšanu sāksies Bēgļu nedēļa Latvijā. Jau vēstīts, ka iekļaujoties to pasaules valstu saimē, kas ik gadu 20.jūnijā atzīmē ANO Starptautisko bēgļu dienu, Latvijā šogad no 15. līdz 23.jūnijam notiks Bēgļu nedēļa ar plašu pasākumu klāstu.

Starptautiskās Bēgļu dienas moto šogad ir "Reāli cilvēki, reālas vajadzības" un tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bēgļu un patvēruma meklētāju vajadzībām - gan fiziskajām pēc ēdiena, apģērba un pajumtes, gan garīgajām - pēc saskarsmes un sapratnes no līdzcilvēkiem.