Lindas Klētnieces fotohaikasD-Fab izstāžu zālē, Rīgā, Slokas ielā 52D, šodien atklāj jaunās fotomākslinieces Lindas Klētnieces pirmo personālizstādi Fotohaikas. Tā būs atvērta katru dienu no 17. septembra līdz 8. oktobrim (ieeja brīva).

Lindas Klētniece ir pilnīgi jauna un jau daudzsološa mākslinieciska personība Latvijas fotogrāfijas arēnā. Savu māksliniecisko izglītību viņa guvusi Cēsu Mākslas skolā, Valmieras Lietišķās mākslas vidusskolā un Santamonikas koledžā, Kalifornija, ASV, kur studēja figurālo glezniecību. Linda ir ieguvusi arī augstāko izglītību biznesa vadībā un administrācijā un šīs savas zināšanas tagad sekmīgi iegulda reklāmas biznesā.

 

Darbošanos fotomākslas jomā rosinājušas ģimeniskas saiknes, jo Lindas vectēvam Robertam Gēriņam senāk piederēja fotosalons Grostiņos. Tur radīto darbu arhīva valdzinājums un profesijas fascinējošā aura virzīja Lindas interesi par fotogrāfiju. Pakāpeniski tā pārtapa radošā kaislē.

Lindas Klētnieces debija fotomākslā notika pērn, 2008. gada augustā Rīgas Pēterbaznīcā notikušajā Latvijas 10 fotomeistaru izstādē 100. Šis skaitlis parādās arī šajā fotohaiku izstādē, bet nu jau viņas solo izpildījumā - neparasti vērienīgajā ekspozīcijā ir simts fotodarbi. Šeit viņa turpina attīstīt jau iekopto minimālisma un abstrahēta vispārinājuma stilistiku. Realitātes konkrētība caur Lindas Klētnieces objektīvu gūst izsmalcinātu un lakonisku, kompozicionāli niansētu izteiksmi, kas nekad neieslīgst literāri izvērstā vēstījumā. Fototēlojums viņas darbos tuvināts dzejas valodai. Faktūru, formu un krāsu domīgais apcerīgums liecina par jūtīga garīguma klātbūtni, kas daudzejādi asociējas ar japāņu haiku kultūru. Taču sakarība ar austrumu kultūru šeit ir tikai nosacīta, post factum konstatēta. Jo Lindai Klētniecei šāds fotogrāfiskais skatījums ir pilnīgi personīgs, organisks un apzināti ārējos kultūriespaidos nesaistīts. Nosaukums fotohaikas ir īpaši šai izstādei piemeklēts ar nolūku kāpināt tās emocionalitāti un noskaņot dažādos atšķirīgos darbu ciklus vienā toņkārtā. Izstāde apelē pie estētiski skolota skatītāja, kurš spējīgs uztvert tīras formas skaistumu. Tos, kas cer attēlos ieraudzīt kādu stāstiņu, varbūt, sagaidīs vilšanās. Izstāde domāta nesteidzīgam, uz meditāciju gatavotam vērotājam.

Izstādes pielikumā eksponēti arī Austrālijas apceļojumā tapuši fotodarbi, kur šīs tālās zemes iespaidi un ceļojuma piezīmes tvertas Lindai Klētniecei raksturīgā oriģinālā skatījumā. Jāpiezīmē, ka visi izstādē eksponētie darbi izpildīti silver based c type tehnoloģijā.