Annija Bitere "Vecā kurpju fabrika"Latvijas Nacionālā mākslas muzeja II stāva vestibilā (K.Valdemāra ielā 10a, Rīgā) no 2009.gada 12.septembra līdz 21.septembrim būs skatāma Starptautiskā fotokonkursa jauniešiem Kultūras mantojums fotogrāfijās 2009 Latvijas nacionālās atlases darbu ceļojošā izstāde.

Starptautiskais fotokonkurss jauniešiem "Kultūras mantojums fotogrāfijās" aizsākās 1992.gadā Katalonijā, Spānijā ar mērķi tuvināt jauniešus kopīgam Eiropas kultūras mantojumam. Šobrīd šī aktivitāte Eiropas Padomes paspārnē pulcē 58 valstis.


Fotokonkurss ir kļuvis par īpašu piedzīvojumu tā dalībniekiem, kurā vēlme paust savu personisko redzējumu un attieksmi pret kultūras mantojumu ir daudz svarīgāka par uzvaru. Jauniešiem tā ir iespēja caur fotoobjektīvu saskatīt iepriekš nepamanītas vērtības tuvā un tālā apkārtnē un ieinteresēt arī citus vienaudžus un vecākus, veicinot kopīgu atbildību par to, ko iepriekšējās paaudzes nodevušas saudzīgai lietošanai.
Latvija starptautiskajā fotokonkursā, kas kļuvis par ikgadēju tradīciju Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros, piedalās jau astoto gadu.
Katru gadu vairāk nekā simts bērnu un jauniešu uzņemtās fotogrāfijas izvērtē nopietna kultūras mantojuma un fotomākslas profesionāļu nacionālās atlases žūrija un izvēlas darbus, kas Latvijas kultūras mantojumu popularizēs starptautiskā mērogā.
Konkursa dalībnieki vecumā no 4 līdz 21 gadam visvairāk pievērsušies Latvijas arhitektūras un vēstures mantojuma fiksēšanai - fotogrāfijās skatāmas gan viduslaiku pilis, dievnami, muižu apbūves ansambļi, lauku sētu mantojums dažādos Latvijas novados, gan pēckara gadu būves un industriālie pieminekļi. Tāpat jaunieši savos darbos stāsta par Latvijas nemateriālā mantojuma vērtībām, fiksējot amatu prasmes, ieražas un tradīcijas. Fotogrāfijās kultūrvēsturiskais fons nereti kontrastē ar bezatbildīgas rīcības atstātām pēdām, akcentējot ikviena līdzdalību un atbildību kultūras mantojuma saglabāšanas un radīšanas procesā.
Šogad dažādās vecuma grupās 54 dalībnieki konkursam iesniedza 183 fotogrāfijas. Žūrija, kuras sastāvā bija UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva, Muzeju valsts pārvaldes priekšnieks Jānis Garjāns, kā arī arhitekts, žurnāla "Latvijas Architektūra" galvenais redaktors Jānis Lejnieks izvirzīja desmit labākos fotodarbus, no kuriem divus - nosūtīšanai uz starptautisko konkursu Eiropas Padomē.
Starptautiskajam fotokonkursam ir nosūtīta 18 gadīgās liepājnieces Annijas Biteres fotogrāfija "Vecā kurpju fabrika" un 13 gadīgās Marijas Katrīnas Dambes fotogrāfija "Baltezera baznīca".
Desmit labāko fotogrāfiju autori: Annija Bitere (18 gadi) "Viļņu gūstā", Helēna Spridzāne (17gadi) "Ainažu ziemeļu mols", Raivis Rūts (13 gadi) "Aizgājēji", Lina Dubina (19 gadi) "Bez nosaukuma (attēls ar logu un laternu)", Kārlis Kukainis (12 gadi) "Ziemeļu forti Liepājā", Edmunds Gross (18 gadi) "Koka māja Kalnciema ielā 62, Rīga", Līva Zemīte (15 gadi) "Ražots padomju laikā", Anastasija Ļadenko (19 gadi) "Jūgendstila meklējumos", Annija Bitere (18 gadi) "Vecā kurpju fabrika", Marija Katrīna Dambe (13 gadi) "Baltezera baznīca".
Žūrija nolēma piešķirt veicināšanas balvas visiem dalībniekiem vecumā līdz 10 gadiem, kā arī par aktīvo dalību konkursā - Daugavpils fotostudijai "Skatiens".

Visas konkursam iesūtītās fotogrāfijas piedalīsies ceļojošajā izstādē, kuras atklāšana līdz ar laureātu apbalvošanu notiks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 2009.gada 12.septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā.
Starptautiskā fotokonkursa jauniešiem "Kultūras mantojums fotogrāfijās" nacionālo atlasi Latvijā 2009.gadā rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Muzeju valsts pārvaldi, kā arī virkni Latvijas muzeju, kas labāko darbu autoriem piedāvās iespēju bez maksas apmeklēt muzejus.


PROJEKTA KURATORE:
Baiba Mūrniece, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja
T: (+371) 67 229272, E: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
PROJEKTA KOORDINATORE LNMM:
Ineta Zelča Sīmansone, LNMM Komunikāciju nodaļas vadītāja
T: (+371) 67 324461, E: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

2009.gada 12. - 21.septembris
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs / II stāva vestibils
K.Valdemāra iela 10a, Rīga

Izstādes atklāšana 2009.gada 12.septembrī plkst. 13:00