7. novembrī, Rīgā, tirdzniecības parkā "Alfa" atklāta Baltijā pirmā fotoizstāde "Tu esi. Tu vari." par paralimpiskajām spēlēm, izstādot fotogrāfa Jura Bērziņa- Soma 52 darbus, kuros iemūžināti 15 dažādi sporta veidi no šā gada Londonas paralimpiskajām spēlēm. Izstādi organizē banka Citadele sadarbībā ar Latvijas Paralimpisko komiteju kustības "Tu esi. Tu vari." aktivitāšu ietvaros.

Tirdzniecības parkā “Alfa" fotoizstāde “Tu esi. Tu vari." būs apskatāma no 7. līdz 25. novembrim. Pēc tam līdz pat nākamā gada nogalei izstāde apceļos arī citas Latvijas pilsētas. Aicinām sekot līdzi informācijai par ceļojošās izstādes apskates vietām bankas Citadele mājas lapā un sociālajos tīklos.

Juris Bērziņš-Soms ir sporta fotogrāfs kopš 1966.gada un pirmais Latvijā, kurš fiksējis paralimpiskās spēles. Fotogrāfs atzīst: “Izstāde nav tikai par sportu, bet par cilvēku dzīvesprieku, jo, spītējot liktenim, cilvēki var sasniegt neticami daudz, tādējādi piepildot savu dzīvi ar jēgu un laimi. Sportā ne vienmēr galvenais ir uzvara konkurencē, bet daudz svarīgāka ir uzvara, strādājot pašam ar sevi."

“Sociālās atbildības jomā banka Citadele uzstādījusi par savu mērķi uzlabot iekļaušanās iespējas sabiedrībā cilvēkiem ar invaliditāti, vienlaikus popularizējot drosmi darīt un spēku izdarīt arī sabiedrībā kopumā. Kustību “Tu esi. Tu vari." aizsākām ar mērķi atbalstīt Latvijas paralimpiešus šā gada spēlēs Londonā, īstenojot līdz šim lielāko atbalsta programmu paralimpiešiem. Tagad, kad atlēti ir pierādījuši savu varēšanu, kustību paredzēts izvērst plašumā visas sabiedrības un mūsu katra pašapziņas celšanai. Jau ir dots pirmais ieguldījums attieksmes maiņā - Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte ievēlēta Latvijas Olimpiskās komitejas sastāvā kā individuālā LOK locekle, un Paralimpiešu prēmijas ir pielīdzinātas olimpiešu prēmiju līmenim," ir gandarīts bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte saka: “Redzam, ka kustība "Tu esi. Tu vari." un tās kampaņa cilvēkus ir iedrošinājusi. Kopš jūnija Latvijas Paralimpiskajā komitejā dažādām sporta disciplīnām ir pieteikušies turpat 20 cilvēki ar invaliditāti. Ceru, ka arī Jura Bērziņa-Soma fotoattēlu izstāde būs viens no soļiem, lai cilvēki ar invaliditāti aktīvāk iesaistītos sabiedriskajā dzīvē, sāktu sportot un vecāki, kas audzina bērnus ar invaliditāti, varētu rast iespēju iesaistīt bērnus aktīvā dzīvesveidā, izmantojot arī to informāciju, kas bukletu veidā ir un būs pieejama ceļojošajā izstādē."

Izstādes atklāšanā veselības ministre Ingrīda Circene atzina, ka “kaut arī plašās pasaules mērogā esam salīdzinoši maza valsts, Latvijas vārds sporta vēsturē ir ierakstīts uz mūžu mūžiem. Mūsu paralimpieši ir pierādījuši, ka dzīves piespēlētās grūtības un šķēršļi ir ne vien pārvarami, vēl vairāk - ar neatlaidīgu darbu un mērķtiecību iespējams sasniegt ļoti daudz."

Labklājības ministre Ilze Viņķele, sveicot klātesošos, minēja: "Izstāde ir ļoti spilgts pagājušās vasaras Paralimpisko spēļu notikumu atspoguļojums. Esmu gandarīta par Latvijas sportistiem un viņu veikumu, kas vēlreiz apliecina – gribasspēks ir cilvēka spēcīgākais dzinulis. No sirds novēlu ikvienam no mums nezaudēt gribasspēku un ticību saviem spēkiem!"

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa- Naumova: “Ir daudz iekšēju cīņu jāpārvar, lai kļūtu par izcilu sportistu, vēl vairāk ārēju un sabiedrisku cīņu jāpārvar, lai kļūtu par izcilu personību. Cilvēki, kas sasnieguši sportisko izcilību, spēj iedvesmot un sajūsmināt ikvienu, pretī saņemot apziņu, ka tev tic un par taviem panākumiem priecājas tik daudzi pasaulē."

“Esam pagodināti, ka tieši T/P Alfa tiek atklāta ceļojošā izstāde, kas uzskatāmi pārliecina, ka cilvēka spējām un iespējām nav robežu," saka Zigmunds Vīķis, T/P Alfa vadītājs. “Skatoties šo izstādi, ikviens no mums var aizdomāties, vai izmantojam visas iespējas, ko dzīve un ikdienas situācijas mums sniedz."